Acordul Iran-Arabia Saudita, eveniment mondial major!

Negocierile trilaterale purtate intre 6 - 10 martie 2023 la Beijing intre Iran si Arabia Saudita reprezinta un eveniment major, as spune epocal, pentru ceea ce, cu siguranta istoricii vor defini peste cateva zeci de ani ca fiind inceputul sfarsitului.

Poate nu atat de dramatic ca decizia Rusiei de a raspunde la provocarea stangaci croita de SUA, dar mult mai important ca zanganitul armelor.

Pentru cei care stiu un pic de sah, acesta este momentul in care mutarea Negrului fixeaza atacul Albului si il conduce pe acesta catre deznodamantul in care pierde initiativa si va pierde daca continua. Singura decizie onorabila pe care Albul ar putea sa o ceara iar un Negru generos sa o acorde ar fi Pat, adica o remiza.

Anuntul Chinei cu privire la incheierea unui acord intre Iran si Arabia Saudita a facut, practic, inconjurul lumii; din pacate, presa romaneasca il trateaza cu indiferenta specifica prostului fudul.

Am evitat sa scriu despre acest acord "la cald" pentru ca situatia din Orientul Mijlociu este complexa si raporturile de forta stabilite sub zanganit de arme de SUA sunt amenintate, daca pot face o butada, de pacea care transpare din acord!

In primul rand, Arabia Saudita si Iranul convin sa redeschida in maxim 2 luni ambasadele pe care le-au inchis in primavara anului 2016 ca urmare a executiei de catre Arabia Saudita a unui cleric iranian.

Iranul si Arabia Saudita sunt inamici de o buna bucata de vreme, tensiunile existente intre cele doua puteri ale lumii musulmane fiind exploatate sarguincios de SUA in folosul Israelului.

Ani de zile, Iranul a fost plasat sub sanctiuni sub pretextul ca urmaresc dezvoltarea armamentului nuclear desi  SUA a fost cea care s-a retras din Acordul nuclear cu Iranul iar autoritatea religioasa din Iran a plasat sub Fatwa armamentul nuclear.

Arabia Saudita a cooperat clandestin cu Israelul pentru a permite acestuia sa execute raiduri militare impotriva Iranului si in ultimii doi ani se discuta din ce in ce mai mult despre oficializarea acestei relatii prin deschiderea de reprezentante diplomatice, in pofida reactiei puternice dinspre lumea musulmana.

Arabia Saudita ar fi devenit astfel pivotul esential pentru proiectarea fortei SUA in Orientul Mijlociu prin intermediul Israelului crescand insa dependenta Israelului de sustinerea militara a SUA. 

Tensiunile dintre Arabia Saudita si Iran nu sunt insa mentinute la un nivel formal, ele se manifesta direct in Yemen unde se ciocnesc, practic, fortele arabe sustinute de SUA si fortele "persiene", sustinute de Iran. Razboiul din Yemen, deosebit de sangeros, are si rolul de a consuma resurse de ambele parti, slabind influenta economica a celor doua puteri.

Acordul semnat vineri, desi nu trimite direct la acest conflict, anunta informal startul unui proces de pace ce se va derula rapid.

Asadar, Israelul ramane fara un aliat clandestin din lumea araba, mai mult, acest "aliat" conjunctural intinde mana spre un stat declarat ca "inamic".

Ar fi destule de spus si despre pozitia Iranului fata de Israel. Daca urmarim dinamica operatiunilor militare ale Israelului spre Iran (ca si spre Siria, de altfel), observam ca este punctata de numeroase atacuri "preventive" determinate de evaluari subiective din categoria "in trei saptamani, Iranul face bomba nucleara", poveste care se intinde pe ani de zile si care pare ca serveste de minune politica interna si rotatia la putere in Israel si nicidecum scopul declarat de a aduce pace in Orientul Mijlociu.

Evident, Iranul nu a dezvoltat nicio arma nucleara, amenintarea cu care a reusit sa pastreze la distanta Israelul si SUA fiind puternica capacitate de a lovi conventional interesele economice ale acestora care, surpriza, sunt reprezentate de capacitatile de extractie si prelucrare a petrolului din Arabia Saudita.

Arabia Saudita a exploatat abil aceste temeri si permanent a solicitat cresterea sprijinului american pentru a castiga conflictul din Yemen insa, practicanti ai "divide et impera", SUA niciodata nu a furnizat cantitatile necesare de armanent pentru ca Arabia  Saudita sa castige decisiv.

Recentele gafe ale presedintelui Biden in relatia cu MSB (printul saudit) si aplicarea unilaterala de sanctiuni i-au trezit la realitate pe sauditi ca un dus cu apa rece.

Pe de alta parte, pe fondul razboiului din Ucraina, Iranul a incheiat o afacere majora cu Rusia in ceea ce priveste livrarea de avioane de ultima generatie (4++), SU-35 care deja erau pregatite pentru a fi livrate Egiptului pana sa intervina SUA si sa blocheze afacerea.

Impreuna cu SA-300, SU-57 for face ca Iranul sa nu mai fie accesibil aviatiei Israelului in contextul imbunatatirii relatiilor cu Arabia Saudita, ceea ce da fiori reci Israelienilor.

Cu siguranta, in spatele intelegerii Iran-Arabia Saudita sunt si cateva garantii de securitate sustinute de China si, discret de Rusia, anume renuntarea la dezvoltarea de armament nuclear de catre Iran. 

Cat despre garantiile oferite de Arabia Saudita, e posibil ca aceasta sa vizeze o renuntare in a sustine activ aventura Americano-Israeliana in regiuna araba, incluzand aici Yemen, Libia, Irak si Siria si o aliniere la pozitia Chinei de sustinere a rolului activ al ONU.

Asta va avea consecinte imediate si directe asupra prezentei americane in Siria, unde se afla fara un mandat din partea Natiunilor Unite, ocupand si exploatand o regiune bogata in resurse de petrol si produse agricole.

In al doilea rand, aspectul economic al acordului este si el deosebit de important. Nu trebuie sa scapam din vedere ca in Formatul Astana au avut deja loc o serie de discutii la care au participat si turcii iar comunicatul comun vorbeste despre repunerea in vigoare a doua tratate importante, unul de securitate comuna si altul de cooperare economica, incheiate inca din 2001 si, respectiv, 1998.

Acordul semnat vineri la Beijing produce efecte deloc de neglijat pe plan economic; ambele tari sunt membre OPEC+ si disensiunile dintre ele au servit de minune exercitarii controlului asupra fluxului de petrol de catre SUA.

Rusia, Iran si Arabia Saudita reprezinta grosul OPEC+ din perspectiva productiei si devine aproape imposibil pentru SUA sa mai controleze astfel productia mondiala de petrol. Adaugam ca momentul coincide cu o scadere istorica in Rezerva Strategica de Petrol detinuta de americani si deja putem previziona o crestere de pret tocmai cand vor dori sa o refaca...

Rusia si Iranul deja vand petrolul in alte valute decat USD, deocamdata limitat si este o chestiune de timp pana ca mecanismele de decontare sa fie puse la punct astfel incat sistemul sa fie accesibil si altor cumparatori decat China si India.

BRICS tocmai la asta lucreaza iar acordul netezeste calea intrarii Arabiei Saudite si a Iranului  in asociatie.

Petrodolarul isi incepe astfel iesirea din istorie. 

Problema care se pune in continuare este ce va face SUA?

Este evident ca acest acord este o lovitura data fundamentelor pe care isi proiecteaza puterea in Orientul Mijlociu. Este clar ca, in absenta unor schimbari fundamentale in politica externa, insasi securitatea energetica ii va fi pusa in pericol. 

Devine extrem de probabila o crestere a intensitatii vocilor care militeaza pentru "prajirea" tuturor caci incompetenta Washingtonului in identificarea unor mijloace diplomatice de solutionare a tensiunilor incepe sa devina de-a dreptul dureroasa pentru americanul de rand.

Sa ne legam, deci, centurile de siguranta si sa ne pregatim de prabusire.

 

La finalul intalnirii, o declaratie trilaterala China-Iran-Arabia Saudita a fost transmisa presei. Greu de gasit! 

Iat-o, tradusa in romana:

 

BEIJING, 10 martie (Xinhua) -- Următorul text este textul integral al unei declarații comune publicate vineri de Republica Populară Chineză, Regatul Arabiei Saudite și Republica Islamică Iran.

Declarația trilaterală comună a Republicii Populare Chineze, a Regatului Arabiei Saudite și a Republicii Islamice Iran


Ca răspuns la nobila inițiativă a Excelenței Sale, Președintele Xi Jinping, Președintele Republicii Populare Chineze, privind sprijinul Chinei pentru dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate între Regatul Arabiei Saudite și Republica Islamică Iran;

Și pe baza acordului dintre Excelența Sa Președintele Xi Jinping și conducerile Regatului Arabiei Saudite și Republicii Islamice Iran, prin care Republica Populară Chineză va găzdui și va sponsoriza discuțiile dintre Regatul Arabiei Saudite și Republica Islamică Iran;

pornind de la dorința comună de a rezolva dezacordurile dintre ei prin dialog și diplomație și având în vedere legăturile lor frățești;

Aderând la principiile și obiectivele Cartei Organizației Națiunilor Unite și ale Organizației Cooperării Islamice (OCI), precum și la convențiile și normele internaționale;

Delegațiile celor două țări au purtat convorbiri în perioada 6-10 martie 2023 la Beijing - delegația Regatului Arabiei Saudite, condusă de Excelența Sa Dr. Musaad bin Mohammed Al-Aiban, ministru de stat, membru al Consiliului de Miniștri și consilier pentru securitate națională, și delegația Republicii Islamice Iran, condusă de Excelența Sa Amiralul Ali Shamkhani, secretar al Consiliului Suprem de Securitate Națională al Republicii Islamice Iran.

Părțile saudită și iraniană și-au exprimat aprecierea și recunoștința față de Republica Irak și Sultanatul Oman pentru găzduirea rundelor de dialog care au avut loc între cele două părți în anii 2021-2022. Cele două părți și-au exprimat, de asemenea, aprecierea și recunoștința față de conducerea și guvernul Republicii Populare Chineze pentru găzduirea și sponsorizarea discuțiilor, precum și pentru eforturile pe care le-au depus pentru succesul acestora.

Cele trei țări anunță că s-a ajuns la un acord între Regatul Arabiei Saudite și Republica Islamică Iran, care include un acord de reluare a relațiilor diplomatice între ele și de redeschidere a ambasadelor și misiunilor lor într-o perioadă care nu depășește două luni, iar acordul include afirmarea de către acestea a respectării suveranității statelor și a neamestecului în afacerile interne ale statelor. 

De asemenea, au convenit ca miniștrii afacerilor externe din cele două țări să se întâlnească pentru a pune în aplicare acest lucru, pentru a aranja întoarcerea ambasadorilor lor și pentru a discuta mijloacele de consolidare a relațiilor bilaterale. 

De asemenea, au convenit să pună în aplicare Acordul de cooperare în materie de securitate dintre ele, care a fost semnat la 22/1/1422 (H), corespunzând datei de 17/4/2001, și Acordul general de cooperare în domeniile economiei, comerțului, investițiilor, tehnologiei, științei, culturii, sportului și tineretului, care a fost semnat la 2/2/1419 (H), corespunzând datei de 27/5/1998.

Cele trei țări și-au exprimat dorința de a depune toate eforturile în vederea consolidării păcii și securității regionale și internaționale.


Emis la Beijing la 10 martie 2023.






 



O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.