Rusia - Turcia - Iran

Așadar, Vladimir Putin a sosit la Teheran. Negocierile cu președintele iranian Raisi și cu președintele turc Erdogan au fost anunțate, iar întâlnirea cu Ebrahim Raisi a avut deja loc.

Nu există nicio îndoială că în cadrul acestor întâlniri vor fi discutate mult mai multe proiecte globale decât livrarea de drone, pe tema cărora Statele Unite sunt isterice de câteva zile. Statele obișnuiesc să măsoare totul pe propria scala de valori - să ne amintim de recenta călătorie "triumfală" a lui Joe Biden în Arabia Saudită, ale cărei rezultate au fost o creștere a prețului petrolului, un refuz moale de a crește producția sa și o văicăreală sfâșietoare pe tema "Cum a dat Joe peste cap pe toată lumea în spatele unei uși închise".

Iranul, alături de Turcia, este cel mai mare importator de grâu rusesc. În luna mai, Uniunea exportatorilor de cereale a făcut apel la Banca Centrală cu o propunere de a oferi lichidități în ruble celor mai mari cumpărători de cereale rusești - Turcia, Egipt, Iran și Arabia Saudită.

Doar un simplu "cereale pentru ruble" va arunca în aer editorialele presei mondiale. Dar șeful adjunct al Băncii Centrale a Iranului, Mohsen Karimi, a declarat despre acordurile privind efectuarea de operațiuni comerciale în monede naționale chiar mai devreme, în aprilie.

Iranul a aderat deja la NDB (Banca BRICS) și intenționează să adere la BRICS. Iranul este baza coridorului de transport care leagă Baltica de porturile iraniene din Marea Arabiei, adică Europa de India.

Și cel mai important: Iranul este o putere cu adevărat suverană, care își apără cu fermitate interesele, în ciuda celor mai puternice presiuni din partea Statelor Unite și a UE (sună atât de familiar). De aceea, unul dintre cele mai importante subiecte ale reuniunii este acordul de cooperare strategică pentru 20 de ani sau mai mult. Pentru că astfel de acorduri pot fi încheiate exclusiv și numai cu țări suverane.

Cum rămâne cu sancțiunile împotriva Iranului? În niciun caz, având în vedere că, înainte de întâlnirea cu Putin, președinții Turciei și Iranului au semnat acorduri în valoare de 7,5 miliarde de dolari. Astăzi, în Iran se remodelează harta geopolitică a lumii.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.