Din nou, despre vizita lui Xi la Riad

Ati plecat dupa fenta cu shienghenul si v-a scapat un eveniment istoric!

Si Ucraina, lasati-o dreacului ca se ocupa rusii de ea!

Vizita lui Xi in Arabia Saudita, (despre care am mai scris), asta e esenta, miezul la Fanta, subiectul care ar trebui sa preocupe intreaga lume!
 
Din pacate insa, in bula "valorilor democratiei" acolo e "lumea a treia" si merita doar un articolas zvarlit in scarba intre jelania cu granitele si bucuria cu infrangerea Rusiei.

Presedintele Xi a fost primit la aeroport de Regele Salman (The Biggest Guy), onoare absolut suprema, venind de la un Rege batran si bolnav care se sustinea intr-un baston.


Apoi, acolo s-a batut palma pe un set intreg de contracte de o valoare uriasa, cea mai mare afacere incheiata de Arabia Saudita cu un partener extern! Iar de la Riad isi ia lumina o buna parte din lumea araba ce e (era?) aliniata cu SUA!

Chestiunea interesanta este ca investitiile Chinei nu vin cu conditii politice ci sunt, pur si simplu, afaceri.
Bunaoara, China le va face sauditilor o fabrica de autovehicule electrice! Pam pam! Intelegeti ideea? Adica, s-au dus acolo nu sa le dicteze ce sa faca, nu sa le ingradeasca dezvoltarea economica strict la petrol si derivative ci sa ii sustina in ce proiecte vor ei sa dezvolte, potrivit propriei viziuni! Realizati?

E ca si cum, in Romania, fondurile PNNR ar fi fost acordate doar pe baza analizei capacitatii economice nu si a modificarilor sistemului juridic!

Vizita la Riad a presedintelui Xi este cu atat mai importanta cu cat acolo a participat la intalnirea GCC - Consiliul de Cooperare al Tarilor din Golf (Arabia Saudita, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar si Emiratele Arabe Unite), practic toata crema pro-americana a lumii arabe din Orientul Mijlociu.
Arabia Saudita a fost intotdeauna statul fanion, liderul informal al zonei iar mesajul transmis in doar cativa ani, de la pompa cu care l-a primit pe Trump la penibilul vizitei lui Biden a fost de natura sa transmita un mesaj extrem de vizibil despre cum vede legaturile cu SUA!

Relatia "biciul si zaharelul" cu care SUA a tinut un echilibru precar in Orientul Mijlociu a fost recent vaduvita de componenta "bici"; Orientul Mijlociu a putut observa pe viu impactul tuturor sanctiunilor care, pana in 2022, faceau sa tremure jumatate de Glob si s-au dovedit a nu avea efecte atat de distrugatoare pe cat lasau sa se inteleaga zvonurile. 
La fel si cu armele minune ale americanilor... Pare-se ca "doctorii" din Rusia au antidotul potrivit pentru fiecare.

Din nefericire, "zaharelul" american nu a fost pe placul Orientului MIjlociu care s-a vazut amenintat serios si de neseriozitatea economica a Vestului si de limitarile impuse dezvoltarii economice (vezi impunerea Hyperloop ca solutie de transport, o teapa monumentala dar extrem de ilustrativa pentru atitudinea Vestului fata de Orientul Mijlociu).

Sunt convins ca asistam la o "realiniere" catre Est a proiectiei economice a tarilor din zona Golfului, o miscare ce va avea consecinte extrem de puternice pe tabla de sah geopolitic, o consecinta neprevazuta de catre blinkeni si ursuli!

A fost o vreme cand SUA era singura optiune in zona. Acum vin alte vremuri.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.