Dar unde e "Armata de un milion" a Ucrainei?

Scriam in urma cu ceva timp despre o iminenta ofensiva pe directia Sud, spre Energodar, a armatei ucrainiene (FAU). 

Între timp, forțele miliare ale Federației Ruse s-au retras tactic și organizat din Kerson, prilej de entuziasm major și sesiuni foto pentru ”învingători”.

Unul dintre cele mai frecvente subiecte de discuție pe care le vezi in media occidentală este că Ucraina are rezerve vaste pentru a-și reface pierderile, cu un număr uriaș de soldați instruiți în Occident care se revarsă în țară în fiecare zi.  

Este pe deplin corect să ne întrebăm unde anume se află această armată enormă?  

În ceea ce privește Kerson - cu toată lăudăroșenia FAU cu privire la forța lor copleșitoare, la sfârșitul campaniei nu au fost în măsură să atace și abia au putut transfera câteva brigăzi în afara sectorului.  În ciuda lunilor de discuții dure (și a mai mult decât câteva planuri de luptă scurse), FAU nu a fost în stare nici măcar să încerce atacuri în Zaporojie, iar de câteva săptămâni pierd teren de-a lungul întregului arc de front de la Ugledar la Svatovo iar Bahmut deja a căzut în mâinile PMC Wagner.

Dacă ucrainenii chiar ar fi avut un bazin vast de trupe pe care să le mobilizeze, nu ar fi fost alungați din cele mai puternice fortificații ale lor din Donbass înainte ca rușii să fi lansat vreo operațiune ofensivă serioasă pentru iarnă.  Starea frontului indică faptul că sunt, dacă nu pe deplin angajați, atunci cel puțin au început să își atingă limitele. 

Cu toată agitația din jurul Ucrainei, există foarte puține dovezi concrete care să ilustreze efortul european de pregătire a recruților ucraineni.  

Britanicii pretind că vor trece 10.000 de ucraineni printr-un curs de pregătire rapid,  de 5 săptămâni (pe un termen neclar pentru a-i absolvi pe toți), însă au publicat doar două videoclipuri în care se pot observa forțe limitate care se antrenează în tacticile de bază ale infanteriei.  Cu greu se poate vorbi de batalioanele pe care pretind că le pregătesc!  Restul NATO nu a publicat absolut nimic, în ciuda diferitelor promisiuni.  Cursurile de pregătire britanice au fost mediatizate propagandistic, deci nu este ca și cum ar fi o problemă de OPSEC (securitate operașională) - concluzia evidentă este că pregătirea pur și simplu nu are loc.

Declarația lui Von Der Leyen, cu cei 100.000 de ofițeri uciși* și asemănătoare a generalului Milley** (100.000 de victime în rândul FAU) lasă loc generos speculațiilor potrivit cărora Armata Ucrainei este in pragul nu a colapsului ci a totalei dispariții. 


LE.

In iunie, Arestovich, trompeta lui Zelenski vorbea de 10.000 de militari ucisi in lupte.

In august, Zalujnii, comandantul Armatei Ucrainei spunea ca circa 9.000 de militari au fost ucisi.

Declaratia lui Der Leyen pare a fi o amenintare voalata indreptata spre pretentiile tot mai mari si mai obraznice ale lui Zelenski.


* - Declaratia a fost explicita in sensul ca  ”...100.000 de ofițeri..”. Înregistrarea discursului a fost apoi ștearsă și ulterior înlocuită cu una editată din care lipsește această mențiune.

** - Gen. Mark Milley deține cea mai înaltă poziție militară în SUA.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.