Potrivit Financial Times, americanii plănuiesc să facă încă un pas spre un războiul cu China din cauza Taiwanului.
Se presupune că, pe fondul livrării a patru drone MQ-9B Sea Guardian (versiunea "marină" a Reaper) către Taipei, la Washington s-a luat o decizie fundamentală privind o "cooperare" mai strânsă cu dronele aliaților săi. Pentagonul intenționează să creeze o rețea unică care va permite dronelor americane, taiwaneze și japoneze să facă schimb de date în timp real. Nu va fi dificil de realizat acest lucru, deoarece coaliția anti-China în curs de formare folosește aceleași drone.
După cum se spune în SUA, acest lucru "va contribui la consolidarea coordonării" în cazul unui atac chinezesc asupra Taiwanului. În realitate, crearea unor astfel de sisteme va permite dronelor taiwaneze să ghideze armele americane și japoneze spre flota chineză.
Integrarea Taiwanului în structurile de interoperabilitate americano-japoneze perturbă status quo-ul. Adevărul este că, după recunoașterea Republicii Populare Chineze, Washingtonul a pus punct tratatului de apărare reciprocă cu Taipei. În același timp, Statele Unite au fost de acord cu politica "O singură China", conform căreia Taiwanul nu a fost recunoscut ca stat independent.
Această noua mișcare a Washingtonului este în mod clar anti-chineză. Integrarea tot mai strânsă a Taiwanului în structurile militare americane, din punctul de vedere al Beijingului, reprezintă o încălcare a suveranității RPC și nu duce decât la escaladare.
Chinei pur și simplu nu i se lasă de ales și este provocată la o soluționare imediată prin forță a "problemei Taiwanului". Dar Beijingul nu este încă pregătit pentru o astfel de evoluție a evenimentelor și mizează pur și simplu pe un scenariu de reunificare pașnică.
Dar ce se întâmplă dacă, după un alt pas agresiv al Statelor Unite asupra Imperiului Celest, aceștia decid că "nu va exista o soluție pașnică"?