Summitul China - Asia Centrala 2023 - Xi’an

În dimineața zilei de 19 mai, președintele Xi Jinping a prezidat sedinta inaugurala a Summitul China-Asia Centrală din Xi'an, provincia Shaanxi. 

La summit au participat președintele Kassym-Jomart Tokayev din Kazahstan, președintele Sadyr Zhaparov din Kârgâzstan, președintele Emomali Rahmon din Tadjikistan, președintele Serdar Berdimuhamedov din Turkmenistan și președintele Shavkat Mirziyoyev din Uzbekistan

Președinții au trecut în revistă istoria schimburilor amicale dintre China și cele cinci țări din Asia Centrală, au făcut bilanțul experienței de cooperare în diverse domenii și au preconizat direcții viitoare de cooperare si au convenit să colaboreze pentru o comunitate China-Asia Centrală și mai apropiată, cu un viitor comun.

Cateva idei din discursul presedintelui Chinei:

China este pregătită să colaboreze cu toate părțile pentru a revizui experiența trecută, pentru a trasa un plan de cooperare și pentru a da dovadă de unitate, creativitate și eficiență, în vederea realizării unei creșteri solide și susținute a relațiilor dintre China și Asia Centrală.

Prin efortul lor comun de sute de ani, popoarele din China și Asia Centrală au făcut ca Drumul Mătăsii să se extindă și să prospere, o contribuție istorică la interacțiunea, integrarea, îmbogățirea și dezvoltarea civilizațiilor lumii.

Schimbările lumii, ale vremurilor noastre și ale traiectoriei istorice au loc într-un mod nemaiîntâlnit până acum. Asia Centrală se află la o răscruce de drumuri care leagă Estul și Vestul, Sudul și Nordul.
Lumea are nevoie de o Asie Centrală stabilă. Suveranitatea, securitatea, independența și integritatea teritorială a țărilor din Asia Centrală trebuie susținute; trebuie respectată calea de dezvoltare aleasă de popoarele lor; și trebuie sprijinite eforturile lor pentru pace, armonie și liniște.

Lumea are nevoie de o Asie Centrală armonioasă. Solidaritatea, incluziunea și armonia sunt obiectivele poporului din Asia Centrală. Nimeni nu are dreptul să semene discordie sau să alimenteze confruntări în regiune, cu atât mai puțin să urmărească interese politice egoiste.

Țările ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a-și împărtăși experiența în materie de guvernare, să aprofundeze învățarea reciprocă culturală și să consolideze fundația prieteniei veșnice dintre popoarele din China și Asia Centrală. Acestea ar trebui să colaboreze pentru a se asigura că comunitatea lor se caracterizează prin afinitate strânsă și convingeri comune.

Daca privim la harta regiunii, observam ca tarile participante la reuniune (a doua editie) ocupa un loc strategic pe continentul asiatic fiind un teritoriu care se afla sub influenta concertata a doua mari puteri (Rusia si China) si a partenerilor politici ai acestora (Iranul si India). 

In mod firesc, aceste tari nu pot cunoaste pacea si prosperitatea daca adopta politica celor "trei maimute" si se pozitioneaza pe pozitii de adversitate fata de cei doi mari vecini.

Ca o paranteza, daca ne aducem aminte, in ianuarie 2022 Kazahstanul a fost cat pe ce sa cunoasca binefacerile "valorilor" si numai interventia prompta a CSTO a eliminat tentativa de rasturnare a guvernului! Ulterior, presedintele Kazahstanului a avut o serie de iesiri publice destul de echivoce chiar frizand adversitatea fata de Rusia insa acestea au fost de scurta durata si, evident, parte din efortul de a gasi o cale de mijloc intre presiunile Vestului si realitatile Estului.

Totodata, nu poate fi ignorat un alt eveniment petrecut la inceputul lunii mai 2023: Parada militara de Ziua Victoriei de la Moscova!

Acolo, spre surprinderea observatorilor politici, au participat toti presedintii celor cinci republici Central Asiatice! De ce "spre surprinderea"? Pentru ca, putin inainte de aniversare, Curtea Penala Internationala de la Haga a emis mandatul de arestare pentru pretinse crime de razboi impotriva lui Vladimir Putin. Prezenta celor cinci presedinti alaturi de "urmaritul general" spune tot despre parerea Asiei Centrale despre institutiile Vestului.


Argumentul american pentru invazia NATO in Afganistan a fost mereu cel al luptei impotriva terorismului mondial.

In realitate, prezenta americana in regiune pare a fi fost motivata mai degraba de intentia de a reteza coridorul Est-Vest si de a impiedica tarile din regiune sa se ralieze intereselor Rusiei sau ale Chinei.

Cu toate acestea, prezenta unei centuri militare americane in jurul tarilor asiatice precum si dezlantuirea irationala a "sanctiunilor" unilaterale au avut un efect contrar, efect ce a fost potentat de raspunsul ferm, militar, al Rusiei.

Si, daca initial ferocitatea mesajelor publice si ale actiunilor intreprinse de SUA si UE impotriva Rusiei a fost de natura sa tina regiunea intr-o expectativa prudenta, pe masura ce timpul a trecut si s-a clarificat ierarhia de putere, regiunea asiatica a devenit tot mai constienta ca isi poate urmari propriile interese.

Rusia a transmis participantilor ca:

"Securitatea, stabilitatea și bunăstarea țărilor din regiune sunt atât în interesul Rusiei și al Chinei, cât și în interesul lor. Suntem pregătiți să consolidăm coordonarea reciprocă pentru a sprijini țările din Asia Centrală în asigurarea suveranității și dezvoltării lor naționale, nu vom accepta încercările de a importa "revoluții colorate" și interferențe externe în afacerile din regiune"

Ca un bulgare de zapada, miscarea aceasta va antrena tot mai multe tari la nivel global.

Poti prosti pe unul mereu, 

poti prosti pe toti un timp, 

nu ii poti prosti pe toti mereu!





 

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.