Polonia in Ucraina? Poate ca Rusiei ii convine!

Umbla vorbe prin targ ca NATO ar urma sa intre in Vestul Ucrainei in cazul in care ofensiva ruseasca incepe sa aiba succes.
 

 

Imi amintesc de o zicere a lui Putin cu nitel inainte de inceperea Operatiunii Militare Speciale in care invita tarile vecine Ucrainei sa faca ce este necesar pentru a-si proteja etnicii de dincolo de granite. 

Practic, sa isi ia fostele teritorii incorporate in Ucraina. Asta ar fi insemnat Polonia, Ungaria si Romania. 

Evident, s-a trecut peste respectiva zicere si acum suntem in aceasta ipoteza a unei miscari pe teren de tip "boots on the ground". 

Trecand peste faptul ca zvonurile acestea ar putea avea si un rol de a "testa" reactiile Rusiei, putem sa rationam ipotetic si sa ne inchipuim ce se va intampla dupa ce teritoriile populate majoritar cu etnici rusi vor fi incluse in Federatia Rusa. 

In general, o ocupatie a unui teritoriu ostil atrage inevitabil insurgenta, adica o miscare subterana, inarmata, destinata sa produca o "sangerare" permanenta a ocupantului. In Vestul Ucrainei, aceasta miscare de rezistenta ar fi, in mod natural, organizata pe structurile nationalistilor de tip "Azov".

Ucraina a fost intotdeauna teritoriul unei astfel de "insurgente"; dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial,  administratia sovietica a fost ani de zile hartuita de ilegalistii ucrainieni finantati generos de serviciile secrete ale SUA, in special in Ucraina de Vest.

Aceasta activitate care a dus la o multime de morti de ambele parti a fost insa precedata de o perioada extrem de violenta. 

Intre 1943 si 1945, in Wolyn ,grupari de nationalisti extremisti ucrainieni au ucis circa o suta de mii de polonezi intr-un adevarat masacru etnic. Un masacru intins pe doi ani. Un masacru al femeilor, copiilor, batranilor, ucisi cu topoare, bete, cutite, impuscati, ingropati sau arsi de vii. Acest masacru s-a desfasurat sub conducerea lui Bandera si a Armatei Ucrainiene de Insurgenta.

Este momentul sa reamintim ca Ucraina a fost "construita" de sovietici in anii '20 pe baza unor teritorii ocupate din Polonia, Ungaria, Romania... Miscarea lui Bandera urmarea "purificarea etnica" de locuitorii polonezi in special, acestia fiind in numar mare in regiunea vestica. In directia asta, ocupatia Germaniei naziste a venit manusa. Inainte de Wolyn, a fost Masacrul de la Babi Yar, cu care a inceput Holocaustul.

In 1941, la Babyn Yar, nationalistii ucrainieni condusi de Bandera, au masacrat peste 100.000 de evrei, tigani, rusi si ucrainieni (de fapt, tot rusi) iar intre 1943 si 1945, circa 100.000 de civili polonezi, la Wolyn.

Sa revenim la prezent insa; trupele NATO ocupa Vestul Ucrainei. De fapt, Polonia ocupa Vestul Ucrainei. Aceeasi Polonie care inca mai asteapta ca Ucraina sa isi ceara scuze public si oficial pentru Masacrul de la Wolyn! Insa Ucraina nu poate sa faca asta pentru ca, oficial, Bandera este un erou national! Acelasi Bandera care a ucis evrei si polonezi. 

Daca Polonia va trece la "pacificarea" regiunii de Vest a Ucrainei va trebui sa gestioneze doua probleme destul de importante si complicate totodata: sa elimine curentul banderist si sa calmeze pornirire propriilor nationalisti.

Nationalismul extremist ucrainian nu se limiteaza insa doar la Batalionul Azov, Kraken, Karpatisch Sich si alte astfel de grupari, unele integrate in Fortele Armate ale Ucrainei iar altele transformate in partide politice (la guvernare) ci s-a difuzat adanc in randul populatiei

Gruparile paramilitare extremiste, de sorgint nazista, au avut "grija" in anii ce au trecut de la Maidan sa transmita ideologia unei intregi generatii prin tabere pentru copii si prin includerea in programa scoala a unor aberatii (de genul "ucrainienii au desoperit America").

Exodul refugiatilor ucrainieni spre Vest ca urmare a razboiului are o consecinta directa asupra polonezilor care se confrunta deja de un an cu pretentiile si "superioritatea" ucrainianului de rand la care se adauga facilitatile si gratuitatile care devin tot mai greu de sustinut! Iar asta deja creeaza tensiuni in randul populatiei tarilor vecine.

Pe aceste nemultumiri creste curentul nationalist care deja era bine conturat in Polonia, e adevarat, pana la razboi era orientat mai mult spre Vest decat spre Rusia. Ca orice miscare cu pretentii politice (iar nationalismul polonez ESTE deja prezent in politica), extremistii se vor urca pe acest curent. Intrarea Poloniei in Ucraina este vazuta insa ca o reparatie istorica; nu este o invazie ci o recuperare a teritoriului Galitiei, ce a apartinut istoric Poloniei! 

Iar in acest teritoriu, Galitia, se vor infrunta doua curente nationaliste din care unul deja inarmat pana in dinti "courtesy of USA and EU" iar celalalt se va inarma de la primul...

Actiunile militare indreptate impotriva armatei ucrainiene in cadrul Operatiunii Militare Speciale, pana in acest moment au crutat vestul Ucrainei; singurele lovituri au fost de la distanta, cu mijloace de precizie, executate impotriva acumularilor de materiale, munitie si trupe.

Este adevarat insa ca aici nu prea se gasesc zone industriale care sa contribuie in mod direct la sustinerea efortului de razboi local astfel ca pastrarea intacta a infrastructurii o face atractiva pentru o ocupare rapida de catre vecinul din Vest.

Perspectiva politico-economica este destul de redusa. Ce mai ramane din Ucraina dupa ce regiunile estice, populate majoritar de rusi vor fi incorporate in federatie va fi o economie predominant agrara si, eventual, turistica. 

Pana la urma, Ucraina ce mai ramane din Ucraina este atractiva pentru terenul agricol, considerat cel mai bun din lume.  Inca din 2020 pe plan international s-a pus problema eliminarii interdictiei de instrainare a terenurilor agricole din Ucraina (implicit si catre straini) dar incet incet, se fac pasi in directia eliminarii acestei interdictii. Din iulie 2021, terenurile agricole se pot instraina catre persoane fizice si juridice de nationalitate ucrainiana. La cererea FMI...

Deocamdata, este necesar un referendum pentru ca legislatia care impiedica strainii sa achizitioneze terenuri agricole sa fie modificata. Dar, in ceea ce ii priveste pe cetatenii polonezi, Ucraina le-a acordat acestora drepturi egale cu cele ale cetatenilor ucrainieni, inclusiv cel de a derula afaceri cu drepturi similare. Mai mult ca sigur, aceasta ofera posibilitatea legala de a dobandi si terenuri agricole.

Politic, sunt posibile doua variante pentru Ucraina cea viitoare; prima, reorganizarea pe noua geografie a unei Ucraine mai mici, puternic dependenta de Polonia si dificil de integrat in UE (asta daca oferta se va materialia si, important, daca UE va mai exista) iar a doua, o fragmentare si impartire a Ucrainei intre Polonia, Ungaria si Romania cu integrarea socio-economica a regiunilor. 

Probabil insa ca Romania nu va putea sa incorporeze regiunea de nord datorita barierei naturale formata din Tisa si Carpati care ingreuneaza considerabil comunicatia intre cele doua regiuni.

In oricare din situatii, Rusia obtine un confort geopolitic constand in reducerea cheltuielilor cu "demilitarizarea", pacificarea si administrarea. 

E evident ca vestul Ucrainei nu va putea fi "demilitarizat" complet iar memoria Rusiei nu este intr-atat de scurta incat sa uite experienta afgana. Si nici nu o deranjeaza sa fie vecina direct cu tari NATO. Nu dupa ce a avut ocazia sa testeze capacitatea acestora de a sustine politic si economic un razboi direct, ocazie cu care a si demonstrat un punct de vedere.

Ca o concluzie, nu numai ca Rusia nu este deranjata de o posibila intrare a Poloniei in Vestul Ucrainei dar e posibil chiar sa ii si convina chiar daca face tot posibilul sa nu o arate!




O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.