Hai cu F-16 sa le terminam odata!

Bun, deci Vestul a stabilit sa furnizeze F-16 Ucrainei. Trecem peste cei vreo zece ani de cand Romania se chinuie sa asimileze platforma asta si nu reuseste si ne inchipuim ca ucrainienii au mancat ceva cand erau mici si le-a crescut numarul de neuroni in mod semnificativ drept urmare.

Cate F-16 sa trimita Vestul (care incepe sa cam dea din colt in colt)? O suta? Doua?
 

Bun, sa zicem ca le trimit donatorii vreo doua sute. O sa fie cam aglomerate aerodromurile caci jumate din cele disponibile vor trebui modernizate si reasfaltate (aici cred ca drumarii nostri pot face treaba, ca suntem aici, aproape) si alea doua sute se vor inghesui nitel dar, in fine, daca nu ploua, pistele vor fi gata intr-o luna.
 
Nu mai vorbim de faptul ca F-16, avioane de Generatia a IV-a cu un puternic caracter "netcentric" dau 100% randament la ce stiu ele sa faca doar daca sunt integrate intr-un sistem complex de senzori care, de regula, sunt prezenti pe o alta platforma, cum este AWACS. Adica, ca sa ne intelegem, radarul lor merge cat merge dar, ca sa poata identifica tinte constand in aparate moderne precum SU-35 sau SU-57 are nevoie de nitel ajutor extern, altfel este el detectat primul!
 
Sunt astfel de sisteme prezente in Ucraina? Nu. Sunt ele prevazute in "pachetul de ajutor"? Nu.
 
Daca privim cifrele anuntate de Ministerul Apararii al FR, de la inceputul conflictului au fost doborate peste 420 avioane si peste 230 elicoptere apartinand Fortelor Aeriene ale Ucrainei. Adica peste 650 de aparate de zbor. Putem critica aceasta cifra ca fiind pura propaganda dar, daca ne uitam la cifrele de dinainte de 2022 (Wikipedia) si luam in calcul absolut tot ce poate zbura inclusiv drone Bayraktar, numarul aparatelor de zbor este de 279! 
 
Punand cap la cap stirile prezentate de media vestica despre avioane ex-sovietice trimise in graba in Ucraina, prezentarea MAp al FR pare destul de plauzibila.
 
Ca sa ne facem o idee, Royal Air Force are in prezent... 466 de avioane in total! TOATE! Fortele Aeriene ale Frantei au nu mai putin de... 570 de aparate de zbor!
 
Adica, mai putin decat se pare ca a distrus Rusia intr-un an...
Inainte de declansarea ostilitatilor, generalii de canapea confruntau cifrele diverselor armate si dadeau un prognostic pe baza comparatiei echivalente si o vreme am incercat sa ii combat cand mai dadeam pe ici pe colo de astfel de opinii; realitatea din campul de lupta a demonstrat ca aceste comparatii sunt pierdere de timp. Aviatia Ucrainei a fost doborata, intr-o proportie covarsitoare, de mijloacele de aparare antiaeriana cu ajutorul rachetelor si nu in stil "Maverick" cum filmografia holywoodiana a marcat neuronii a vreo doua generatii!
 
"Ce se ridica, cade" este o zicala din domeniu si am avut ocazia sa vedem pana acum cum fiecare, dar absolut fiecare arma introdusa de NATO in Ucraina a sfarsit prin a fi un fiasco. Bayraktar, Javelin, HIMARS, NASAM, Patriot, M113, Humvee, tuturor li s-a acordat statutul de "factor esential" in schimbarea cursului confruntarii pentru ca in cateva saptamani sa devina fiare vechi.
 
Cam asa se va intampla si cu F-16 daca or sa apara pe cerul Ucrainei; vor urca apoi vor cadea devenind si ele parte din istoria militara.
Problema este alta si pericolul de aici decurge: Occidentul nu mai are ce sa mai trimita! Nici din punct de vedere cantitativ (bateria Patriot scoasa din uz de una sau doua rachete KH-47M2 Kinjal a tras 30-32 de rachete intr-un minut, adica 10% din productia anuala a Raytheon) si nici calitativ (caci F-22 ori F-35 nu vor putea fi trimise pe front).
 
Exista un decalaj masiv intre ce spune Occidentul ca doreste sa faca pentru sustinerea Ucrainei si ce poate efectiv sa faca iar aceasta adevarata schizofrenie are toate sansele sa devina una nucleara!

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.