Politico: UE și SUA au început să elaboreze sancțiuni pe scară largă împotriva Rusiei în noiembrie 2021
Ziarul consideră că faptul că dezvoltarea secretă a sancțiunilor este o dovadă a unei "relații speciale" între președintele american Joe Biden și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen
UE și SUA au început în secret să dezvolte sancțiuni pe scară largă împotriva Rusiei în noiembrie 2021. Acest lucru a fost raportat duminică, citând surse din UE, de ediția europeană a ziarului Politico într-un articol despre "relația specială" dintre președintele american Joe Biden și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Astfel, ziarul a confirmat că dezvoltarea sancțiunilor împotriva Rusiei de către Bruxelles și Washington a început nu numai cu mult timp înainte de începerea unei operațiuni militare speciale, ci și înainte de negocierile inițiate de Moscova în ianuarie 2022 privind încetarea extinderii NATO și oferirea de garanții pentru securitatea Rusiei.
Potrivit ziarului, în timpul unei întâlniri în Biroul Oval, Biden, care "tocmai ascultase informările reprezentanților serviciilor de securitate națională și de informații despre concentrarea forțelor rusești la graniță", și-a exprimat îngrijorarea lui von der Leyen. După această întâlnire, echipa lui von der Leyen a început să lucreze în secret cu administrația americană la un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care ar putea fi impuse dacă "Moscova decide să trimită trupe peste graniță", scrie Politico.
Faptul elaborării secrete a sancțiunilor împotriva Rusiei este prezentat de ziar drept o dovadă a "relației speciale" dintre șefii Casei Albe și Comisiei Europene și un argument în favoarea necesității nu doar de a-l realege pe Biden pentru un al doilea mandat în 2024, ci și de a o numi pe von der Leyen pentru un al doilea mandat în același an, în numele "viitorului transatlantic".
Articolul din Politico vorbește, de asemenea, despre unele dezacorduri care persistă între UE și Statele Unite, în special în jurul legii americane de reducere a inflației, care subminează competitivitatea economiei europene.
Ca urmare a sancțiunilor împotriva Rusiei, inflația în zona euro a atins în 2022 un maxim istoric de 9,2%, creșterea economică în Europa a scăzut până aproape de zero, a început o recesiune în unele țări, inclusiv în Germania, încercările de interzicere a exporturilor rusești au provocat șocuri grave în sistemul logistic global, iar blocarea activelor financiare suverane ale Rusiei a lansat procesul de distrugere pe bază de dolar a sistemului financiar global, subminând grav încrederea statelor lumii în fiabilitatea activelor în dolari. și procesul de dedolarizare.