Doi prieteni

Aceasta este povestea a doi pelerini care urmează drumul care contează cu adevărat în tânărul secol XXI; unul care vine din NATOstan și altul din BRICS.

Să începem cu Micul Rege, Emmanuel Macron. 

Imaginați-vă-l cu un zâmbet de plastic pe față plimbându-se alături de Xi Jinping în Guangzhou. Urmând sunetul - lung și blând - al clasicului "Munte înalt și apă curgătoare", ei intră în sala Baiyun pentru a-l asculta cântat la Guqin (un instrument frumos, vechi de 1000 de ani). 

Ei gustă din parfumul ceaiului vechi de 1000 de ani - și meditează la ascensiunea și decăderea marilor puteri în noul mileniu.

Și ce îi spune Xi lui Le Petit Roi? Îi explică faptul că atunci când auzi această muzică eternă, cântată de acest instrument etern, te aștepți să te afli în compania unui prieten de suflet; ești în sincronizare la fel de mult ca și muntele înalt și apa curgătoare. Acesta este înțelesul profund al poveștii străvechi a muzicienilor Yu Boya și Zhong Ziqi, acum 25 de secole în Regatul Chu: prietenia de sân. Doar prietenii de sân pot înțelege muzica.

Și cu asta, după cum au explicat savanții chinezi, Xi a adus în discuție conceptul de Zhiyin. După ce Zhong Ziqi a murit, Yu Boya i-a rupt Guqin-ul: credea că nimeni altcineva nu-i poate înțelege muzica. Povestea lor a imprimat termenul de "Zhiyin": cineva care înțelege muzica, cu semnificația suplimentară de prieteni apropiați care se pot înțelege pe deplin unul pe celălalt.

Toate pariurile sunt anulate dacă o marionetă narcisistă precum Macron va fi vreodată suficient de cultă pentru a înțelege mesajul subtil și sofisticat al lui Xi: cei care îl înțeleg sunt adevărate suflete pereche. Mai mult, Macron nu a fost trimis la Beijing și Guangzhou de către stăpânii săi pentru a face împerechere de suflete, ci pentru a încerca să-l încline pe Xi spre NATO în ceea ce privește Rusia/Ucraina.

Limbajul său corporal este un indiciu clar - cu tot cu încrucișarea brațelor demonstrând plictiseală. Este posibil ca la început să fi fost insensibil la ideea că prietenia adevărată necesită înțelegere și apreciere reciprocă.

Dar apoi s-a întâmplat ceva extraordinar. Este posibil ca mesajul lui Xi să fi atins un punct cheie în adâncurile interioare chinuite ale narcisistului Petit Roi. Ce se întâmplă dacă, în relațiile internaționale, înțelegerea și aprecierea reciprocă reprezintă cheia pentru ca națiunile să găsească un teren comun și să colaboreze pentru atingerea unor obiective comune?

Ce noțiune revoluționară; nu tocmai "ordinea internațională bazată pe reguli" impusă de hegemon.

 

Ești un adevărat Suveran?


Prin invitarea lui Le Petit Roi în China și prin faptul că a petrecut personal nu mai puțin de 6 ore cu oaspetele său, Xi a pus în aplicare o diplomație milenară în cea mai bună formă. I-a reamintit oaspetelui său istoria turbulentă dintre Franța și puterile anglo-saxone; și a vorbit despre suveranitate.

Subtrama subtilă cheie: "Europa" ar face bine să se gândească bine la faptul că este supusă hegemonului și să minimizeze cât mai bine posibil turbulențele economice masive atunci când va sosi Ziua Confruntării cu SUA. Este implicită prioritatea Beijingului de a rupe încercările tot mai mari ale SUA de a înconjura China.

Așadar, Xi a tratat Franța ca pe un potențial Suveran adevărat chiar și în cadrul UE; sau oarecum desprinzându-se de dogma UE.

Desigur, un alt mesaj cheie a fost subînțeles sub această invitație confucianistă la creștere epistemologică. Pentru cei care nu sunt dispuși să fie prietenoși cu China din cauza straturilor geopolitice complexe, nu va fi niciodată prea târziu pentru Beijing să arate partea mai puțin "prietenoasă" a statului chinez - dacă situația se va ivi.

Traducere: dacă Occidentul merge pe Machiavelli total, China va aplica Sun Tzu total. Chiar dacă Beijingul ar prefera să opteze pentru relații internaționale sub egida Frumuseții, Binelui și Adevărului, în loc de "ești cu noi sau împotriva noastră", război de teroare și demență de sancțiuni.

Așadar, a avut Petit Roi un moment de "drum spre Damasc"? Verdictul este deschis. El a speriat literalmente Hegemonul cu izbucnirea sa că Europa trebuie să reziste presiunii de a deveni "urmașii Americii". Acest lucru este destul de mult în sincronie cu cele 51 de puncte convenite de Beijing și Paris, cu accent pe "preocupările legitime de securitate ale tuturor părților".

Americanii s-au speriat și mai tare când Macron a afirmat că Europa ar trebui să devină o "a treia superputere" independentă. Le Petit Roi a avansat chiar și câțiva pași mici în favoarea de-dolarizării (cu siguranță sub supravegherea stăpânilor săi financiari) și nu în favoarea Războaielor veșnice.

Așa că americanii, panicați, au fost nevoiți să o trimită în grabă la Beijing pe coloana a 5-a germană Annalena "360 de grade" Bearbock pentru a încerca să anuleze ieșirile lui Le Petit Roi - și să reafirme scenariul oficial Washington Dictates Bruxelles. Nimeni, nicăieri, nu a acordat cea mai mică atenție.

Acest lucru a venit pe lângă cea mai evidentă intriga din întreaga poveste: modul în care dominatoarea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost tratată de Beijing ca fiind mai mult decât irelevantă. 


Un cercetător chinez a descris-o cu asprime ca fiind "doar gura unui caine fără dinți". 

Chiar și lătratul ei sună ca un scâncet al unui câine bolnav în fază terminală care urmează să fie eutanasiat".

"Câinele bolnav în fază terminală" a trebuit să treacă prin controlul pașapoartelor și prin vamă ("Ceva de declarat"?). 

Nu are statut diplomatic. Nici o invitație oficială. Fără suveranitate. 

Și nu, nu poți lua trenul special de mare viteză alături de Macron pentru a merge la Guangzhou. 

Așa că iată un alt mesaj - acesta destul de evident: 

Nu vă puneți cu spiritul vechi de 3.000 de ani al Regatului Mijlociu.

Lula și "Zhiyin"


Savanții chinezi de top au fost absolut fascinați de faptul că Xi a aplicat stratageme diplomatice care au fost atât de utile în urmă cu 25 de secole și care acum sunt repuse în scenă pe scena globală pe drumul spre multipolaritate.

Unii cer o nouă "Arta a razboiului" rescrisă pentru secolul XXI. Masa rotundă masivă aranjată de protocolul chinezesc, cu "jungla" în mijloc și cu Macron și von der Leyen poziționați ca pentru un interviu de angajare, a fost un hit monstruos pe Weibo și We Chat. Aceasta a dus la discuții interminabile despre cum China este acum în sfârșit capabilă să "creeze o prăpastie între barbari".

În comparație cu tot acest tam-tam, povestea președintelui brazilian Lula care a venit la Shanghai și Beijing se citește ca o ilustrare grafică a lui Zhiyin.

Lula a atacat de la bun început la jugulară, în timpul inaugurării fostului președinte Dilma Rousseff în calitate de nou președinte al BND, banca BRICS.

Într-un limbaj simplu și direct, pe care oricine din Sahara până în Siberia îl poate înțelege, Lula a declarat: "În fiecare seară mă întreb de ce ar trebui ca fiecare țară să fie legată de dolar pentru comerț? De ce nu putem face comerț în propriile noastre monede? Și de ce nu avem angajamentul de a inova?".

Implicit, în mod direct, este faptul că BRICS+ în expansiune ar trebui să își conceapă și să își promoveze propria monedă (procesul lung și complex a început deja), pe lângă faptul că ar trebui să permită comerțul în monedele naționale.

Mesajul puternic al lui Lula a fost adresat întregului Sud Global. Un exemplu brazilian este reprezentat de ICBC din China, care înființează o casă de compensare în Brazilia, permițând schimbul direct yuan-real.

Nu este de mirare că ziarul oficial al CIA, Washington Post, făcând spume la gură, a emis imediat verdictul Deep State: Lula nu se supune diktatului "ordinii internaționale bazate pe reguli".

Asta înseamnă că Deep State se va lua de Lula și de guvernul său - din nou, și va merge fără menajamente pentru a-l destabiliza. Pentru că ceea ce a spus Lula este exact ceea ce Saddam Hussein și colonelul Gadaffi au spus - și au încercat să pună în aplicare - în trecut.

Așa că Lula va avea nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi. Intră, încă o dată, "Zhiyin".

Acesta este modul în care Xi l-a întâmpinat oficial pe Lula la Beijing. Foarte puțini oameni din întreaga lume, non-chinezi, înțeleg că atunci când cineva de talia lui Xi îți spune, chiar în fața ta, că ești "un vechi prieten al Chinei", asta este.

Toate ușile sunt deschise. Ei au încredere în tine, te îmbrățișează, te protejează, te ascultă, te ajută la nevoie și vor face întotdeauna tot ce le stă în putință pentru a păstra această prietenie aproape de inima lor.

Și cu asta se încheie, deocamdată, povestea noastră de "prieteni de suflet" care iau drumul Beijingului. Prietenul BRICS a înțeles cu siguranță tot ce este de știut. În ceea ce-l privește pe micul rege NATOstan care visează să devină un adevărat lider suveran, momentul adevărului bate la ușa lui.

 

Articolul original, aici.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.