"Suspendarea din START e ilegala" - Dept. de Stat

Pe 15 martie 2023 - coincidenta sau nu - dupa doborarea dronei MQ-9 de catre aviatia rusa deasupra Marii Negre, Departamentul de Stat a SUA au iesit la rampa cu un comunicat despre decizia Rusiei de a suspenda participarea in START, tratatatul privind reducerea armamentului nuclear.

 

Iata-l mai jos, integral, in traducere iar la final voi face cateva comentarii:

 

Nerespectarea de către Rusia a Noului Tratat START și pretinsa suspendare a tratatului sunt măsuri nefericite și iresponsabile.  

Respectarea reciprocă a Noului START consolidează securitatea Statelor Unite, a aliaților și partenerilor noștri, a Rusiei și a lumii.  

Suspendarea pretinsă de Rusia a Tratatului New START nu este valabilă din punct de vedere juridic.  

Prin urmare, Rusia rămâne obligată să respecte obligațiile care îi revin în temeiul tratatului.  Statele Unite rămân pregătite să colaboreze în mod constructiv cu Rusia pentru a pune pe deplin în aplicare tratatul.  Mai jos sunt prezentate faptele privind starea actuală a tratatului:

Fapt: Rusia poate remedia cu ușurință nerespectarea actuală și evidentă a Noului Tratat START

    Nerespectarea de către Rusia este clară:
        Rusia refuză să permită inspecții. Tratatul prevede ca fiecare parte să accepte 18 inspecții pe an.  Inspecțiile consolidează stabilitatea nucleară prin faptul că oferă ambelor părți încrederea că sunt respectate limitele impuse de tratat în ceea ce privește armele nucleare.
        Rusia refuză să se întâlnească în cadrul organismului de punere în aplicare a tratatului, Comisia consultativă bilaterală (BCC), în ciuda cererilor repetate ale SUA. Tratatul prevede ca ambele părți să se întâlnească în cadrul BCC.  Acesta este, de asemenea, un element important al stabilității nucleare.  Acesta oferă un canal prin care experții se pot angaja în discuții constructive și pot rezolva chestiuni tehnice legate de punerea în aplicare a tratatului într-un mod reciproc avantajos.
        Rusia a încetat să furnizeze notificările impuse de tratat. Tratatul prevede ca fiecare parte să furnizeze date și notificări, inclusiv cu privire la statutul și mișcarea forțelor sale nucleare responsabile.  Respectarea reciprocă a acestor obligații este un element important al stabilității nucleare.  Acesta asigură o transparență și o previzibilitate semnificative în ceea ce privește forțele nucleare strategice.
    Nerespectarea de către Rusia amenință viabilitatea tratatului. În timp ce Statele Unite au evaluat că Rusia nu s-a angajat în 2022 în activități semnificative peste limitele prevăzute în tratat, faptul că Rusia nu permite inspecții și nu furnizează notificări diminuează capacitatea SUA de a evalua desfășurările nucleare rusești.
    Rusia își poate remedia cu ușurință neconformitatea prin reluarea activităților pe care le-a desfășurat ani de zile în cadrul tratatului: găzduirea inspecțiilor, întâlniri în cadrul BCC și furnizarea de notificări și date.

Fapt: Nu există nimic care să împiedice Rusia să efectueze inspecții pe teritoriul SUA

    De la relaxarea restricțiilor legate de COVID, Statele Unite au arătat foarte clar Rusiei că suntem pregătiți să găzduim inspectori ruși.
    Rusia are tot ceea ce îi trebuie pentru a efectua inspecții pe teritoriul SUA, iar Statele Unite ar primi cu bucurie o echipă de inspecție rusă, în conformitate cu termenii tratatului.
    Inspectorii ruși au vizele necesare, avioanele rusești desemnate în cadrul tratatului au rute aeriene viabile pentru a transporta inspectorii în Statele Unite, inspectorii pot folosi, de asemenea, transportul aerian comercial pentru a ajunge pe teritoriul SUA și nu există sancțiuni care să împiedice Rusia să își exercite pe deplin drepturile de inspecție.

Fapt: Statele Unite continuă să respecte pe deplin Tratatul New START

    Rusia a afirmat că procedurile de conversie ale SUA pentru lansatoarele de rachete balistice lansate de pe submarine (SLBM) și pentru bombardierele grele B-52H nu sunt în concordanță cu obligațiile SUA în temeiul Noului Tratat START.
    Aceste afirmații sunt false.
        Procedurile de conversie ale SUA pentru lansatoarele de SLBM și bombardierele grele fac ca articolele convertite să fie incapabile să utilizeze arme nucleare.
        Statele Unite au declarat și au demonstrat procedurile și au prezentat Rusiei obiectele convertite, exact așa cum prevede tratatul.
        Rusia are dreptul, conform tratatului, de a inspecta articolele convertite pentru a confirma rezultatele conversiilor, așa cum Statele Unite le-au prezentat Rusiei. Este la latitudinea Rusiei să facă acest lucru.
    Așa cum Rusia a recunoscut public, Statele Unite au depășit cerințele tratatului pentru a răspunde preocupărilor Rusiei cu privire la conversiile lansatoarelor SLBM. După o muncă atentă și constructivă, ambele părți au ajuns la o înțelegere reciprocă cu privire la măsuri voluntare suplimentare pentru a aborda aceste preocupări.  Statele Unite salută inspecțiile rusești în timpul cărora Rusia poate profita de aceste măsuri.
    Acuzațiile Rusiei privind nerespectarea de către SUA sunt încercări nefondate de a distrage atenția de la propriile acțiuni ale Rusiei și nu oferă Rusiei un temei juridic valabil pentru a suspenda tratatul.

Fapt: Statele Unite sunt în continuare pregătite să se întâlnească și să discute despre preocupările SUA și ale Rusiei privind respectarea tratatului și toate celelalte aspecte legate de punerea în aplicare a acestuia.

    Statele Unite au fost pregătite să colaboreze în mod constructiv cu Rusia în cadrul sesiunii BCC care era programată pentru noiembrie 2022, pe care Rusia a anulat-o brusc. Contrar afirmațiilor Rusiei, toate subiectele pe care Rusia le-a identificat pentru discuții s-au aflat pe ordinea de zi.
    Rămânem pregătiți pentru un angajament constructiv și astăzi. Un astfel de angajament este un element important al stabilității nucleare.

Fapt: Războiul Rusiei din Ucraina nu reprezintă o bază validă pentru nerespectarea de către Rusia a Noului Tratat START

    Reacția puternică a SUA și a întregii lumi la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina nu absolvă Rusia de responsabilitatea de a-și îndeplini obligațiile legale în temeiul Noului START.
    Nerespectarea de către Rusia și pretinsa suspendare a Noului Tratat START nu va împiedica Statele Unite să continue să sprijine pe deplin Ucraina. Această realitate este irelevantă pentru utilitatea tratatului și pentru capacitatea Rusiei de a continua să participe la acesta.
    Activitățile de inspecție ale Noului START nu amenință securitatea Rusiei. Tratatul oferă ambelor părți mijloacele necesare pentru a asigura siguranța și securitatea instalațiilor inspectate.
    Stabilitatea nucleară este deosebit de importantă în timp de criză, iar Statele Unite vor continua să lucreze pentru a o menține.

1. Iesirea Rusiei dintr-un tratat incheiat cu SUA este la latitudinea Rusiei si nu a SUA. Aceasta afirmatie este valabila in ceea ce priveste orice tratat incheiat de oricare doua tari suverane si independente. La incheierea unui tratat, partile isi exprima libere vointa si asa cum l-au incheiat, tot asa il pot si denunta. Desigur, sunt consecinte si consecinte dar este o chestiune care tine de oportunitate. Daca respectivul tratat nu mai reprezinta un compromis, partea care se considera dezavantajata poate iesi.

Repet, discutam despre state suverane, care isi pot exercita liber vointa pe plan international. Nu, statele membre ale UE nu isi pot exercita liber vointa pe plan international, daca asta va trecea prin minte.

2. Decizia de a suspenda derularea START poate ca este "nefericita" din perspectiva SUA dar nu as caracteriza-o ca fiind "iresponsabila" din motivul aratat mai sus.

De fapt, care a fost ratiunea START? Pe scurt, este un tratat care limiteaza numarul de rachete strategice, purtatoare de incarcaturi nucleare care se afla la un moment  dat in serviciu pe nave, sol, submarine etc. Unii specialisti in domeniu spun ca el este favorabil SUA si defavorabil Rusiei pentru ca numarul de vectori de care dispune Rusia, precum si tehnologia acestora este (inca) superioara celor ai SUA.

In virtutea START, SUA si Rusia isi inspectau reciproc arsenalul nuclear si bazele de lansare pentru a verifica veridicitatea datelor furnizate. Verificarea avea loc "in situ", adica la fata locului, fiind desfasurata de inspectori cu pregatire in domeniu.

3. Suspendarea nu este "ilegala" caci legea care reglementeaza incheierea unui tratat si iesirea din tratat este strict "legea partilor". Sa nu scapam insa din vedere si ca Rusia nu a denuntat, adica a rupt, tratatul ci si-a suspendat participarea la noul START. Decizia a fost luata, spune comunicatul oficial, potrivit legislatiei nationale (deci potrivit legii, ceea ce inseamna ca decizia a parcurs pasii necesari pentru a fi considerata ca o decizie a statului rus), este temporara si poate inceta imediat ce inceteaza si cauzele care au dus la adoptare. Deci, nu este permanenta.

4. Mare parte din comunicatul Departamentului de Stat contine detalii lipsite de semnificatie reala dar care sunt enuntate pentru a da impresia seriozitatii cu care SUA trateaza problema START; opinia exprimata insa de Ministrul adjunct de externe, Serghei Ryabkov face trimitere la realitatile din teren.

In acest sens, este de observat esenta declaratiei oficialului rus la Conferinta pentru Dezarmare de la Geneva, pe 2 martie 2023:


Contrar principiilor fundamentale și înțelegerilor politice generale, care au fost consacrate în preambulul Noului START, Statele Unite, împreună cu alte țări occidentale, inclusiv cu alte state nucleare - Regatul Unit și Franța, "au luat calea de a provoca o înfrângere strategică Rusiei în războiul total hibrid declanșat" împotriva Rusiei. 

În aceste circumstanțe, am fost nevoiți să anunțăm suspendarea Tratatului New START. În același timp, așa cum a fost deja declarat, vom continua să aderăm la restricțiile cantitative consacrate în Noul START", a declarat diplomatul de rang înalt.

Situația a fost agravată și mai mult de încercările SUA de a penetra securitatea instalațiilor strategice rusești declarate în cadrul Noului START, ajutând regimul de la Kiev să desfășoare atacuri armate asupra acestora. În acest context, cererile Washingtonului care se referă la prevederile tratatului pentru a-i oferi acces de inspecție la instalațiile nucleare rusești au fost percepute ca fiind culmea cinismului
 

a subliniat Ryabkov.

De altfel, ipocrizia SUA este perfect ilustrata de "atentia" cu care delegatia a urmarit declaratia lui Ryabkov.

Practic, Rusia ar trebui sa fie perfect transparenta in ceea ce priveste armamentul nuclear; sa le spune americanilor unde este, in ce numar, ce tip.

Iar SUA, in doctrina sa nucleara, acorda Presedintelui Statelor Unite dreptul de a efectua prima lovitura nucleara cand considera necesar! 

Practic, SUA se revolta ca Rusia nu ii pune pe tava informatiile necesare pentru a efectua o prima lovitura asupra tuturor capacitatilor nucleare strategice ale Rusiei!

Adica, impotriva Rusiei pornesc in mod declarat toate puterile nucleare aliate cu SUA, cu scopul declarat de a o infrange pe campul de lupta si de a determina o schimbare politica, practic, o colonizare, iar Rusia actioneaza iresponsabil pentru ca refuza politicos sa dea curs cererii.

Si uite asa, ajungem la punctul:

5. Bun, sa admitem Rusia e iresponsabila si actioneaza ilegal!

Ce poate sa faca SUA in cazul asta?

Lasa intrebarea asta, asa, sa isi raspunda fiecare dupa cum il duce capul.

Nu pot insa sa nu trag o concluzie despre IQ-ul Departamentului de Stat al SUA si sa continui sa ma intreb daca sunt capabili sa respire fara ajutor de la Serviciul Secret!




O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.