Schimbari cum nu am vazut in ultimii o suta de ani

'În acest moment se produc schimbări, cum nu am mai văzut de 100 de ani. Și noi suntem cei care conducem împreună aceste schimbări'.
- Xi Jinping, președintele Chinei

'Sunt de acord'.

-Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse

 

Cu aceste cuvinte, cei doi lideri au inchis agenda intalnirii oficiale de la Moscova.

 
La plecarea de la Moscova, presedintele Xi a facut o remarca a carei semnificatie a fost stabilita prin studiouri ca avand legatura cu visele imperialiste ale Chinei.
'Titanii' presei au dezbatut firoscos si au decis ca aceste cuvinte semnifica subordonarea Rusiei vointei Beijingului care ar fi una de-a dreptul imperialista si agresiv militara.

 
Indraznesc sa propun o alta cheie in care declaratia "Au loc schimbari nemaivazute in o suta de ani...

"Mari schimbări nemaiîntâlnite într-un secol" a fost folosita de presedintele Xi la cel de-al 19-lea Congres, în urma căruia Xi Jinping a reformat nucleul politic din China, permițând schimbări constituționale și renuntand la limita celor două mandate în funcția de șef al statului;

"Lumea de astăzi se confruntă cu mari schimbări fără precedent într-un secol. Multipolaritatea, globalizarea economică, digitalizarea socială, multiculturalismul adâncesc dezvoltarea. Schimbările în ordinea internațională și în sistemul de guvernanță globală se accelerează, țările dezvoltate și piețele emergente cresc rapid, echilibrul puterii mondiale se nivelează și mai rapid, destinele popoarelor lumii nu au fost niciodată atât de strâns legate".

Xi Jinping a reiterat această idee in 2018, reluata in materialul informativ publicat oficial de China in 2019, la aniversarea a 70 de ani de la infiintarea Republicii Populare Chineze: 

"În prezent, țara noastră se află în cea mai bună perioadă de dezvoltare din epoca modernă, lumea se confruntă cu mari schimbări nemaiîntâlnite într-un secol - China și lumea sunt simultan întrepătrunse, trecând împreună prin procese pe scară largă, ceea ce creează multe condiții favorabile pentru activitatea de politică externă acum și în viitor".

"Ultima suta de ani" are pentru China o semnificatie aparte. 

Reprezinta eliberarea de umilinta perioadei coloniale, in care cei "5000 de ani de civilizatie" au fost brutal intrerupti de interventia puterilor Vestice si ultima etapa inainte de  accederea Chinei la stadiul de stat socialist. De altfel, tema bunastarii miliardului si jumatate de chinezi este absolut centrala in discursul lui Xi Jinping de cel putin 5 ani.

In 2049 se vor implini o suta de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze si acesta este, cu siguranta, un reper important la care se raporteaza Partidul Comunist Chinez pentru finalizarea punerii in practica a viziunii sale politice.

Ce aduce nou aceasta repetare a formulei dupa intalnirea dintre Xi si Putin este ca restul perioadei de o suta de ani China se va afla intr-un parteneriat extrem de strans cu Rusia; intre liderii celor doua mari puteri exista o intelegere a fenomenelor prin care trece lumea de astazi si vointa de a continua.

 

Vestul a ales sa ia in ras aceasta formula si sa ii acorde o semnificatie belicoasa insa restul lumii, atenta la detalii si context, vede cu totul altceva!

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.