Polonia vrea sa devina armata Europei

"Nimeni nu se poate îndoi de ambițiile Poloniei", subliniază Daily Telegraph, enunțând că a făcut comenzi pentru 1.000 de tancuri K2 MBT din Coreea de Sud și 250 de tancuri M1A2 SEPv3 Abrams din SUA, devenind astfel cea mai puternica forta de blindate din Europa; artileria va fi întărită cu 600 de tunuri K9, 18 lansatoare HIMARS cu 9.000 de rachete și 288 de sisteme K239 Chunmoo MRL din Coreea de Sud. 

 
Peste 1.000 de vehicule de luptă a infanteriei Borsuk, fabricate în Polonia, vor fi la dispoziția soldaților polonezi, iar acoperirea lor aeriană va fi asigurată de 96 de elicoptere AH-64E Apache achiziționate din SUA și de 48 de avioane de luptă FA-50 comandate în prezent din Coreea de Sud. 
 
În plus, există un plan de creștere a numărului de forțe armate la 300.000. de oameni, ceea ce le-ar face cele mai mari din Europa la vest de Ucraina, notează "Daily Telegraph".

"Ne înlocuim echipamentul foarte, foarte repede. Este într-adevăr o revoluție, nu o evoluție" - spune căpitanul Adamiak.
 
Dar, după cum notează "Daily Telegraph", deși Polonia se bucură de creștere economică de ani de zile și se preconizează că PIB-ul va continua să crească în acest an, în ciuda consecințelor economice ale războiului din Ucraina, costul cheltuielilor pentru apărare va fi semnificativ. 
 
El indică faptul că bugetul pentru apărare al Poloniei din acest an se va ridica la suma record de 97 de miliarde de Zloți polonezi (cca. 23 mld USD), iar până în 2035 intenționează să cheltuiască 458 de miliarde de Zloți (cca. 100 mld USD) pentru armament.
 
Sunt convins ca Polonia nu se lanseaza in spirala inarmarii de capul ei si ma astept ca si Romania sa inceapa sa emita in spatiul public astfel de idei nemaipomenite.
 
Singurul obstacol in calea acestei inarmari exceptionale este, da, pretul energiei.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.