La sfârșitul lunii februarie, membrii mișcării georgiene Puterea Poporului au înaintat parlamentului două proiecte de lege privind agenții străini - "Cu privire la transparența influenței străine" și "Cu privire la înregistrarea agenților străini".
Proiectul de lege "Cu privire la transparența influenței străine" recunoaște drept agenți de influență străină organizațiile non-profit și mijloacele de informare în masă ale căror venituri anuale provin în proporție de peste 20% din fonduri străine.
Acest lucru nu va afecta organizațiile fondate de organele administrative și federațiile sportive.
Organizațiile vor fi obligate să se înregistreze ca agenți și să depună anual declarații financiare. În caz de încălcare, acestea vor fi sancționate cu o amendă de 25 de mii de lari (aproximativ 9,5 mii de dolari).
Acest document a fost aprobat de parlamentul georgian la 7 martie. Președintele georgian, Salome Zurabishvili, s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva proiectului de lege, promițând să se opună prin veto.
Proiectul de lege "Cu privire la înregistrarea agenților străini" prevede nu doar răspunderea administrativă, ci și penală. Orice persoană fizică sau juridică cu finanțare străină va trebui să se înregistreze ca "agent străin". Nerespectarea legii prevede o amendă sau o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani.
Mișcarea "Puterea Poporului" a susținut că proiectul de lege privind înregistrarea agenților străini a fost copiat în întregime din legea americană FARA (adoptată în 1938; impune agenților străini din state care reprezintă interesele unor puteri străine în "calitate politică sau cvasi-politică" să își dezvăluie relațiile cu un guvern străin și informații despre activitățile și finanțele aferente). Legislatie similara au si alte state cum ar fi Israel si Australia dar si Rusia.
In noaptea de 7 spre 8 martie 2023, in capitala Georgiei au avut loc manifestatii violente, similare cu cele din 2014 din Ucraina. Manifestantii, inarmati cu sticle incendiare si bate au fortat intrarea in cladirea Parlamentului, politia a intervenit in forta pentru impiedicarea acestora, operand arestari.
In fata Parlamentului din Tbilisi au fost vazute steaguri ucrainene si s-au strigat sloganuri anti-Rusia (!!!).
Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, este născută în FRANȚA, cetatean francez și a urmat cursurile Universității Columbia, în prezent se afla în SUA....
Doamna a fost ambasadorul Franței în Georgia până în 2004, când a luat cetățenia georgiană și a devenit imediat ministru de externe al Georgiei.
Nu e de mirare că este împotriva legii împotriva agenților străini, ea ESTE un agent străin.
Printre altele (Wikipedia): a negociat un tratat istoric care a dus la retragerea forțelor rusești din părțile necontestate ale teritoriului continental georgian. De asemenea, a lucrat în cadrul Comitetului pentru sancțiuni împotriva Iranului din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, în calitate de coordonator al grupului de experți. După ce s-a întors la Paris, unde a lucrat ca ofițer al personalului de planificare politică al Ministerului francez al Afacerilor Externe, s-a întors în Statele Unite în 1984 ca prim-secretar la Ambasada Franței la Washington, D.C.[20] sub conducerea ambasadorului Emmanuel de Margerie, lucrând în cadrul secției politice și militare și concentrându-se pe afacerile americano-sovietice
Intr-un mod foarte convenabil, doamna presedinte se afla in aceasta perioada in Statele Unite unde are o serie de intalniri la Departamentul de Stat pentru a-si arata sustinerea pentru razboiul din Ucraina. Doamna presedinte a declarat (din SUA, fix de acolo) ca va opune dreptul de veto legii.
"Legea privind agenții străini, care a provocat proteste în Georgia, este incompatibilă cu valorile UE", a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell.
"Persoanele responsabile pentru suprimarea protestelor din Georgia ar putea intra sub incidența sancțiunilor americane", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Edward Price.
Comitetul
Helsinki: "Legea propusă pentru agenții străini în Georgia este un atac
asupra democrației în declin în țară, un cadou deliberat pentru Rusia și
o provocare directă pentru opțiunea euro-atlantică consecventă a
poporului georgian".
Ambasada SUA în Georgia, despre legea privind agenții străini:
"Astăzi
este o zi întunecată pentru democrația Georgiei. Avansarea de către
Parlament a acestor legi inspirate de Kremlin este incompatibilă cu
dorința clară a poporului Georgiei de integrare europeană și dezvoltarea
sa democratică.
Aplicarea
acestor legi va afecta relațiile Georgiei cu partenerii săi strategici
și va submina munca importantă a atâtor organizații georgiene care
lucrează pentru a-și ajuta concetățenii.
Procesul
și proiectele de legi ridică întrebări reale cu privire la angajamentul
partidului de guvernământ față de integrarea euro-atlantică".
Votul asupra acestui proiect de lege ar trebui să aibă loc joi, 9 martie.
Momentul in care se intampla incidentul, plasarea geografica pe harta a Georgiei, "tematica" manifestantilor, factorul declansator (presedintele Georgiei) si similitudinea cu evenimentele din Venezuela de dupa alegerea lui Lula, toate ma duc cu gandul ca manifestatiile de la Tbilisi sunt opera Departamentului de stat din SUA.
Mai ramane ca Victoria Nuland sa ia primul avion si sa se duca cu sacosa cu prajituri in piata, cum a facut la Kiev in 2014!