Lobby pentru Ucraina cu bani de la Pentagon

Toata lumea a auzit de Ogilvy!

E o mare companie de publicitate si PR din Statele Unite.

Din august 2022, la aproape jumatate de an de la inceperea Operatiunii Militare Speciale, Ministerul Culturii si Informatiilor din Ucraina ("MCIU" - nume de-a dreptul orwellian) lanseaza o campanie de promovare a oportunitatilor de afaceri sub numele "Advantage Ukraine", de care sunt convins ca nu ati auzit.

Site-ul o prezinta, citandu-l pe Insusi El, Zelenski, ca fiind "Cea mai mare oportunitate de afaceri de la Al Doilea Razboi Mondial incoace"!

Pentru promovarea acestei "campanii", este angajata o companie din Polonia, Group M Spz.o.o, parte a WPP Group.

Intre Ministerul Culturii si Group M se incheie un contract prin care, in esenta, Group M livreaza catre MCIU campania propriu-zisa.

Interesant este ca MCIU se ocupa nu numai de realizarea conceptului dar si de identificarea si negocierea canalelor de distributie publica a mesajelor "publicitare".

Group M insa este numai un intermediar, in concret, activitatile sunt derulate de terte parti:

"Creativii":

    -Ogilvy GMBH, filiala din Frankfurt, Germania care se ocupa de managementul proiectului pe zona de creatie si de stabilire a directiilor de comunicare;

    -Hogarth Worldwide SRL din Bucuresti, Romania, care se ocupa de povestile de pe LinkedIn, Instagram, Twitter si presa tiparita;

    -Group M prin filiala din Polonia si cea din Statele Unite se vor ocupa de identificarea vectorilor de distributie a mesajelor si de negocierea conditiilor de publicare.


Tarile tinta: 

Canada
Czech R.
    Denmark
    France
    Germany
    Hungary
    Italy
    Japan
    Norway
    Poland
    Romania
    Slovakia
    Spain
    Sweden
    UK
    USA
    Netherlands
    Belgium

Ce ma frapeaza este ca toate astea se fac gratis, fara costuri din partea "beneficiarului", adica a Ministerului Culturii si Informatiilor din Ucraina!

Noroc ca in Statele Unite este in vigoare o prevedere legala (FARA ACT) care obliga agentiile de PR si lobby sa se inregistreze ca altfel nu aflam...

Unii dintre cei mai puternici lobbyiști de la Washington își oferă serviciile Ucrainei pe gratis - dar, în același timp, încasează onorarii de milioane de la contractorii Pentagonului care vor beneficia de pe urma războiului dintre această țară și Rusia.

Douăzeci și cinci de firme înregistrate au fost de acord să reprezinte pro bono interesele ucrainene de la invazia rusă în Ucraina. Înainte de război, doar 11 persoane înregistrate în baza de date FARA lucrau în numele intereselor ucrainene.

Mulți dintre acești noi lobbyiști ucraineni pro-bono fac presiuni pentru un mai mare sprijin militar din partea SUA pentru armata ucraineană. După cum a explicat unul dintre solicitanții înregistrați într-un dosar FARA, aceștia intenționează "să facă lobby pe lângă membrii guvernului SUA pentru a crește cheltuielile Departamentului american al Apărării pentru contracte legate de echipamente și alte eforturi care vor ajuta armata ucraineană să reușească în lupta împotriva armatei ruse".

În timp ce mulți dintre acești lobbyiști pro-bono pot face această muncă pur și simplu din solidaritate cu Ucraina, unele dintre firmele care lucrează gratuit pentru Ucraina au un stimulent suplimentar. 

Despre acesti "agenti" de PR, The Guardian scrie intr-un articol din 3 martie 2023.


O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.