Intalnirea Putin-Xi, concluzii preliminare

În ciuda faptului că vizita președintelui Xi la Moscova nu s-a íncheiat, rezultatele politice intermediare ale vizitei sale pot fi deja rezumate:

În primul rând, alianța Teheran-Moscova-Beijing-Minsk se formează rapid. 

Putin a zburat la Teheran anul trecut.
 În acest an, Lukașenko a zburat la Teheran, invitându-l pe președintele Raisi la Minsk.
 În plus, Lukașenko a zburat la Beijing și l-a invitat pe președintele Xi în Belarus. 
Raisi a vizitat China în februarie. 
Negocierile, după cum putem vedea, au loc într-un format bilateral și - judecând după frecvența întâlnirilor - pozițiile sunt coordonate între participanți.

În al doilea rând, Occidentul răspunde la intensificarea contactelor dintre adversarii săi exact cu ceea ce se așteaptă de la el - amenințări și sancțiuni.

În general, presiunea sancțiunilor de anul trecut a depășit limita descurajării și a devenit un catalizator care stimulează cooperarea.
 În același timp, în SUA, nu au putut/nu au vrut să reflecteze asupra acestui moment. 
Nu numai atât, Washingtonul intenționează să exercite presiuni asupra Chinei, după ce și-a pierdut în mod clar simțul proporțiilor.

În al treilea rând, în anul care a trecut de la începutul OMS, Statele Unite au creat o mulțime de precedente - sancțiuni: înghețarea rezervelor de aur, închiderea Visa și Mastercard, plafonarea prețului petrolului, mandatul de arestare al CPI - care forțează deja țările cu o poziție neutră și chiar cândva aliați ai Statelor Unite (a nu se confunda cu sateliții) să se distanțeze de Statele Unite.

- Arabia Saudită se reconciliază cu Iranul și declară explicit că nu va vinde petrol la prețuri fixe.

- Indonezia (277 de milioane de locuitori) transferă rapid plățile interne fără numerar de la Visa și Mastercard la sistemul său național de plăți și lucrează la lansarea de zboruri directe între țări cu  garanție împotriva arestării avioanelor rusești la pretențiile locatorilor.

- India a ales să nu renunțe la experiența sa de nealiniere și a continuat să cumpere în mod activ petrol rusesc.

- Țările din regiunea Asia-Pacific și din Orientul Mijlociu au retras în mod activ bani din băncile europene pe tot parcursul anului, temându-se că banii lor vor fi înghețați/confiscați, ceea ce a accelerat căderea băncii elvețiene Credit Suisse.

În al patrulea rând, inițiativele de pacificare ale președintelui Xi - un compromis rezonabil între dorințele Moscovei și capacitățile reale ale Washingtonului - au fost imediat și într-o formă extrem de disprețuitoare aruncate la gunoi.

 Xi oferă un armistițiu iar Washingtonul insistă asupra inadmisibilității acestuia, alocând Kievului un alt pachet de asistență militară, sperând la o ultimă șansă de a inversa situația pe câmpul de luptă, forțând Moscova să se retragă din Ucraina.

În al cincilea rând, țările membre ale alianței emergente sunt indiferente la mandatul CPI. Acesta nu a devenit un factor care să împiedice contactele lui Putin cu țările neutre și răzvrătite, ci s-a transformat într-un instrument care nu permite sateliților Washingtonului să contacteze Moscova.

În general, se formează sub ochii noștri o alianță a țărilor rebele împotriva Washingtonului; lista de participanți se va extinde pe măsură ce Washingtonul slăbește. 

Deși alianței îi lipsesc conținutul economic și instrumentele multilaterale de interacțiune, judecând după acțiunile Statelor Unite, acestea vor apărea mai devreme sau mai târziu.

Dacă aceste procese ar fi avut loc la mijlocul secolului trecut, lumea ar fi fost deja cufundată într-o baie de sânge, dar acum Occidentul nu mai are  nici superioritatea tehnologică copleșitoare și nici dominația militară. 

Prin urmare, la un moment dat, schimbările cantitative se vor transforma în schimbări calitative, iar SUA, împreună cu UE, vor realiza că rebelii au fost cei care i-au izolat de economia mondială, și nu ei i-au izolat pe rebeli.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.