Din nou despre Orientul Mijlociu

Destinderea relatiilor dintre Arabia Saudita si Iran contrazice puternic parerea despre sine a Statelor Unite care avea impresia ca era buricul Orientului Mijlociu.
 
In doar cateva zile de la anuntarea startului procesului de re-apropiere mediat de China, Arabia Saudita a facut discret cateva anunturi importante destinate urechilor care chiar asculta.

Pe langa reluarea cooperarii economice, Arabia Saudita a anuntat ca de pe teritoriul sau nu vor mai fi lansate operatiuni militare si nici de spionaj impotriva Iranului.
 
Din punct de vedere militar, Arabia Saudita nu avea mari sanse impotriva Iranului. O confruntare militara intre cele doua tari ar fi avut drept rezultat o adevarata catastrofa pentru Arabia Saudita, Iranul urmand sa loveasca, in primul rand, capacitatile de extractie si prelucrare a petrolului.
 
Cum, acestea profita in primul rand Statelor Unite, putem rationa ca acordul cu Iranul in care SUA nu a avut absolut niciun rol (ba dimpotriva) le profita acestora!
Profitul ramane insa doar economic, "decojit" de componenta geopolitica pentru ca SUA pierde "levierul" politic al amenintarii iraniene in zona Golfului.
 
Acordul este semnat de Iran doar cu Arabia Saudita dar asta nu inseamna ca nu va avea un efect si asupra celorlaltor tari care erau aliniate politicii regionale dictate de SUA; Arabia Saudita este un lider informal in zona iar multe din regatele mici jucau dupa regulile dictate de Washington care vanturau bata iraniana si zaharelul american. Sau bombardamentul Israelian, dupa caz.
 
Daca am pomenit Israelul, un impact deosebit al acestui acord se va propaga si in politicile interne ale Israelului ai carui cetateni vor aduna unu si cu unu si vor dori si altceva in afara de eternul razboi cu teroristii finantati de Hamas, adica de Iran. 
 
Acum, Israelul are de ales intre a-si orienta politica spre binele cetateanului sau sa creasca greutatea amenintarii arabe; sa privim deci spre incidentele care vizeaza cetateni israelieni, puse pe seama palestinienilor.

Deja Bennet vitupereaza impotriva acordului, pe care il vede ca punand in pericol eforturile Israelului de a consolida o alianta impotriva Iranului!
 
Revenind la Arabia Saudita, odata eliberata de sub presiunea amenintarii iraniene, va putea sa isi asume tot mai deschis vanzarea de petrol si in alte valute. 
 
In aceasta cheie putem citi recentul anunt al sauditilor ca, in cazul in care se va impune o limita de pret si asupra petrolului lor asa cum s-a intamplat cu cel rusesc, vor inceta livrarea catre tarile care vor adera la asta. De ce fac ei acest anunt din senin? Ce li s-a transmis pe canale semi-oficiale? Nu stiu dar e clar ca un astfel de anunt nu vine din senin!
 
Acordul negociat de China nu este doar o fotografie de grup facuta la Beijing, acum doua zile, in Golful Oman, marina militara chineza, iraniana si rusa au inceput un exercitiu militar comun.

Daca ne aruncam ochii pe harta zonei, observam lesne ca prin Golful Oman ies la Oceanul Indian Kuweitul, Qatarul, Irakul si Arabia Saudita si ca cine controleaza acest golf si Stramtoarea Hurmuz, controleaza traficul maritim al acestor tari spre Asia. 

 
Cu siguranta face parte din coregrafia marelui vals pe care Arabia Saudita si Iranul se pregatesc sa il danseze in zona si indraznesc sa lansez o predictie, anume ca tarile riverane Golfului Persic isi vor roti privirea dinspre Vest spre Est, catre cea mai mare ruta comerciala a secolului.
 

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.