Macron s-a certat cu președintele congolez Felix Tshisekedi atunci când acesta din urmă a decis să îi reamintească presedintelui francez implicarea țării sale în genocidul din 1994.
În loc de un răspuns diplomatic, Macron a început să se certe cu Felix Tshisekedi chiar în fața reporterilor, spunând că respinge responsabilitatea care poate fi atribuită Franței:
"Din 1994, și nu este vina Franței, îmi pare rău să o spun în termeni atât de tranșanți, nu ați fost în stare să restabiliți suveranitatea, nici militară, nici de securitate, nici administrativă, a țării dumneavoastră. Aceasta este, de asemenea, o realitate. Nu trebuie să căutăm vinovați în afara acestei afaceri", a declarat Emmanuel Macron, președintele francez.
Sapand un pic mai adanc in situatia din Republica Democratica Congo, vom afla ca padurile sale absorb circa 4% din cantitatea globala de CO2 ceea ce, din perspectiva barbologiei cu "schimbarile climatice" ar insemna ca RDC poate fi un beneficiar al inlesnirilor economice ce vin la pachet cu masurile ecologice.
In loc de asta, actiunile Vestului sunt orientate spre incetinirea proiectelor de independenta energetica reala, sabotand investitiile de infrastructura energetica ale RDC prin activarea unor factiuni de opozitie inarmate. Drept urmare, Congo este nevoita sa exporte materiale de baza (minereuri) si sa isi importe energia necesara din surse controlate de companii din Europa (in general).
"Nu mai vreau ca țara noastră să fie pur și simplu o țară de extracție. Trebuie neapărat să trecem printr-o transformare ," a spus el. "Suntem în curs de a promova multe parteneriate cu investitori care doresc să vină și să ne consolideze în aceste capacități."
Tshisekedi a declarat că este hotărât să dezvolte barajul Inga, blocat de mult timp, care ar putea asigura cea mai mare parte a nevoilor energetice ale RDC și ale unora dintre vecinii săi. Cu toate acestea, el a recunoscut că discuțiile cu privire la o investiție de 80 de miliarde de dolari din partea magnatului australian al mineritului Andrew Forrest, președintele Fortescue Metals, au întârziat să pornească.
"Încă nu înțeleg, în ciuda tuturor aranjamentelor financiare pe care le-am făcut [și] a întregii promovări pe care am făcut-o în jurul acestui proiect ... de ce nu există entuziasm [din partea investitorilor]", a declarat Tshisekedi.
China insa, spre groaza si spaima dusmanilor sai, pandeste dupa colt!
Congo este teatrul unor "nelinisti" militare destul de consistente si, dupa cate se pare, in pofida declaratiilor oficiale ale presedintelui Tshisekedi, foloseste din plin expertiza si sustinerea fortelor paramilitare private din Romania, Georgia, Bulgaria si Belarus.