Alekseyi Danilov despre Transnistria

 Alekseyi Danilov este seful serviciilor de securitate din Ucraina. 

Intr-un interviu publicat vineri, 3 martie 2023, dupa ce delireaza pe aspectele legate de operatiunile militare, in special cele din jurul Bahmutului si pe chestiunile legate de curatarea Ucrainei de elemente alogene, spioni si inamici ai valorilor democratiei, el se refera la chestiuni internationale mari cum ar fi interventia Chinei in conflict ori reorganizarea Rusiei dupa ocuparea Moscovei de catre tancurile ucrainiene.

Maret strateg, atent observator al situatiei si priceput, Alexeyi Danilov - seful securitatii ucrainiene are si o propunere pentru "rezolvarea" situatiei din Transnistria:

 

- Dacă vorbim deja despre lucruri internaționale. Rusia acum dă cu subiect și predicat că Ucraina aproape că plănuiește să invadeze Transnistria, să-și introducă trupele, etc. Iar Moscova pare pregătită să răspundă într-un astfel de caz. Ce plănuiesc ei acolo, totuși? La ce provocări ar trebui să fim pregătiți?

 

- În ceea ce privește Moldova, vreau să remarc faptul că trupele rusești stau acolo fără niciun drept de a o face. Mai mult, cred că o parte din Moldova a fost ocupată de junta rusă încă din anii 1990.

Bineînțeles, rușii au un plan și cred că acesta este încă în vigoare pentru situația privind discreditarea și rebeliunea de pe teritoriul moldovenesc. Una dintre organizațiile noastre de informații a primit o astfel de informație și am transmis-o imediat vecinilor noștri. Rușii nu renunță la acest plan.

Dacă vor încerca să organizeze o insurecție, avem un punct de tensiune suplimentar la care trebuie să fim atenți. Va trebui să deturnăm o parte din trupele noastre către o secțiune a frontierei moldovenești. Aceasta este o tehnică clasică, nu este nimic nou aici. Rușii ar fi bucuroși să implice mai activ atât direcția belarusă, cât și Moldova, astfel încât să dispersăm forțele și capacitățile.

 

- Este posibil ca Maya Sandu să ceară ajutorul Ucrainei, inclusiv pe cale militară, pentru a sprijini Moldova?

 

- Dacă va exista un astfel de apel, acesta poate fi luat în considerare ținând cont de toate procesele și circumstanțele. Mai ales că suntem vecini.

 Pentru a evalua declaratiile personajului, trebuie sa tinem cont de faptul ca intre Ucraina si Republica Moldova este granita comuna iar intre cea mai apropiata unitate a rusilor  aflata in zona de conflict si aceasta granita sunt mai bine de 300 de kilometri ceea ce face improbabila o actiune ofensiva a rusilor in Transnistria. 

E de reamintit si ca rusii s-au retras din Kherson care era mult mai aproape de liniile logistice!

Mai trebuie tinut seama si de faptul ca in Transnistria exista o forta de mentinere a pacii alcatuita din militari ai Armatei Republicii Moldova, ai Rusiei si ai asa-zisei Republici Transnistrene. Acest contingent este format ca urmare a semnarii in 1992 a Conventiei privind reglementarea pasnica a conflictului din regiunea nistreana din Republica Moldova.

Domnul Danilov nu face altceva decat sa glosesze delirant pe teme impuse. De ce? 

Cine stie, poate ca isi imagineaza ca asa acopera mediatic problemele cu care se confrunta Ucraina in Bahmut. 

Foarte interesant, la sfarsitul lunii februarie, Natalia Gumenyuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud al forțelor armate ucrainene, a recunoscut că unități ale trupelor ucrainene au fost deja concentrate în apropierea graniței cu Transnistria. 

Gumenyuk a adăugat ulterior că nu a existat nicio activitate de pe teritoriul Transnistriei. 

Ea a precizat că, potrivit armatei ucrainene, contingentul rusesc din Transnistria nu reprezintă un pericol pentru Ucraina. 

La începutul lunii martie, vorbind la un miting cu ocazia celei de-a 31-a aniversări de la începutul conflictului transnistrean, Sandu a cerut să se facă tot posibilul pentru a preveni o nouă confruntare în regiune.


Asadar, Danilov vorbeste despre ce va fi nevoita sa faca Ucraina in cazul unei actiuni a Rusiei in Transnistria desi Rusia nu a facut nimic in timp ce Ucraina deja s-a pus in miscare… 

 

Rusia, Ucraina si R. Moldova au, fiecare, ceva de spus despre Transnistria. In timp ce R. Moldova zice ca deasupra e cer senin, Rusia si Ucraina se acuza reciproc de intentii dubioase.
 
Pentru ca fiecare sa isi poata forma propria parere, cred ca e bine sa aplicam analiza rezervata crimelor deja savarsite, aprioric. 
 
Motivul, mijlocul si oportunitatea sunt cei trei factori.
 
Motivul. Ce si-ar putea dori cele doua parti de la Transnistria? Rusia a avut implementata pana acum doua zile in propriul aistem legal recunoasterea suveranitatii Moldovei asupra unei regiuni care de douazeci de ani a votat secesiunea si integrarea in Federatia Rusa. 
Sa zicem ca Rusia vrea sa se extinda pana la granita cu Moldova. 
Ce ne facem insa cu teritoriul dintre ele? Separat de o zona brazdata de cursuri de apa (inclusiv Niprul) de la Nord la Sud, aflata sub control destul de solid, ucrainian. Ucrainei i-ar prinde bine enorma cantitate de munitie si armament stocate la Cobasna, in Nord Estul Transnistriei.
 
Mijloacele. Pentru ca Rusia sa poata ajunge in Transnistria si sa sustina o campanie militara, ar insemna sa patrunda din proprie initiativa pe teritoriul recunoscut international ca fiind al Republicii Moldova. 
Nu ca s-ar jena dar, am vazut in cazul celor doua republici din Donbas ca Rusia a parcurs cativa pasi inainte.
 Recunoasterea, votarea in Duma, semnarea unui tratat de asistenta mutuala. Apoi ar urma un cosmar logistic pe care, categoric, un perioada asta si in viitorul apropiat Rusia nu si-l permite. Nu a reusit sa ramana in Kherson care era mult mai la indemana, nu vad cum ar putea sa sustina lupte un Transnistria. Pentru ca Ucraina sa intre in Transnistria, e suficienta generarea unor tulburari si o cerere de ajutor catre tari vecine. Romania si Ucraina. Odata ocupat depozitul de la Cobasna, ori e aruncat in aer de ultimii soldati rusi care il pazesc, ori e capturat si dispare inainte de inventar. 
 
Oportunitatea. Fiecare parte prezinta motive pertinente, nu le reiau.

 

 


O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.