Una alta si Odesa

De cand a inceput tambalaul din Ucraina m-am ferit sa imi dau cu parerea despre operatiunile militare la nivel tactic.

Asta pentru ca in zonele de confruntare directa actiunile sunt derulate in urma unor decizii luate la nivel de batalion in indeplinirea ordinelor trasate la nivel de Stat Major.

Adica, daca Statul Major are in vedere transpunerea in directive militare a deciziilor politice, modul in care acestea sunt aduse la indeplinire este stabilit la nivel de batalion iar acolo miscarea din teren este fluida, in functie de reactia inamicului la actiunea militara a partii care detine initiativa.

La nivel strategic, politic daca vreti, directia este clara, fiind cea trasata de conducerea politica a Federatiei Ruse, anume demilitarizarea si denazificarea.

Am mai scris despre asta, nu reiau aici ce inseamna fiecare.

Miezul la dodoasca in aceste zile este Bahmut.

Bahmut este locul unde Rusia a decis sa toace armata Ucrainei. I-a acordat o importanta deosebita, ridicand miza enorm pentru Ucraina. Procedand astfel, i-a fortat pe ucrainieni sa mentina pozitia cu orice pret, fara insa sa angajeze forte considerabile. De luni bune, in Bahmut lupta grupul paramilitar Wagner. E adevarat, resursele aflate in comanda acestui PMC sunt net superioare altor organizatii similare, PMC Wagner avand la dispozitie artilerie usoara si grea, aviatie si blindate.

Cu toate acestea, raman o organizatie privata care insa pune probleme majore unei armate antrenate de Vest timp de 8 ani, pregatita pentru acest razboi tot atatia ani si care este alimentata cu munitie si tehnica militara de multe tari vestice.

In mod absolut normal, NATO este intr-o stare de bulversare si chiar as indrazni sa spun "panica" ca urmare a dovezilor care se strang in sensul unei iminente prabusiri a frontului. Intreaga constructie propagandistica a NATO din ultimii ani este pe cale sa se risipeasca in vant iar naratiunea oficiala, potrivit careia Rusia ba e pe cale sa ramana fara rachete, ba are pierderi umane incomensurabile e de-a dreptul ridicola in conditiile in care presa occidentala vorbeste despre incapacitatea fabricilor de armament de a tine pasul cu consumul de proiectile al Ucrainei! La circa 5-6000 de proiectile pe zi, ziaristii occidentali arata ca asta e productia anuala a industriei dintr-o tara NATO!

Ucraina bate toba cerand tancuri, Vestul raspunde la chitara ca o sa dea, mimeaza neintelegerile cu privire la numar si la cine le trimite primul, se invart in jurul unor hartii si nu trimit nimic. Intre timp, se apuca chiar sa vorbeasca si de antrenat piloti de F16 in timp ce, aceeasi presa, releva declaratii ale oficialilor (unele chiar colorate) din care rezulta ca avioanele astea, atatea cate sunt, le trebuie mai bine lor decat Ucrainei!

Fel si fel de "think-tankuri" descriu ce cred ele ca va face Moscova, anunturi isterice despre invazia care va sa vina dinspre Rusia strabat culoarele internetului dar realitatea este ca, indiferent cate aeroplane, baloane si sateliti se plimba pe deasupra, nimeni nu stie nimic despre cand, unde si cu ce forte Moscova va decide sa zdrobeasca ce a mai ramas din armata ucrainiana!

Este, daca vreti, o "maskirovka" practica, ca un val de ceata pe monitoarele NATO! Un lucru e sigur, sunt peste 300.000 de militari care sunt disponibili pentru urmatoarea mutare.

Am scris la un moment dat ca nu va fi un atac cu "uraa" din partea acestora ci mai degraba o presiune crescanda pe actuala linie a frontului; analisti reputati zic altceva. Multi au descoperit ca Bahmut este cheia strategica, ca acolo e un deal de pe care artileria poate domina intreaga suprafata a Donbasului aflat inca la Ucraina dar adevarul este ca artileria, bat-o vina, cand are deja raza de actiune de 25-40 km nu se mai uita la o inaltime de 250 de metri!

Nu, nu vor fi nici tancuri Leopard ori Abrams, nici avioane F16. Va fi, in schimb, o prabusire din ce in ce mai evidenta a tot mai multor pozitii pe linia de front.
Vor fi incercuiri in care vor ramane de la sute la mii de militari ucrainieni care vor avea o singura sansa de a se preda, anuntata inaintea asaltului. Cine va profita, va trai. Cine nu, va deveni un nume de erou pe o cruce.

Rusia a acceptat miza plasata de NATO pe masa din Ucraina, anume sprijin militar total si este pregatita inclusiv pentru prezenta de trupe straine cand recrutii bastinasi se vor fi terminat.

Cu siguranta este pregatita si pentru intrarea directa a NATO in Odesa! De ce aduc vorba despre Odesa?

Pentru ca Odesa este un oras esential pentru razboiul Federatiei Ruse cu Vestul. Stiti nestemata aia de pe coroanele imperiale?

Asta e Odesa! Este un oras simbol, fondat de Ecaterina. In Odesa nationalistii ucrainieni au indesat cetateni ucrainieni de etnie rusa in cladirea Camerei de Comert si le-au dat foc in 2014. 

Rusia stie cine a facut asta; sunt filmari, sunt identificati cu nume si prenume, adresa si rude. Si vor fi vanati, arestati, judecati si pedepsiti. Si o vor face in Odesa. Odesa va fi al doilea Nuremberg!

Asa ca, daca Airborne 101, vitejii americani insotiti de vitejii urmasi ai dacilor vor indrazni sa faca jocuri de putere cu ocupatul Odesei, vor fi spulberati. Iar Odesa va fi ocupata. Tacerea in jurul acestei zone se explica si prin aceea ca atat Rusia cat si Vestul colectiv se fac ca ploua, ca nu e nimic acolo, ca nu conteaza pentru ei, ca nici nu se gandesc la mica Odesa! In realitate insa, acolo este cheia si, daca e sa porneasca de undeva al Treilea Razboi Mondial, de acolo va porni!

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.