Deasupra SUA este observat de niste cetateni un obiect sferic. Deja se plimba de cateva zile deasupra Americii.
Fotografiile publicate arata ca este enorm iar sub el o structura complexa sustine panouri solare.
Este identificat ca fiind un balon meteorologic chinezesc, China chiar isi cere scuze ca balonul, ca orice balon, s-a lasat purtat de vant asa, aiurea.
Presa americana se isterizeaza cu privire la "balonul spion", imbecilitatea jurnalistilor impiedicandu-i sa isi dea seama ca, oricum, ala vede ce vad si satelitii Chinei cand survoleaza SUA...
Initial, oficialii SUA fac ca Zelenski cand intra in rahat armata ucrainiana: "si asa nu era un oras important".
Biden isi umfla parpalacul si da ordin sa fie doborat iar pe net apar filmari cu avioane care trag rachete aiurea, fara succes.
Pare banal, toti am vazut cum pocneste un balon, nu?
Ei bine, baloanele astea sunt denumite si "stratosferice" pentru un motiv anume: zboara la peste 25.000m altitudine, pe acolo unde nu ajung avionetele, fie ele si cu "F" in prefix.
Rachete? OK, aia care stiu cum e ghidata o racheta deja isi dau seama ca amprenta (semnatura) radar a unui astfel de balon este insuficienta ca sa ghideze o rachetica trasa de sub balon, de la 6-8.000 de metri (diferenta de altitudine). Radarul trebuie sa tina balonul "iluminat" pana ajunge racheta la el ori sistemul autonom de ghidaj al rachetei sa primeasca un semnal suficient de puternic prin reflexia balonului ca sa poata ghida racheta. Iar asta nu se intampla, na,"ghinion" ar zice un profesor de Fizica!
Alta varianta este sa traga o racheta cu ghidare in infrarosu (IR). Numai ca, si aici e o problema! Balonul nu are sursa proprie de caldura de genul unui motor cu reactie, ca avioanele pentru a caror doborare sunt proiectate aceste rachete. Solutia, empirica, este sa tragi racheta cu ghidare IR dinspre partea iluminnata de Soare pentru ca energia termica reflectata sa fie suficienta ca sa faca sa functioneze sistemul de ghidare IR. Iarasi o problema pentru ca baloanele astea reflecta, totusi, o cantitate mica de IR, sub pragul de sensibilitate al detectorului de pe racheta (motoarele de avion au la ajutaj temperaturi de peste 1000 grade Celsius!).
Ar mai fi o solutie; sa traga cu tunul de bord. Tunurile lanseaza proiectile afectate de Legea Gravitatiei si de viteza relativa intre avion si tinta precum si de distanta intre cele doua. Astea se masoara cu radarul de bord (uh, vezi, iar radarul) iar un calculator (calculatorul balistic) orienteaza teava tunului spre tinta asigurand lovirea acesteia (sau indica pilotului ce manevra sa faca pentru a pune proiectilele in tinta). Doar ca aceste calculatoare merg tot pe GIGO (Gunoi Introduci-Gunoi Obtii) asa ca nu vor da o solutie corecta, asta presupunand ca dau vreo solutie!
Chiar si in cazul in care, din intamplare, vreun proiectil tras din tun "lov
este" balonul, trece prin el ca prin hartie fara ca focosul sa declanseze o explozie. Iar baloanele astea sunt gofrate, adica realizate din camere interioare astfel ca flotabilitatea (capacitatea de a ramane in aer) nu este afectata.
Asa ca, dragii mosului, afacerea doborarii acestor baloane nu este una simpla. Rusnacii au inventat pentru asta niste rachete speciale pe care au avut ocazia sa le si rafineze in anii Razboiului Rece cand se cam plimbau chestii inaripate sau inbalonate peste URSS iar ei le dadeau jos...
Daca nu il observau niste cetateni, Pentagonul se facea ca ploua, cu siguranta! Pentru ca, desi e cea mai puternica armata de pe Pamant, pur si simplu nu are cu ce si nici nu stie cum sa doboare niste banale baloane!
Later Edit:
Pana la urma au reusit sa il dea jos!