Planul de pace propus de China

La un an de la inceputul Operatiunii Militare Speciale a Federatiei Ruse in Ucraina, China a propus partilor din conflict un plan de pace. El este adresat deopotriva celor doua parti in conflict direct cat si tarilor si aliantelor care il sustin si alimenteaza si exprima un punct de vedere la care se asteapta sa se ralieze restul tarilor membre ONU.

Planul de pace este consecvent cu pozitia Chinei de-a lungul timpului, subliniind totodata si intentia sa de a rezolva problema Taiwanului in mod pasnic.

 

1. Respectarea suveranității tuturor țărilor. Dreptul internațional universal recunoscut, inclusiv scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, trebuie respectate cu strictețe. Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie susținute în mod efectiv. Toate țările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace, sunt membri egali ai comunității internaționale. Toate părțile ar trebui să susțină împreună normele de bază care guvernează relațiile internaționale și să apere echitatea și justiția internațională. Ar trebui promovată aplicarea egală și uniformă a dreptului internațional, în timp ce standardele duble trebuie respinse. 

 

2. Abandonarea mentalității de Război Rece. Securitatea unei țări nu ar trebui să fie urmărită în detrimentul altora. Securitatea unei regiuni nu ar trebui să fie obținută prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare. Interesele și preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și abordate în mod corespunzător. Nu există o soluție simplă la o problemă complexă. Toate părțile ar trebui, urmărind viziunea unei securități comune, cuprinzătoare, cooperative și durabile și
având în vedere pacea și stabilitatea pe termen lung a lumii, să contribuie la crearea unei arhitecturi de securitate europene echilibrate, eficiente și durabile. Toate părțile ar trebui să se opună urmăririi propriei securități în detrimentul securității altora, să prevină confruntările în bloc și să colaboreze pentru pace și stabilitate pe continentul eurasiatic.

 

3. Încetarea ostilităților. Conflictul și războiul nu aduc beneficii nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite alimentarea flăcărilor și agravarea tensiunilor și să împiedice deteriorarea și mai mult a crizei sau chiar ieșirea de sub control. Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai repede posibil, pentru a detensiona treptat situația și, în cele din urmă, pentru a ajunge la o încetare completă a focului. 

 

4. Reluarea discuțiilor de pace. Dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă pentru criza ucraineană. Toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei trebuie încurajate și sprijinite. Comunitatea internațională ar trebui să rămână angajată în abordarea corectă de promovare a discuțiilor pentru pace, să ajute părțile implicate în conflict să deschidă ușa către o soluționare politică cât mai curând posibil și să creeze condiții și platforme pentru reluarea negocierilor. China va continua să joace un rol constructiv în această privință. 

 

5. Rezolvarea crizei umanitare. Toate măsurile care conduc la atenuarea crizei umanitare trebuie încurajate și sprijinite. Operațiunile umanitare ar trebui să respecte principiile neutralității și imparțialității, iar problemele umanitare nu ar trebui să fie politizate. Siguranța civililor trebuie să fie protejată în mod eficient și ar trebui create coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de conflict. Sunt necesare eforturi pentru a spori asistența umanitară în zonele relevante, pentru a îmbunătăți condițiile umanitare și pentru a asigura un acces umanitar rapid, sigur și neîngrădit, în vederea prevenirii unei crize umanitare la scară mai mare. ONU ar trebui să fie sprijinită pentru a juca un rol de coordonare în canalizarea ajutorului umanitar către zonele de conflict.

 

6. Protejarea civililor și a prizonierilor de război (POW). Părțile implicate în conflict ar trebui să respecte cu strictețe dreptul umanitar internațional, să evite atacarea civililor sau a instalațiilor civile, să protejeze femeile, copiii și alte victime ale conflictului și să respecte drepturile fundamentale ale prizonierilor de război. China sprijină schimbul de prizonieri de război între Rusia și Ucraina și face apel la toate părțile să creeze condiții mai favorabile în acest scop.

 

7. Păstrarea securității centralelor nucleare. China se opune atacurilor armate împotriva centralelor nucleare sau a altor instalații nucleare pașnice și invită toate părțile să respecte dreptul internațional, inclusiv Convenția privind securitatea nucleară (CNS), și să evite cu hotărâre accidentele nucleare provocate de om. China sprijină Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) în îndeplinirea unui rol constructiv în promovarea siguranței și securității instalațiilor nucleare pașnice.

 

8. Reducerea riscurilor strategice. Armele nucleare nu trebuie să fie utilizate și nu trebuie purtate războaie nucleare. Amenințarea sau utilizarea armelor nucleare trebuie combătută. Trebuie prevenită proliferarea nucleară și evitată criza nucleară. China se opune cercetării, dezvoltării și utilizării armelor chimice și biologice de către orice țară, în orice circumstanțe.

 

9. Facilitarea exporturilor de cereale. Toate părțile trebuie să pună în aplicare pe deplin și în mod eficient și echilibrat Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, semnată de Rusia, Turcia, Ucraina și ONU, și să susțină ONU pentru a juca un rol important în acest sens. Inițiativa de cooperare privind securitatea alimentară globală propusă de China oferă o soluție fezabilă la criza alimentară globală.

 

10. Oprirea sancțiunilor unilaterale. Sancțiunile unilaterale și presiunea maximă nu pot rezolva problema; ele nu fac decât să creeze noi probleme. China se opune sancțiunilor unilaterale neautorizate de Consiliul de Securitate al ONU. Țările relevante ar trebui să înceteze să mai abuzeze de sancțiunile unilaterale și de "jurisdicția cu braț lung" împotriva altor țări, astfel încât să își facă partea lor de contribuție la dezescaladarea crizei ucrainene și să creeze condiții pentru ca țările în curs de dezvoltare să își dezvolte economiile și să îmbunătățească viața populației lor.

 

11. Menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare. Toate părțile ar trebui să mențină cu seriozitate sistemul economic mondial existent și să se opună utilizării economiei mondiale ca instrument sau armă în scopuri politice. Sunt necesare eforturi comune pentru a atenua efectele de propagare ale crizei și pentru a preveni perturbarea cooperării internaționale în domeniul energiei, al finanțelor, al comerțului cu alimente și al transporturilor și pentru a împiedica redresarea economică mondială.

 

12. Promovarea reconstrucției post-conflict. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri pentru a sprijini reconstrucția post-conflict în zonele de conflict. China este pregătită să ofere asistență și să joace un rol constructiv în acest efort.

 

Ucraina a respins planul de pace propus de China dupa o "examinare atenta" care a durat o zi.

 

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.