Initiativa de Securitate Globala propusa de China

Discursul principal al Excelenței Sale Qin Gang, Ministru al afacerilor externe al Republicii Populare Chineze la ceremonia de deschidere a Forumului Lanting privind inițiativa de securitate globală:


Propunerea Chinei pentru rezolvarea provocărilor în materie de securitate

Beijing, 21 februarie 2023

 

Excelența Voastră Ban Ki-moon, fost Secretar General al Organizației Națiunilor Unite,

Excelența Voastră Danilo Türk, fost președinte al Sloveniei,

Trimiși diplomatici,

Distinși invitați,

prieteni,

 

Îmi face o deosebită plăcere să mă întâlnesc cu prieteni vechi și noi în Lanting. Permiteți-mi să încep prin a vă ura tuturor un călduros bun venit.

 

Securitatea este o problemă majoră care influențează viitorul lumii și supraviețuirea umanității. Lumea de astăzi nu este un loc liniștit: schimbări nemaiîntâlnite în ultimul secol evoluează rapid, concurența dintre marile țări se intensifică, conflictele geopolitice se intensifică, sistemul global de guvernanță în materie de securitate rămâne lamentabil în urmă, iar amenințările tradiționale și netradiționale la adresa securității continuă să apară. Toate țările se confruntă cu riscuri și provocări multiple, rar întâlnite în istorie, iar societatea umană se confruntă cu multiple dileme de securitate ca niciodată până acum.

 

De ce concepte de securitate are nevoie lumea? Cum pot țările să realizeze o securitate comună? Acestea sunt întrebările acestei epoci cu care ne confruntăm cu toții. Alegerea făcută de China este clară. Președintele Xi Jinping a propus Inițiativa de Securitate Globală (GSI), care susține viziunea unei securități comune, cuprinzătoare, cooperative și durabile, urmărește obiectivul pe termen lung de a construi o comunitate de securitate și pledează pentru o nouă cale spre securitate, care să prezinte dialogul în locul confruntării, parteneriatul în locul alianței și câștigul reciproc în locul jocului in care nu castiga nimeni. 

GSI întruchipează principiile de bază ale viziunii unei comunități cu un viitor comun pentru omenire și a fost primită călduros de comunitatea internațională la introducerea sa. Peste 80 de țări și organizații regionale și-au exprimat aprecierea și sprijinul.

 

Astăzi, China lansează în mod oficial Documentul conceptual al Inițiativei de securitate globală. Documentul conceptual expune ideile și principiile de bază ale GSI, identifică prioritățile, platformele și mecanismele de cooperare și demonstrează simțul responsabilității Chinei pentru salvgardarea păcii mondiale și hotărârea fermă de a apăra securitatea globală. Documentul conceptual stabilește 20 de priorități de cooperare, toate foarte orientate spre acțiune, iar acestea ar putea fi rezumate după cum urmează:

 

Susținerea rolului central al ONU în guvernanța securității. Autoritatea ONU ar trebui să fie salvgardată. ONU ar trebui să fie sprijinită în eforturile sale de prevenire a războiului și a conflictelor, de dezvoltare a arhitecturii de consolidare a păcii și de promovare a reconstrucției postbelice, precum și de a juca un rol mai important în afacerile de securitate globală.

 

Promovarea coordonării și a unor interacțiuni sănătoase între țările majore. Țările majore ar trebui să preia inițiativa în ceea ce privește susținerea egalității, a cooperării și a statului de drept. Practicile hegemonice, de intimidare și de dominație ar trebui respinse și ar trebui depuse eforturi comune pentru a construi un cadru de relații între marile țări care să se caracterizeze prin coexistență pașnică, stabilitate generală și dezvoltare echilibrată.

 

Facilitarea soluționării pașnice a problemelor din zonele fierbinți prin dialog. Ar trebui să se acorde sprijin părților implicate în vederea soluționării diferendelor și diferendelor prin dialog și consultare. Comunitatea internațională ar trebui să se pronunțe în favoarea justiției, să calmeze punctele fierbinți și să dezumfle tensiunile.

 

Abordarea provocărilor tradiționale și netradiționale în materie de securitate. Este important să promovăm stabilitatea strategică globală, să ne opunem cursei înarmărilor și să dezamorsăm riscurile de război nuclear. Sunt necesare eforturi combinate pentru a combate COVID-19, pentru a combate terorismul și pentru a proteja securitatea datelor, biosecuritatea și stabilitatea lanțurilor de aprovizionare și a lanțurilor științifice și tehnologice.

 

Consolidarea sistemului și a capacității de guvernanță în materie de securitate globală. Ar trebui dezvoltată o arhitectură de guvernanță în materie de securitate care să cuprindă coordonarea între guverne și organizații internaționale și participarea organizațiilor neguvernamentale. China va organiza un eveniment la nivel înalt privind GSI la momentul potrivit pentru a discuta cu toate părțile modalitățile de promovare a securității.

Prieteni,

 

Securitatea este un drept pentru toate țările. Nu este o prerogativă a unora, cu atât mai puțin ar trebui să fie decisă de o țară individuală. GSI intenționează să servească interesele tuturor și să protejeze liniștea pentru toți. Progresele sale au nevoie de unitatea și cooperarea comunității internaționale. În punerea în aplicare a GSI, China pledează pentru următoarele cinci principii:

În primul rând, respectul reciproc. Trebuie respectate scopurile și principiile Cartei ONU. Trebuie menținută egalitatea între țări, indiferent de mărime, putere și bogăție. Sistemele, religiile și civilizațiile diferite ar trebui să fie tratate ca egale. Ar trebui respectate interesele fundamentale ale tuturor țărilor și preocupările legitime de securitate ale tuturor părților.

În al doilea rând, deschiderea și incluziunea. ICG nu vizează nicio țară anume și nu exclude nicio parte anume. Toate țările sunt binevenite să se alăture GSI, dacă doresc acest lucru; și toate eforturile pentru pace și dezvoltare la nivel mondial vor fi sprijinite.

În al treilea rând, multilateralismul. Cooperarea bilaterală și multilaterală în materie de securitate ar trebui să fie continuată între țările din întreaga lume și organizațiile internaționale și regionale, în conformitate cu principiul consultării extinse, al contribuției comune și al beneficiilor comune. Problemele care sunt importante pentru toți ar trebui să fie abordate de toți. Ar trebui să se creeze o mai mare sinergie între diversele viziuni de securitate pentru a căuta un teren comun cât mai mare.

În al patrulea rând, beneficii reciproce și avantaje pentru ambele părți. Ar trebui respectat principiul securității indivizibile. Securitatea proprie și securitatea comună a tuturor ar trebui să fie promovate una lângă alta, prin urmărirea unei cooperări reciproc avantajoase pentru ambele părți, care să contribuie la progresul fiecăruia, și prin opoziția față de jocul cu sumă nulă care aduce beneficii proprii în detrimentul altora, pentru a extinde interesele convergente ale tuturor.

În al cincilea rând, o abordare holistică. Guvernanța în materie de securitate trebuie să avanseze în mod coordonat, iar amenințările tradiționale și netradiționale la adresa securității ar trebui abordate într-un mod holistic. Ar trebui să se pună un accent egal pe securitate și dezvoltare, pentru a elimina terenul propice pentru insecuritate și pentru a căuta modalități fundamentale și durabile de realizare a unei securități durabile.

 

Prieteni,

 

GSI își are rădăcinile în cultura chineză tradițională, care prețuiește pacea mai presus de orice, și este inspirată de politica externă independentă a Chinei în materie de pace și de practicile acesteia. De-a lungul anilor, China a ținut sus stindardul păcii, al dezvoltării, al cooperării și al beneficiilor reciproce, și-a îndeplinit responsabilitatea pentru pacea mondială și a contribuit cât mai bine la securitatea globală în calitate de țară majoră responsabilă.

China este angajată pe calea dezvoltării pașnice. China nu a declanșat niciodată un conflict sau un război și nici nu a ocupat vreun centimetru de pământ străin. Până în prezent, China rămâne singura țară care a inclus în Constituția sa angajamentul privind dezvoltarea pașnică. Indiferent cât de mult se va dezvolta, China nu va căuta niciodată hegemonia, expansiunea sau sfera de influență și nici nu se va angaja într-o cursă a înarmărilor, ci va rămâne un apărător al păcii mondiale.

China este angajată în procesele internaționale de control al armelor, dezarmare și neproliferare. China a aderat la peste 20 de tratate multilaterale de control al armelor și a susținut cu fermitate regimul internațional de neproliferare nucleară. China va continua să promoveze cooperarea internațională privind controlul armelor și construirea unei arhitecturi globale de securitate nucleară, caracterizată prin echitate și cooperare avantajoasă pentru ambele părți, și își va juca rolul în menținerea stabilității strategice globale.

China se angajează să facă față provocărilor globale. China a depus eforturi solide pentru a pune în aplicare Acordul de la Paris privind clima, a furnizat peste 2,2 miliarde de doze de vaccinuri COVID către peste 120 de țări și organizații internaționale, a prezentat Inițiativa globală privind securitatea datelor și Inițiativa de cooperare internațională privind securitatea alimentară globală și a promovat crearea Parteneriatului global de cooperare în domeniul energiei curate. China va continua să avanseze cooperarea internațională în materie de combatere a terorismului, de ajutor în caz de dezastre, de schimbări climatice, de sănătate publică, printre altele, va combate criminalitatea organizată transnațională și va contribui cu partea sa de contribuție la abordarea amenințărilor netradiționale la adresa securității.

China se angajează să urmeze o abordare chineză pentru soluționarea problemelor din zonele fierbinți. China crede în promovarea păcii prin discuții. Ghidată de accentul pus pe abordarea atât a simptomelor, cât și a cauzelor profunde, de apelul său pentru ca părțile implicate să se întâlnească la jumătatea drumului și de urmărirea echității și a justiției, China a depus eforturi neîncetate pentru soluționarea politică a problemelor din zonele fierbinți.

În ceea ce privește chestiunea nucleară iraniană, China a promovat în mod activ reluarea Planului comun de acțiune cuprinzător (JCPOA), pentru a susține drepturile și interesele legitime ale țărilor relevante și regimul internațional de neproliferare nucleară.

În ceea ce privește chestiunea peninsulei coreene, China susține urmărirea în paralel a instituirii unui mecanism de pace și a denuclearizării peninsulei, precum și abordarea preocupărilor legitime ale tuturor părților într-un mod echilibrat, pentru a proteja pacea și stabilitatea în Peninsula Coreeană.

În ceea ce privește Orientul Mijlociu, China salută și sprijină dialogurile de securitate între țările din regiune, inclusiv Arabia Saudită și Iranul, precum și eforturile regionale de a construi o arhitectură de securitate în Orientul Mijlociu care să se potrivească realităților din regiune și să țină cont de interesele tuturor părților.

A trecut aproape un an de la escaladarea completă a crizei din Ucraina. Comunitatea internațională urmărește îndeaproape evoluțiile. China este profund îngrijorată de escaladarea conflictului și de o posibilă scăpare de sub control. De la izbucnirea crizei, China a adoptat o poziție obiectivă și imparțială, bazată pe meritele problemei. Președintele Xi Jinping a prezentat "patru puncte" cu privire la ceea ce trebuie făcut, "patru lucruri" pe care comunitatea internațională trebuie să le facă împreună și "trei observații" privind criza, care au jucat un rol responsabil și constructiv în atenuarea situației și în detensionarea crizei. China va continua să promoveze discuțiile de pace, va contribui cu ideile sale pentru o soluționare politică a crizei și se va alătura comunității internaționale pentru a promova dialogul și consultarea, pentru a aborda preocupările tuturor părților și pentru a căuta o securitate comună. Între timp, îndemnăm anumite țări să înceteze imediat să mai alimenteze focul, să nu mai arunce vina asupra Chinei și să nu mai promoveze "Ucraina astăzi, Taiwan mâine".

 

Prieteni,

 

Dezvoltarea unei țări mari precum China nu poate avea loc fără un mediu internațional sigur. De asemenea, securitatea mondială nu ar fi posibilă fără securitatea Chinei. Astăzi, sub conducerea Partidului Comunist Chinez, poporul chinez face pași înainte cu încredere și unitate spre întinerirea națiunii chineze pe toate fronturile prin intermediul unei căi chinezești de modernizare. Cu toate acestea, represiunea și reprimarea externă împotriva Chinei continuă să se intensifice, reprezentând o amenințare serioasă la adresa suveranității și securității Chinei. Ne opunem cu fermitate oricărei forme de hegemonism și politici de putere, mentalității de Război Rece și confruntării în bloc și oricărei interferențe străine în afacerile interne ale Chinei. Vom proteja cu hotărâre suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale Chinei, precum și echitatea și justiția internațională.

 

Prieteni,

 

Pacea și securitatea sunt ca soarele și ploaia; sunt considerate de la sine înțelese, dar nimeni nu poate trăi fără ele. China dorește să colaboreze cu toate țările în direcția stabilită în GSI și să se îndrepte împreună, în unitate și cooperare, spre un viitor mai luminos de pace durabilă și securitate universală.

 

În încheiere, doresc forumului un succes deplin. Vă mulțumesc!

 

 

 

 

 Documentul conceptual al Inițiativei de securitate globală

2023-02-21 11:12

 

I.Context

 

Problema securității are legătură cu bunăstarea oamenilor din toate țările, cu cauza nobilă a păcii și dezvoltării mondiale și cu viitorul omenirii.

 

Astăzi, lumea noastră, vremurile și istoria noastră se schimbă într-un mod cum nu s-a mai întâmplat niciodată, iar comunitatea internațională se confruntă cu riscuri și provocări multiple, rar întâlnite până acum. Punctele fierbinți de securitate regională continuă să se aprindă, conflictele și turbulențele locale apar frecvent, pandemia COVID-19 persistă, unilateralismul și protecționismul au crescut semnificativ, iar amenințările tradiționale și netradiționale la adresa securității se întrepătrund. Deficitele în materie de pace, dezvoltare, securitate și guvernanță sunt în creștere, iar lumea se află din nou la o răscruce a istoriei.

 

Aceasta este o epocă plină de provocări. Este, de asemenea, una plină de speranță. Suntem convinși că tendințele istorice de pace, dezvoltare și cooperare reciproc avantajoasă sunt de neoprit. 

Menținerea păcii și securității mondiale și promovarea dezvoltării și prosperității globale ar trebui să fie obiectivul comun al tuturor țărilor. Președintele chinez Xi Jinping a propus Inițiativa de Securitate Globală (GSI), invitând țările să se adapteze la peisajul internațional în profundă schimbare în spiritul solidarității și să abordeze provocările complexe și interconectate în materie de securitate cu o mentalitate avantajoasă pentru ambele părți. GSI are ca scop eliminarea cauzelor profunde ale conflictelor internaționale, îmbunătățirea guvernanței globale în materie de securitate, încurajarea eforturilor internaționale comune pentru a aduce mai multă stabilitate și certitudine într-o eră volatilă și în schimbare și promovarea păcii și dezvoltării durabile în lume. 

 

II.Concepte și principii de bază

 

1. Rămânem angajați față de viziunea unei securități comune, cuprinzătoare, cooperative și durabile. În 2014, președintele Xi Jinping a inițiat o nouă viziune pentru o securitate comună, cuprinzătoare, cooperantă și durabilă, care a fost recunoscută și susținută pe scară largă de comunitatea internațională. Esența acestei noi viziuni a securității este de a susține un concept de securitate comună, respectând și protejând securitatea fiecărei țări; o abordare holistică, menținând securitatea atât în domeniile tradiționale, cât și în cele netradiționale și consolidând guvernanța în materie de securitate în mod coordonat; un angajament de cooperare, aducând securitatea prin dialog politic și negocieri pașnice; și urmărirea unei securități durabile, rezolvând conflictele prin dezvoltare și eliminând terenul propice pentru insecuritate. Credem că securitatea va fi bine stabilită și durabilă doar atunci când va fi susținută de moralitate, justiție și idei corecte. 

 

2. Rămânem angajați să respectăm suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor. Egalitatea suverană și neamestecul în afacerile interne sunt principii de bază ale dreptului internațional și cele mai fundamentale norme care guvernează relațiile internaționale contemporane. Credem că toate țările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace, sunt membri egali ai comunității internaționale. Afacerile lor interne nu suportă niciun amestec extern, suveranitatea și demnitatea lor trebuie respectate, iar dreptul lor de a alege în mod independent sistemele sociale și căile de dezvoltare trebuie să fie susținut. Independența suverană și egalitatea trebuie susținute și trebuie depuse eforturi pentru ca toate țările să se bucure de egalitate în ceea ce privește drepturile, normele și oportunitățile.

 

3. Rămâneți angajați să respectați scopurile și principiile Cartei ONU. Scopurile și principiile Cartei ONU întruchipează reflecția profundă a oamenilor din întreaga lume asupra lecțiilor amare ale celor două războaie mondiale. Ele reprezintă proiectul instituțional al umanității pentru securitate colectivă și pace durabilă. Diferitele confruntări și nedreptăți din lumea de astăzi nu au avut loc pentru că scopurile și principiile Cartei ONU sunt depășite, ci pentru că acestea nu sunt menținute și puse în aplicare în mod eficient. Facem apel la toate țările să practice adevăratul multilateralism; să susțină cu fermitate sistemul internațional cu ONU în centrul său, ordinea internațională susținută de dreptul internațional și normele de bază ale relațiilor internaționale susținute de Carta ONU; și să susțină autoritatea ONU și statutul său de platformă principală pentru guvernanța securității globale. Mentalitatea Războiului Rece, unilateralismul, confruntarea între blocuri și hegemonismul contrazic spiritul Cartei ONU și trebuie să fie combătute și respinse.

4. Ne menținem angajamentul de a lua în serios preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor. Omenirea este o comunitate de securitate indivizibilă. Securitatea unei țări nu ar trebui să se realizeze în detrimentul celei a altora. Considerăm că toate țările sunt egale în ceea ce privește interesele de securitate. Preocupările legitime și rezonabile ale tuturor țărilor în materie de securitate ar trebui luate în serios și abordate în mod corespunzător, nu ignorate în mod constant sau contestate în mod sistematic. Orice țară, în timp ce își urmărește propria securitate, ar trebui să ia în considerare preocupările rezonabile ale altora în materie de securitate. Susținem principiul securității indivizibile, pledând pentru indivizibilitatea dintre securitatea individuală și securitatea comună, dintre securitatea tradițională și securitatea netradițională, dintre drepturile și obligațiile de securitate și dintre securitate și dezvoltare. Ar trebui să existe o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă și durabilă, astfel încât să se realizeze securitatea universală și securitatea comună.

 

5. Rămânem angajați în rezolvarea pașnică a diferențelor și a litigiilor dintre țări prin dialog și consultare. Războiul și sancțiunile nu reprezintă o soluție fundamentală pentru dispute; numai dialogul și consultarea sunt eficiente în rezolvarea diferendelor. Facem apel la țări să consolideze comunicarea strategică, să sporească încrederea reciprocă în materie de securitate, să atenueze tensiunile, să gestioneze diferențele și să elimine cauzele profunde ale crizelor. Țările majore trebuie să susțină justiția, să își îndeplinească responsabilitățile care li se cuvin, să sprijine consultarea pe picior de egalitate și să faciliteze discuțiile pentru pace, să exercite bunele oficii și să medieze în funcție de nevoile și voința țărilor în cauză. Comunitatea internațională ar trebui să sprijine toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizelor și să încurajeze părțile aflate în conflict să consolideze încrederea, să soluționeze disputele și să promoveze securitatea prin dialog. Abuzul de sancțiuni unilaterale și de jurisdicția de lungă durată nu rezolvă o problemă, ci doar creează mai multe dificultăți și complicații.

 

6. Rămânem angajați în menținerea securității atât în domeniile tradiționale, cât și în cele netradiționale. În lumea de astăzi, atât intensitatea, cât și extinderea securității se extind. Securitatea este mai interconectată, mai transnațională și mai diversă. Amenințările de securitate tradiționale și netradiționale au devenit interdependente. Încurajăm toate țările să pună în practică principiile consultării extinse, contribuției comune și beneficiilor comune în cadrul guvernanței globale și să colaboreze pentru a aborda disputele regionale și provocările globale, cum ar fi terorismul, schimbările climatice, securitatea cibernetică și biosecuritatea. Ar trebui să existe eforturi concertate de explorare a mai multor canale, de dezvoltare a unei soluții holistice și de îmbunătățire a normelor relevante, astfel încât să se găsească soluții durabile, să se promoveze guvernanța globală în materie de securitate și să se prevină și să se rezolve provocările în materie de securitate.

 

Aceste șase angajamente sunt interconectate și se consolidează reciproc, constituind un întreg organic de unitate dialectică. Printre acestea, viziunea securității comune, cuprinzătoare, cooperative și durabile oferă o orientare conceptuală; respectarea suveranității și a integrității teritoriale a tuturor țărilor este premisa de bază; respectarea scopurilor și principiilor Cartei ONU este un punct de referință principal; luarea în serios a preocupărilor legitime de securitate ale tuturor țărilor este un principiu important, soluționarea pașnică a diferendelor și a litigiilor dintre țări prin dialog și consultare este o alegere obligatorie; și menținerea securității atât în domeniile tradiționale, cât și în cele netradiționale este o cerință inerentă.

 

III. Priorități de cooperare

 

Aspirația noastră comună este de a obține o pace mondială durabilă, astfel încât toate țările să se poată bucura de un mediu extern pașnic și stabil, iar cetățenii lor să poată duce o viață fericită, cu drepturile lor pe deplin garantate. Ca și pasagerii de la bordul aceleiași nave, țările trebuie să lucreze în solidaritate pentru a promova o comunitate de securitate comună pentru omenire și pentru a construi o lume lipsită de teamă și care să se bucure de securitate universală. 

 

Pentru a realiza aceste viziuni, China este pregătită să desfășoare o cooperare bilaterală și multilaterală în domeniul securității cu toate țările și organizațiile internaționale și regionale în cadrul Inițiativei de securitate globală și să promoveze în mod activ coordonarea conceptelor de securitate și convergența intereselor. China face apel la toate părțile să desfășoare o cooperare unică sau multiplă în aspecte care includ, dar nu se limitează la cele de mai jos, pentru a urmări învățarea reciprocă și complementaritatea și pentru a promova în comun pacea și liniștea mondială:

 

1. să participe activ la formularea unei noi agende pentru pace și a altor propuneri prezentate în Agenda noastră comună de către Secretarul General al ONU. 2.2.Sprijină eforturile ONU de a spori prevenirea conflictelor și de a valorifica pe deplin arhitectura de consolidare a păcii pentru a ajuta statele aflate în stare de postconflict în procesul de consolidare a păcii. să valorifice în continuare subfondul pentru pace și securitate al Secretarului General al Fondului fiduciar China-ONU pentru pace și dezvoltare și să sprijine un rol mai important al ONU în afacerile de securitate globală;
    să sprijine ONU în consolidarea capacității de punere în aplicare a mandatului său de menținere a păcii, să susțină cele trei principii: "consimțământul părților, imparțialitatea și neutilizarea forței, cu excepția autoapărării și a apărării mandatului" pentru operațiunile de menținere a păcii, să acorde prioritate soluțiilor politice și să adopte o abordare holistică pentru a aborda atât simptomele, cât și cauzele profunde. Furnizarea de resurse adecvate pentru operațiunile de menținere a păcii. Sprijinirea furnizării unei asistențe financiare suficiente, previzibile și durabile Uniunii Africane (UA) pentru ca aceasta să poată desfășura operațiuni autonome de menținere a păcii.

 

2.Sa promoveze coordonarea și interacțiunea sănătoasa între țările majore și construirea unei relații între țările majore caracterizate de coexistență pașnică, stabilitate generală și dezvoltare echilibrată. Țările majore își asumă responsabilități deosebit de importante în ceea ce privește menținerea păcii și securității internaționale. Invităm țările majore să dea un exemplu în ceea ce privește respectarea egalității, a bunei credințe, a cooperării și a statului de drept, precum și în ceea ce privește respectarea Cartei ONU și a dreptului internațional. Să adere la respectul reciproc, la coexistența pașnică și la cooperarea reciproc avantajoasă pentru ambele părți, să respecte principiul de bază "fără conflicte și fără confruntări", să caute un teren comun, rezervându-și în același timp diferențele, și să gestioneze diferențele. 

 

3.Susțină cu fermitate consensul conform căruia "un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată". Respectați declarația comună privind prevenirea războiului nuclear și evitarea cursei înarmărilor, emisă de liderii celor cinci state cu arme nucleare în ianuarie 2022. Consolidati dialoguli și cooperărea între statele cu arme nucleare pentru a reduce riscul de război nuclear. Să salvgardeze regimul internațional de neproliferare nucleară bazat pe Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP) și să sprijine în mod activ eforturile țărilor din regiunile relevante de a stabili zone libere de arme nucleare. să promoveze cooperarea internațională în materie de securitate nucleară, astfel încât să construiască un sistem internațional de securitate nucleară echitabil, colaborativ și reciproc avantajos.

 

4. Să pună pe deplin în aplicare rezoluția privind promovarea cooperării internaționale în domeniul utilizărilor pașnice în contextul securității internaționale, adoptată în cadrul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

 

5.Realizarea cooperării în cadre precum Comitetul 1540 al Consiliului de Securitate al ONU, Convenția privind interzicerea armelor chimice (CWC) și Convenția privind interzicerea armelor biologice (BWC), promovarea interzicerii complete și a distrugerii minuțioase a armelor de distrugere în masă și consolidarea capacității tuturor țărilor în domenii precum controlul exporturilor de neproliferare, biosecuritatea și protecția împotriva armelor chimice; să sprijine procesul de control global al armelor convenționale; să sprijine cooperarea dintre China, Africa și Europa în ceea ce privește controlul armelor de calibru mic și armamentul ușor, pornind de la premisa respectării voinței Africii. să sprijine punerea în aplicare a inițiativei "Reducerea la tăcere a armelor în Africa"; să desfășoare în mod activ cooperarea și asistența internațională în materie de deminare umanitară și să ofere ajutor țărilor afectate, în măsura în care posibilitățile sale o permit.

5.Sa promoveze soluționarea politica a chestiunilor internaționale și regionale cu risc ridicat. Să încurajeze țările în cauză să depășească diferențele și să rezolve punctele fierbinți prin dialog și comunicare sinceră. Sprijinirea comunității internaționale pentru a participa în mod constructiv la soluționarea politică a punctelor fierbinți, sub premisa neamestecului în afacerile interne, în principal prin intermediul mijloacelor de facilitare a discuțiilor de pace, având ca atitudine principală corectitudinea și caracterul practic și urmând în principal abordarea de abordare atât a simptomelor, cât și a cauzelor profunde. Sprijinirea soluționării politice a problemelor din punctele fierbinți, cum ar fi criza ucraineană, prin dialog și negocieri.

 

6.Sprijinirea și îmbunătățirea mecanismului și a arhitecturii de cooperare în materie de securitate regională centrate pe ASEAN și aderarea la modul ASEAN de construire a consensului și de acomodare la nivelul de confort al fiecăruia pentru a consolida în continuare dialogul și cooperarea în materie de securitate între țările din regiune; sprijinirea eforturilor de promovare a cooperării în domenii de securitate netradiționale în cadrul cooperării Lancang-Mekong (LMC), punerea în aplicare a proiectelor de cooperare relevante în cadrul Fondului special LMC și eforturile de a promova o zonă pilot pentru GSI pentru a proteja în comun pacea și stabilitatea regională.

 

7. Să pună în aplicare propunerea în cinci puncte privind realizarea păcii și a stabilității în Orientul Mijlociu, inclusiv susținerea respectului reciproc, susținerea echității și a justiției, realizarea neproliferării, promovarea în comun a securității colective și accelerarea cooperării pentru dezvoltare, astfel încât să se stabilească în comun un nou cadru de securitate în Orientul Mijlociu. Sprijinim impulsul pozitiv și eforturile țărilor din Orientul Mijlociu de a consolida dialogul și de a-și îmbunătăți relațiile, de a ține seama de preocupările rezonabile ale tuturor părților în materie de securitate, de a consolida forțele interne de protejare a securității regionale și de a sprijini Liga Statelor Arabe (SAL) și alte organizații regionale în vederea îndeplinirii unui rol constructiv în această privință. Comunitatea internațională ar trebui să ia măsuri practice pentru a avansa soluția celor două state în chestiunea palestiniană și să convoace o conferință internațională de pace mai amplă, mai autoritară și mai influentă, pentru a ajunge la o soluție justă la chestiunea palestiniană la o dată cât mai apropiată. 

 

8.Să sprijine eforturile țărilor africane, ale UA și ale organizațiilor subregionale de a rezolva conflictele regionale, de a lupta împotriva terorismului și de a proteja securitatea maritimă, să solicite comunității internaționale să ofere sprijin financiar și tehnic pentru operațiunile de combatere a terorismului conduse de Africa și să sprijine țările africane în consolidarea capacității lor de a proteja pacea în mod independent. Sprijinirea abordării problemelor africane în mod african și promovarea soluționării pașnice a punctelor fierbinți din Cornul Africii, Sahel, regiunea Marilor Lacuri și alte zone. să pună în aplicare în mod activ Perspectivele privind pacea și dezvoltarea în Cornul Africii, să promoveze instituționalizarea Conferinței China-Cornul Africii privind pacea, guvernanța și dezvoltarea și să lucreze în mod activ pentru a lansa proiecte pilot de cooperare.

 

9.Sprijinirea țărilor din America Latină și din Caraibe în îndeplinirea activă a angajamentelor declarate în Proclamația Americii Latine și a Caraibelor ca zonă de pace și sprijinirea Comunității Statelor din America Latină și din Caraibe și a altor organizații regionale și subregionale pentru a juca un rol activ în susținerea păcii și securității regionale și în gestionarea adecvată a punctelor fierbinți regionale. 

 

10. Să acorde o atenție deosebită situației speciale și preocupărilor legitime ale țărilor insulare din Pacific în ceea ce privește schimbările climatice, dezastrele naturale și sănătatea publică, sprijină eforturile depuse de țările insulare din Pacific pentru a face față provocărilor globale și sprijină țările insulare în punerea în aplicare a Strategiei 2050 pentru continentul albastru al Pacificului. Să sporească furnizarea de materiale, fonduri și talente pentru a ajuta țările insulare să își îmbunătățească capacitatea de a face față amenințărilor de securitate netradiționale.

11.Consolidarea dialogului și a schimburilor maritime și a cooperării practice, gestionarea adecvată a diferențelor maritime și colaborarea în vederea combaterii infracțiunilor transnaționale pe mare, inclusiv a pirateriei și a jafurilor armate, pentru a proteja în comun pacea și liniștea maritimă și securitatea căilor maritime. să facă apel la țările din amonte și din aval de-a lungul râurilor transfrontaliere să se angajeze activ în cooperarea internațională, să rezolve disputele relevante prin dialog și consultare, să asigure siguranța navigației pe râurile transfrontaliere, să utilizeze și să protejeze în mod rațional resursele de apă și să protejeze mediul ecologic al râurilor transfrontaliere. 

 

12.Consolidarea rolului ONU în calitate de coordonator central al luptei globale împotriva terorismului, sprijinirea comunității internaționale în punerea în aplicare deplină a rezoluțiilor împotriva terorismului ale Adunării Generale a ONU și ale Consiliului de Securitate și a Strategiei globale de combatere a terorismului a ONU, precum și reprimarea în comun a tuturor organizațiilor și persoanelor teroriste desemnate de Consiliul de Securitate. să canalizăm mai multe resurse globale de combatere a terorismului către țările în curs de dezvoltare pentru a consolida consolidarea capacităților de combatere a terorismului ale acestora. Să ne opunem asocierii terorismului cu o anumită țară, grup etnic sau religie. să intensifice studiile și răspunsurile la impactul tehnologiilor emergente asupra eforturilor globale de combatere a terorismului.

 

13.Aprofundarea cooperării internaționale în domeniul securității informațiilor. China a prezentat Inițiativa globală privind securitatea datelor și solicită eforturi comune pentru a formula norme globale privind guvernanța digitală care să reflecte voința și să respecte interesele tuturor părților. Urmăriți Inițiativa de cooperare China-LAS privind securitatea datelor și Inițiativa de cooperare în domeniul securității datelor China+Asia Centrală, abordați în comun diverse amenințări cibernetice și depuneți eforturi pentru a stabili un sistem de guvernanță globală privind spațiul cibernetic caracterizat de deschidere și incluziune, justiție și echitate, securitate și stabilitate, vigoare și vitalitate.

 

14.Consolidarea gestionării riscurilor în materie de biosecuritate. Susțineți în comun o cercetare responsabilă în domeniul bioștiinței și încurajați toate părțile interesate să se refere la Orientările de biosecuritate din Tianjin privind codurile de conduită pentru oamenii de știință pe bază voluntară. Consolidarea în comun a consolidării capacității de biosecuritate a laboratoarelor, reducerea riscurilor de biosecuritate și promovarea dezvoltării sănătoase a biotehnologiei.

 

15.Consolidarea guvernanței internaționale în materie de securitate privind inteligența artificială (IA) și alte tehnologii emergente, precum și prevenirea și gestionarea potențialelor riscuri de securitate. China a publicat documente de poziție privind reglementarea aplicațiilor militare și consolidarea guvernanței etice a IA și este pregătită să consolideze comunicarea și schimbul cu comunitatea internațională cu privire la guvernanța de securitate a IA, să promoveze instituirea unui mecanism internațional cu participare largă și să elaboreze cadre, standarde și norme de guvernanță pe baza unui consens extins.

 

16.Consolidarea cooperării internaționale în domeniul spațiului cosmic și protejarea ordinii internaționale în spațiul cosmic susținută de dreptul internațional. Să desfășoare activități în spațiul cosmic în conformitate cu dreptul internațional, să protejeze siguranța astronauților de pe orbită și funcționarea durabilă și pe termen lung a instalațiilor spațiale. să respecte și să asigure dreptul egal al tuturor țărilor de a utiliza spațiul cosmic în mod pașnic. să respingă cu hotărâre înarmarea și cursa înarmării în spațiul cosmic și să sprijine negocierea și încheierea unui instrument juridic internațional privind controlul armelor în spațiul cosmic.

 

17. să sprijine Organizația Mondială a Sănătății pentru a juca un rol de lider în guvernanța globală în domeniul sănătății publice și să coordoneze și să mobilizeze eficient resursele globale pentru a răspunde în comun la COVID-19 și la alte boli infecțioase majore la nivel mondial.

 

18.Salvgardarea securității alimentare și energetice globale. Consolidarea coordonării acțiunilor pentru a menține buna funcționare a comerțului agricol internațional, a asigura o producție stabilă de cereale și lanțuri de aprovizionare fără probleme și a evita politizarea și transformarea în arme a problemelor de securitate alimentară. 19.Consolidarea coordonării politicii energetice internaționale, crearea unui mediu sigur și stabil pentru asigurarea transportului de energie și menținerea în comun a stabilității pieței globale a energiei și a prețurilor energiei.

 

19.Punerea în aplicare integrală și eficientă a Convenției ONU împotriva criminalității transnaționale organizate. Încurajați toate țările să încheie sau să adere la tratate, convenții sau acorduri internaționale sau să încheie acorduri instituționale pentru a lupta împotriva criminalității transnaționale. 20.Sprijiniți cele trei convenții internaționale ale ONU privind controlul drogurilor, protejați sistemul internațional de control al drogurilor și pledați pentru coordonare, responsabilitate comună și cooperare sinceră în cadrul comunității internaționale pentru a aborda împreună provocările reprezentate de problema drogurilor și pentru a construi o comunitate cu un viitor comun pentru omenire, care să fie lipsită de efectele nocive ale drogurilor. să desfășoare în mod activ cooperarea în materie de aplicare a legii pe baza respectării suveranității fiecărei țări, astfel încât să îmbunătățească în comun capacitatea de aplicare a legii și guvernanța în materie de securitate. să sprijinim crearea unui sistem global de formare pentru a pregăti pentru țările în curs de dezvoltare mai mulți ofițeri de aplicare a legii care să răspundă nevoilor de securitate ale țărilor lor. 

 

20.Sprijinirea cooperării între țări în ceea ce privește abordarea schimbărilor climatice și menținerea unor lanțuri de aprovizionare și a unor lanțuri industriale stabile și fără probleme și accelerarea punerii în aplicare a Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă pentru a promova securitatea durabilă prin dezvoltare durabilă.

 

IV. Platforme și mecanisme de cooperare

 

1. Să se angajeze în discuții și comunicări ample privind pacea și securitatea în cadrul Adunării Generale, al comitetelor relevante ale ONU, al Consiliului de Securitate, al instituțiilor relevante și al altor organizații internaționale și regionale, pe baza mandatelor lor respective, și să prezinte inițiative și propuneri comune pentru a crea un consens în cadrul comunității internaționale în vederea abordării provocărilor în materie de securitate.

 

2.valorificarea rolurilor Organizației de Cooperare de la Shanghai, a cooperării BRICS, a Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia, a mecanismului "China+Asia Centrală" și a mecanismelor relevante de cooperare în Asia de Est și desfășurarea cooperării în materie de securitate în mod progresiv pentru a atinge obiective similare sau identice. să promoveze instituirea unei platforme de dialog multilateral în regiunea Golfului și să acorde un rol important mecanismelor de coordonare și cooperare, cum ar fi Reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor vecine Afganistanului și Conferința China-Cornul Africii privind pacea, guvernanța și dezvoltarea, pentru a promova pacea și stabilitatea regională și globală.

 

3.Organizarea în timp util a unor conferințe la nivel înalt privind GSI pentru a consolida comunicarea politică în domeniul securității, pentru a promova dialogul și cooperarea interguvernamentală și pentru a stimula în continuare sinergia în cadrul comunității internaționale în vederea abordării provocărilor în materie de securitate.

 

4. să sprijine Forumul China-Africa pentru pace și securitate, Forumul pentru securitate în Orientul Mijlociu, Forumul Xiangshan de la Beijing, Forumul pentru cooperare în domeniul securității publice globale (Lianyungang) și alte platforme de dialog internațional pentru a contribui la aprofundarea schimburilor și a cooperării în domeniul securității. Promovarea înființării mai multor forumuri de securitate globală pentru a oferi noi platforme pentru ca guvernele, organizațiile internaționale, grupurile de reflecție și organizațiile sociale să își valorifice avantajele și să participe la guvernanța globală în materie de securitate. 

 

5.Construirea mai multor platforme și mecanisme internaționale pentru schimburi și cooperare în ceea ce privește abordarea provocărilor în materie de securitate în domenii precum combaterea terorismului, securitatea cibernetică, biosecuritatea și tehnologiile emergente, în vederea îmbunătățirii capacității de guvernanță în domeniul securității netradiționale. Încurajarea mai multor schimburi și a cooperării între academiile militare și de poliție la nivel universitar. China este dispusă să ofere altor țări în curs de dezvoltare 5.000 de oportunități de formare în următorii cinci ani pentru a pregăti profesioniști care să abordeze problemele de securitate globală.

 

GSI, în conformitate cu principiul deschiderii și al incluziunii, salută și așteaptă cu interes participarea tuturor părților pentru a-și îmbogăți împreună natura și pentru a explora în mod activ noi forme și domenii de cooperare. China este pregătită să colaboreze cu toate țările și popoarele care iubesc pacea și aspiră la fericire pentru a aborda toate tipurile de provocări de securitate tradiționale și netradiționale, pentru a proteja pacea și liniștea pământului și pentru a crea împreună un viitor mai bun pentru omenire, astfel încât torța păcii să fie transmisă din generație în generație și să strălucească în întreaga lume.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.