Dedolarizarea

Nu sunt un mare economist dar ma gandesc la urmatoarele chestii...
Este clar ca economiile autarhice sunt imposibile si ca fiecare tara are nevoie de ceva ce este produs in alta tara. China produce bunuri de larg consum dar are nevoie de energie si haine. 

India produce textile dar are nevoie de bunuri de larg consum si de energie. Rusia produce energie si are nevoie de electronice si de imbracaminte. Ma rog. Am simplificat, va dati seama dar ati prins ideea...


Acuma, tot comertul asta era bazat pe raportarea la dolar, ceea ce inseamna ca trebuia, obligatoriu, sa joci in parametrii stabiliti de SUA. Pentru ca, sa zicem China, sa poata importa energia trebuincioasa, trebuie sa vanda in aceeasi moneda. In principal, pentru ca SUA a batut palma la un moment dat cu Arabia Saudita ca astia sa vanda petrol NUMAI pe dolari. Pentru ca Arabia Saudita era un producator major, asta a fortat si ceilalti producatori sa treaca la vanzarea de petrol (energie) in dolari. Si uite asa, dolarul a ajuns sa fie in conturile si scriptele tarilor de pe tot Globul.
Dolarii sunt "generati" de SUA si numai de SUA, restul lumii genereaza produse care apoi sunt echivalate in dolarii astia. Din acest motiv, SUA isi poate permite sa cumpere produsele oricui din lume la cel mai mic pret pentru ca, am scris mai sus de ce, ei ii tiparesc.
Acest avantaj in piata libera a condus la o consecinta neprevazuta in momentul cand mecanismul petro-dolarului a fost cu entuziasm impus: faptul ca tentatia transformarii dolarului in produs de export va atenua simtul prudentei si va da frau tentatiei de a trai ieftin producand nimic.
Bursa americana este un astfel de exemplu si crizele periodice pe care economisti cu staif incearca sa le puna pe seama unor mecanisme complexe, comprehensibile doar celor cu educatie academica cred ca au, in realitate, acest derapaj drept cauza esentiala.
Bursa si, alaturi de ea, o buna parte din sistemul economic american genereaza cifre ametitoare care intra in componenta GDP-ului, viciind astfel evaluarile bazate pe acest indicator.
Treptat, America a descoperit placerea consumului pe seama productiei din alte tari, platind cu niste dolari tipariti dupa pofta inimii, renuntand la o buna parte din industrie.
Pentru a avea un alibi, a fost inventat Green Deal-ul care a prins nemaipomenit de bine la prostime dupa o usoara ajustare a teoriei din "incalzirea globala" mult prea precisa in "schimbarile climatice", suficient de vagi.
Profitand si de faptul ca este producator de energie, America si-a pastrat pentru sine cateva industrii in care munca grea o fac masinile, oamenilor fiindu-le rezervat rolul de proiectant sau de supraveghetor de robotei.
Cercetarea si inovarea sunt ramurile cel mai des invocate de fanii SUA dar si aici e o problema, anume ca patentele (alea din inovatii nu din trusa electricianului) desi sunt inregistrate in SUA, numele titularilor sunt fie indiene fie chineze in covarsitoarea majoritate! Iar titularii cam incep sa se intoarca pe la casele lor...


A venit razboiul pe care si l-a dorit atat de mult America si, ca orice razboi, odata inceput toate planurile se prabusesc. Sanctiunile care se coceau de mult in strachinile Vestice s-au dovedit a nu avea efectul dorit, ba dimpotriva, au determinat multe tari sa ia in calcul renuntarea la rolul dolarului asa cum l-a impus SUA.
Iar de aici incep o serie de consecinte extrem de neplacute, mai ales pentru SUA!


In primul rand, daca Rusia isi vinde petrolul si gazul pentru Yuan, inseamna ca va putea mai apoi sa cumpere, sa zicem, telefoane, masini electrice, imprimante 3d si placute Arduino din China, direct in Yuan! 

Iar daca vinde Indiei gaz in Rupii, va putea sa cumpere imbracaminte in Rupii! Si invers e valabil, China poate vinde calculatoare Rusiei in Rubla si sa cumpere grau si orez tot in ruble. Si tot asa...


Acum e devreme insa va veni un moment in care balantele comerciale externe ale Chinei, Rusiei si Indiei vor fi dominate de comertul in alte monede decat dolarul.
Din acel moment, daca piata aceasta va genera cerere mai mare decat oferta iar produsele pe care cealalata tara din piata non-dolar sunt mai necesare, atunci exportul se va orienta spre cumparatorul non-dolar iar SUA va fi nevoita sa oferteze un pret mai mare sau sa se uite de pe margine.
Chiar si asa, ca oferta de cumparare in dolari, facuta de SUA sa fie atractiva, este nevoie ca acei dolari pe care ii plateste SUA sa poata sa cumpere produse fabricate de SUA! 


Subliniez, "produse"! Tangibile! Adica, o ipoteca atasata creditului acordat unui american pentru cumpararea unei case va avea o valoare zero pentru un investitor chinez sau rus. Deci nu va plati nicio Rubla sau Yuan pentru asa ceva. Dar daca SUA va vine petrol, poate ca va plati iar asta doar in cazul in care cel rusesc nu e de ajuns. Pentru ca din Rusia vine pe conducta, repede si sigur iar din SUA pe vapor, incet si cu asigurare mare.


Sa revenim.


Asadar, intr-o astfel de piata, in care dolarul nu mai beneficiaza de monopol aprioric, stabilit printr-o intelegere politica, aceasta va fi doar o moneda printre alte monede iar puterea lui de cumparare va fi determinata strict de produsele pe care le poti cumpara cu ea de la cel care o foloseste si in limitele determinate de estimarea cantitatilor de produse pe care le vei achizitiona intr-un interval de timp dat, de regula un an.

Altfel spus, pentru ca lumea sa aiba nevoie de Dolar, este nevoie sa produci acele lucruri de care are nevoie lumea.

Ceea ce ma duce cu gandul la urmatoarea miscare a SUA pentru a face lumea sa aiba nevoie de ceea ce ea produce (in opinia ei), anume armament! Patriot, F-35, HIMARS, Abrams s.a.m.d. Arme. Iar pentru a avea nevoie de arme, se cer indeplinite doua conditii: Prima, sa fii amenintat sau atacat si a doua, sa nu le ai pe ale tale.

Privind la cum actioneaza la unison Europa, grabindu-se sa isi goleasca arsenalele, as zice “Bravo America, esti cu un pas inainte”!

Dar, daca ma uit la ce cantitati ar fi necesare si, mai ales, la cat de ineficiente sunt, imi dau seama ca e doar o coincidenta (mai ales ca SUA este extrem de reticenta acum sa mai trimita tehnologia militara de actualitate in bataia pustilor rusesti).

Daca nu e coincidenta, inseamna ca e doar un alt plan facut praf de primul pumn in nas!


Am simplificat mult ipoteze si o parte din rationament; nu am studii economice si concluziile sunt strict opinie personala. 

Daca aveti alte opinii, va rog sa imi dati si explicatia ca sa pot invata ceva.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.