Si au pierdut intr-un an cat altii in zece...

Al Doilea Razboi Mondial

Statele Unite au participat cu 16.112.566 soldati din care au murit 400.000 si au fost raniti aproape 700.000. 

Pentru ei, a durat circa 3 ani si au luptat cu tarile Axei si cu Japonia.

 

Razboiul din Coreea

America a trimis circa 1.800.000 soldati din care au murit 36.000, au fost raniti putin peste 100.000. A durat tot cam 3 ani si s-a terminat in coada de peste.


Razboiul din Vietnam

SUA a trimis 550.000 de soldati, din care au murit aproape 60.000 si au fost raniti circa 150.000. Razboiul a durat 10 ani si a lasat urme adanci in societatea americana, prin prisma pierderilor suferite pentru un obiectiv politic niciodata inteles de public. Rotatia fortelor militare a facut ca circa 2.7 milioane de americani sa treaca prin acest razboi. Razboiul a fost pierdut.

Au mai fost si alte razboaie duse de America prin toata lumea insa s-au purtat cu state din ce in ce mai slabe.

Ultimul, si singurul razboi castigat dupa WWII de SUA a fost cel din Irak. Acesta a fost precedat de o campanie de PR masiva care a exagerat considerabil capacitatea de lupta a Armatei Irakiene care, in realitate, era una cam de catifea. Cu toate acestea, au murit peste 5.000 de soldati si au fost raniti circa 50.000 din cei 130.000 de militari americani (restul erau de prin alte tari din "Coalitie").

In al Doilea Razboi Mondial, URSS a mobilizat in Armata Rosie aproape 35.000.000 soldati din care, oficial, au murit circa 11.000.000. In 5 ani de razboi!

Ca o paranteza, al Doilea Razboi Mondial s-a purtat pe teritoriul URSS in mare parte iar in timpul acestuia nu au murit doar soldati; cifra totala a celor ucisi ca urmare a acestui razboi se invarte pe undeva pe la 27.000.000 de morti, deopotriva militari si civili! Populatia totala inainte de razboi era putin sub 200.000.000 de cetateni. Asadar, cam unul din cinci a murit in "Marele Razboi Patriotic", cum ii spun rusii.

In Operatiunea Militara Speciala din Ucraina, estimarile militarilor ucrainieni ucisi in lupta variaza intre 9.000 si 41.000 potrivit "izvoarelor" Occidentale prezente pe internet, circa 100.000 potrivit conducerii Pentagonului iar dupa unele surse analitice de origine rusa, circa 400.000. Si inca nu s-a implinit anul de la inceperea operatiunii!

Razboaiele trecute in revista mai sus au fost si sunt prezentate ca puncte de referinta in ceea ce priveste aventura militara a Statelor Unite, prilej de meditatie, de jelit cu durere si de revizitat tacticile care se predau in scolile si academiile militare din Vest.

Armata ucrainiana este o armata pregatita si antrenata de NATO timp de 8 ani. 

In acesti 8 ani, militarii Ucrainei au fost instruiti de personal de specialitate din Vest, in special din Statele Unite pentru a lupta cu Rusia. Au fost implementate tactici, s-au construit elemente de infrastructura (buncare, transee, cazemate). S-au intocmit planuri de logistica (aprovizionare cu tehnica, munitie si cazarmament).


Cu toate acestea, intr-un an, acesti militari au pierdut tehnica si forte umane cel putin comparabil cu cat a pierdut armata instructorilor in conflagratii declarate ca "razboaie" in perioade de timp mult mai indelungate!

In aprecierea situatiei trebuie sa mai tinem cont si ca in  aceasta "Operatiune Militara Speciala" o serie de metode si tactici militare sunt executate cu retinere semnificativa, cel putin din partea Rusiei. Nu avem bombardamente nediscriminatorii sau "covoare de bombe" cum au fost in al Doilea Razboi Mondial, Serbia sau Irak. Nu avem divizii de tancuri care sa mature tot in drumul lor spre Vest. Nu avem un milion de soldati rusi care sa "curete" orase...

Cu toate acestea, Ucraina este intr-o pozitie ingrata, incercand sa se prezinte mai bine decat arata. Rand pe rand, "arme minune" au fost injectate pe front, de fiecare data aducand cate un "moment de cotitura" in acest razboi, poveste credibila doar pentru cei care cred ca repetand acelasi lucru de fiecare data poti obtine un rezultat diferit.

Cifrele de mai sus, deopotriva spun o poveste si prezic viitorul; la un moment dat, pierderile Ucrainei vor deveni nesustenabile chiar si pentru avocatii "luptei pana la ultimul ucrainian" pentru ca, golita fiind de cei care vor si care pot sa lupte, vor trebui aruncati in lupta cu tehnica militara disponibila cine altcineva decat oamenii acelora care au pus pariul asta macabru.

Iar acolo, in Vest, banii care pot plati fierataniile torsionate pot fi tipariti foarte usor in bancile nationale, central-europene sau in Trezorerie.
Insa tiparnita care sa scoata in serie soldati inca nu s-a inventat si recentele conflicte in care "lumea valorilor" a fost implicata au aratat o scadere continuua a limitei de suportabilitate a numarului de soldati ucisi undeva la mama naibii pentru naiba stie ce.

Rusia stie exact pentru ce lupta; recentele declaratii ale oficialilor din UE si SUA sunt relevante! Practic, este vorba despre desfiintarea unui stat suveran si independent si acapararea resurselor de catre un Vest care isi redescopera apetitul colonialist. 

Doar ca au pus ochii pe Rusia, cea mai inarmata nuclear de pe Planeta! Care stie ca are o singura sansa sa scape de devastarea propriilor sale rachete nucleare, anume sa lupte cu AK-ul pana la ultimul rus, apoi Iadul nu are decat sa se dezlantuie!

Ce se va intampla mai departe? Cel mai probabil vor trimite ce mai au de testat prin depozite, garaje, hangare si arsenale, Rusia le va toca marunt si cu fiecare fieratanie trecuta la raboj, in constiinta colectiva se va mai adauga un strat de convingere ca sunt pe calea cea buna si ca inaintasii lor, cei pe care ii celebreaza an de an privesc cu mandrie cum traditia de aparare este dusa mai departe de o noua generatie. 

Iar Vestul va incepe sa piarda nu numai tehnica militara ci si soldati, avand mereu alternativa pe care si-o refuza, aceea de a spune "ajunge"!

Stalin a crezut ca poate exporta "Revolutia" cu varful baionetei; noua generatie de conducatori rusi (Putin este doar unul dintre ei) o face cu foaia de calcul tabelar in domeniul economic, ajutati fiind si de China. Nu trebuie insa sa ne lasam pacaliti de cei care spun ca Rusia este pe planul doi si ca adevaratul lider al lumii va fi China...
Rusia tocmai demonstreaza contrariul.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.