Apoi, doar de casti si veste de protectie balistica.
Dupa, au inceput livrarile de obuze si apoi tunuri.
Au urmat transportoare de trupe.
Acum a venit randul tancurilor.
De fiecare data, Vestul a declarat rituos ca nu trece pragul urmator insa l-a trecut. Fara niciun scrupul.
De fiecare data, Rusia a fost pregatita; bunaoara au fortificat cu elemente antitanc linii de front importante, facandu-i pe multi analisti sa rada de ei. ei bine, uite ca acum se vorbeste despre tancuri Leopard, Leclerc si Challenger.
Despre ele, la fel, se spune ca vor trece luni pana cand vor intra in Ucraina. Nu cred, sunt convins ca deja sunt extrem de aprope si ca echipajele deja se antreneaza pe ele de cateva luni.
Asadar, chestiunea tancurilor e deja parafata: vor fi, vor fi inclusiv Abrams de la americani.
Acum, dansul pe care l-am vazut cu tancurile se deruleaza cu avioane F16...
Pana acum, Ucraina a facut vreo trei forte armate pe care Rusia, catinel catinel le-a sters de pe fata Pamantului.
Daca au impresia ca F-16 vor aduce vreo modificare majora din punct de vedere militar, cine crede asta se inseala "di granda"!
F-16 este un avion proiectat pentru misiuni de lupta aeriana pentru dobandirea suprematiei aeriene. Lupta unu la unu, ca in filmele despre Al Doilea Razboi Mondial ori Coreea. Apoi, pentru ca SUA au inceput sa se lupte cu tari si entitati care nu erau capabile sa opuna o forta aeriana reala, F-16 a fost "carpit" sa devina "multirol".
Numai ca, oricat ai adauga brizbrizuri pe o masina, aia tot tabla din fabrica ramane; asa si cu avionul asta: a fost minunat, este minunat, dar cu conditia sa nu i se opuna niste rachete decise sa il dea jos. Pentru ca, sa fie clar, F-16 in Ucraina nu se va lupta cu un alt avion ci cu o salva de rachete aer-aer trase de avioane dincolo de capacitatea lui de detectie. Sigur ca niste AWACS NATO ii vor imbunatati vizibilitatea dincolo de mijloacele de detectie aflate la bord dar transmiterea acestor date necesita un canal radio care poate fi bruiat, "orbind" avioanele din teren.
Iar manevrabilitatea lui poate fi contracarata de viteza extrem de mare a rachetelor antiaerienei ruse.
Apoi, sunt unele probleme de logistica care se vor ridica, cu siguranta: de unde vor decola, cine la va intretine, unde vor alimenta, cine le va pilota?
Nu sunt multe variante, fie o trupa de Fantome din Kiev, fie personal din tari NATO antrenate sa exploateze platforma F-16...