Inca un stranut si ii gonim pe rusi afara!

Precursorul lui Bradley, practic o cutie de tabla cu o mitraliera, pusa pe senile nu dispune nici de manevrabilitatea necesara, nici de viteza, nici de puterea de foc si nici de blindajul necesar campului de lupta modern. Ofera un confort psihologic minim, practic o conserva.


Ultimul "pachet" de ajutor militar al americanilor catre ucrainieni este vandut ca fiind fix ala care ii va goni pe rusi din teritoriile ocupate.

In suma de 3 miliarde de USD, este alcatuit din echipamente de vreo 2.7 mld. USD si restul banuti de buzunar.

M-am uitat, de curiozitate, sa vad ce se trimite de banii astia si iaca ce am gasit:

- 50 Vehicule de Lupta pentru Infanterie Bradley M2-A2, dotate cu:

        -500 rachete ghidate laser sau prin fir;

        -250.000 lovituri de 25mm;

- 100 M-113 armored personnel carriers;

- 18 tunuri autopropulsate Paladin 155mm;

- 36  tunuri tractate 105mm;

    -proiectile pentru ele de ordinul "miilor";

- 4000 rachete Zuni;

- 138 Humvee;

"Also included are night-vision devices, sniper rifles, machine guns, spare parts, clothing and more".

 Vreti sa le luam la disecat nitel?

 

M2-A2 Bradley IFV.

Conceput ca mijloc de transport si lupta pentru infanteria de suport a tancurilor, a fost proiectat pe la jumatatea anilor 60 si introdus in productie prin anii 80, odata cu tancul Abrams, modelul anterior utilizat de infanterie, M113 (si el trimis la greu in Ucraina) neputand sa tina pasul cu viteza de avans a tancurilor.

Pentru a castiga viteza si mobilitate, Bradley este realizat pe structura (coca) de aluminiu cu placi de blindaj atasate extern. Pentru ca blindajul a tot fost intarit, a mai pierdut din mobilitatea din proiectul initial.

Blindajul este conceput sa reziste la arme usoare. Sa zicem ca face fata deseori loviturilor de AK74 dar de la RPK (pusca mitraliera de pluton) cam cedeaza psihic si fizic. Orice e peste il face praf, in special lovitura de mortier de 80mm, care este prezent peste tot pe frontul din Ucraina.

Tunul de 25mm este putin eficient impotriva tancurilor moderne chiar si in conditiile utilizarii munitiilor pe baza de Uraniu saracit; ete nevoie ca Bradley sa se strecoare in pozitii apropiate de tancul tintit si in spatele acestuia, lucru deosebit de riscant si aproape imposibil in contextul tacticilor folosite de rusi.

Echipajul e format din trei militari si poate transporta alti 6 echipati complet.

In armata SUA este deja depasit si planificat la inlocuire cu un alt IFV.

 

M113 APC

Toate puscoacele rusilor il strapung, mai putin pistoalele in calibrul 9x19 dar ei nici nu prea folosesc asa ceva.

Tot din aluminiu, a facut deliciul trupelor din Vietnamul de Nord...

In principal, pot fi folosite cu oarecare succes ca ambulante de front pentru evacuarea ranitilor dar rolul ofensiv nu le prea prieste.


Humvee

Un 4x4 mai rasarit, supra-estimat dar capabil sa ofere o protectie mai buna decat cea furnizata de actualele 4x4 comerciale folosite "ISIS-style" de ucrainieni.

Nu toate sunt la fel, e inlocuitorul celebrului Willi's Jeep si poate deservi multiple roluli de la recunoastere, la vehicul de comanda sau ambulanta. In rol de atac e bun impotriva infanteriei dotata doar cu puscoace in calibru mic si e capabil sa protejeze moderat impotriva dispozitivelor explozive improvizate (IED) pe drumurile din Orientul Mijlociu. 

Pe campiile ucrainiene intesate cu mine antitanc, Humvee poate constitui punctul de pornire al unui program spatial national, ajungand rapid pe orbita in fragmente mici.

Mitraliera de 14.7 de pe transportorul rusesc BMP il face sita.



Paladin si alte "tevi"

Sunt la primele livrari dar anterior, Ucrainei i-au fost livrate autopropulsatele PZH2000 si M777. Putem sa le folosim ca reper pentru soarta celor care urmeaza sa fie livrate.

In principal, cu ajutorul radarelor anti-baterie, se stabileste locatia acestor piese dupa care dronele de observatie incep sa patruleze zona pentru a determina cu precizie amplasamentul. fiind piese mobile (in special cele autopropulsate), acestea trag o salva sau doua dupa care isi schimba pozitia.


Dupa ce sunt identificate pe campul de lupta, sunt atacate cu drone kamikaze de tip Lancet.

Desi cantitatea de explozibil este mica, este suficienta pentru a le scoate din lupta si, in multe cazuri, sa detoneze munitia aferenta, ceea ce le face inoperabile.

Drept urmare, trebuie retrase de pe campul de lupta si trimise in spatele frontului, pentru reparatii.

Problema majora este ca aceste reparatii nu se pot face in Ucraina din varii motive; lipsa specialistilor, a utilizajelor, a pieselor de schimb, a atelierelor. Drept urmare, trebuie transportate in Polonia, Cehia, Slovacia, uneori chiar si in Germania. In conditiile in care Rusia a afectat capacitatea logistica a Ucrainei, drumul dus-intors de circa 1000 de km consuma timp si resurse si asa imputinate.

Cele aproape 50 de piese de artilerie sunt putine, insuficiente. Cat priveste munitia aferenta, 500 de proiectile Excalibur de 155mm (ghidate GPS) chiar in conditiile in care fiecare are un randament echivalent cu 10 proiectile clasice, balistice, discutam de 5000 de proiectile... Absolut ridicol in realitatile de front!

Inca o chestie observata pe front: dupa cateva sute de lovituri, si M777 si PZH2000 necesita reparatii majore! Pur si simplu, nu sunt proiectate si realizate sa reziste exploatarii intense... Sunt mai pe artizanat!


Rachetele ZUNI

Stiti rachetele pe care le lanseaza copilasii de Revelion? Alea de la dau foc la fitil si ele se duc in directia in care indica varful?

Da? 

Bine, astea sunt fix asa ceva doar ca zboara mai drept, mai departe si au si explozibil cat sa faca rau.

In rest, sunt la fel de destepte ca artificiile! Le tragi spre tinta si te rogi sa o atinga!

Sunt proiectate prin anii 50 ca sa fie folosite in duelurile aeriene si in atacurile la sol executate de aviatie. Au un palmares impresionant de victime... americane ca urmare a incidentelor tehnice.

Problema e ca ucrainienii nu prea mai au de pe ce avioane sa le lanseze si alea pe care le au necesita adaptare pentru ca "URSS"...


Nu are rost sa continui, ati prins ideea; ceea ce se anunta cu surle si trambite ca fiind un ajutor militar deciziv pentru ca ucrainienii sa respinga ocupatia rusa este o gluma sinistra!

Sinistra pentru ca sustine propaganda vicioasa a unei Ucraine care lupta pentru democratia vestica. In realitate, tot acest ajutor militar nu face decat sa sporeasca numarul civililor luati pe sus, imbracati in uniforma, imbibati cu ideea superioritatii tehnice si trimisi sa moara in fata unui inamic mult mai bine dotat si pregatit. 

Tehnica furnizata este clar nepotrivita sa sustina realitatea campului de lupta dar trebuie cumva sa fie folosita pentru ca aceeasi producatori sa poata cheltuie alti bani cu alte arme-minune, la fel de ineficiente. Se intretine un cerc vicios in care singurii care pierd sunt oamenii simpli iar ceea ce ei pierd este irecuperabil caci e VIATA.

Poate ca armamentul livrat are un nivel tehnologic ridicat in raport cu ceea ce erau obisnuiti ucrainienii si chiar in raport cu evaluarile pe care NATO le avea pe masa. Rusia insa, subiect al sub-evaluarii constante, de parca asta ar castiga razboaiele, de mai mult de o luna satureaza Ucraina cu armament modern. Trenuri intregi cu T-90M, un tanc de secol XXI se scurg spre Ucraina si Belarus, cu un pas inaintea livrarilor NATO!

In octombrie 2022, "serviciile de informatii britanice" spuneau ca Ucraina a capturat 440 tancuri si peste 600 de blindate rusesti.

Asta dupa ce, in martie, Ucraina capturase doua din cele "cateva" T-80 tancuri pe care Rusia le avea...

Wall Street Journal chiar cita un luptator ucrainian care se plangea ca nu mai stiu ce sa faca cu atatea arme capturate de la rusi! Ca, din batalion de infanterie au devenit infanterie mecanizata!

Sa nu omitem si ca, Ucraina este la al optulea val de mobilizare in timp ce Rusia abia a finalizat primul iar linia Bahmut-Siversk este pe cale sa se prabuseasca dupa ce Soledar este, practic, cucerit de, culmea, o companie privata rusa! Wagner PMC!!!

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.