Idiotii utili

De destul de multa vreme, umbla o serie de zvonuri despre pregatirea unui contingent de forte poloneze pentru a interveni sub pretext 'umanitar" in Ucraina; acestea ar fi deja in tara vecina dar purtand uniformele locale. Apoi, in momentul prabusirii liniei de aparare pe Nipru, ar urma sa schimbe uniformele si sa apara brusc in calitate de garantori ai securitatii civililor, punand Rusia in fata unui "fait accompli". Un fel de "Siria II".

Cam asta e zvonul...

Desi pare ceva din categoria stiintifico-fantasticului, daca invartim problema pe toate fatetele putem avea surpriza sa descoperim ca nu e chiar asa imposibil!

Occidentul a aruncat in spatiul public cu toata puterea propagandei sale ca obiectiv "infrangerea pe campul de lupta a Rusiei".

O astfel de finalitate este absolut imposibila; Rusia detine cel mai mare arsenal nuclear de pe Planeta si, mai presus de orice, in mod retinut si sobru (prin contrast cu isteria colectiva a Vestului) a anuntat ca e absolut decisa sa il si foloseasca.

Oricat de imbecila ar fi gloata de descreierati care sunt la conducerea NATO si UE, amenintarea nucleara este luata in serios. Poate ca politicienii nu sunt in stare sa o perceapa insa conducerea militara stie exact ce inseamna un conflict nuclear si ce consecinte ar avea!

In realitate, miza nu are nicio legatura cu infrangerea Rusiei ci cu mentinerea 'ghimpelui' din coasta Rusiei. O Ucraina "afganistanizata" ar servi de minune Occidentului; ar tine Rusia ocupata cat mai mult posibil si cu costuri cat mai mari.

Una din problemele actuale este cea a costului in forta umana; Ucraina este la al optulea val de mobilizare care si el, se epuizeaza rapid sub imensa putere de foc. Colapsul militar nu este departe si necesitatea unui eveniment major, care sa schimbe cursul activitatilor militare este mai mult ca niciodata dorit de Vest. Acesta percepe ca actual si real pericolul ca Ucraina sa fie pur si simplu inghitita in termen scurt de Rusia-Belarus, granita cu NATO urmand sa se mute la cea cu Polonia.

Oricat de antrenati ar fi de catre vestici, soldatii ucrainieni nu pot face fata cantatatilor mari de tehnica militara livrata. Ce au mostenit din fostul imperiu sovietic s-a cam consumat iar tehnica militara noua nu poate fi livrata din motive de acomodare si de logistica necesara repararii ei. Bunaoara, pentru a repara un tun M777 defect in Bahmut, el trebuie trimis in Lituania, traversand niste sute bune de kilometri de retea de transport afectata. Si asta se intampla cam cu toata tehnica recuperabila!

Realizarea unei zone de ocupatie NATO sau UE la Vest de Nipru ar reduce considerabil efortul logistic, fiind posibila instituirea imediata si a protectiei anti-aeriene din tarile vecine: Ungaria, Polonia, Romania precum si aprovizionarea pe caile rutiere si feroviare a acestei zone-tampon (PTF-urile din zona de NV a Romaniei, granita cu Ucraina au inceput sa fie "modernizate" si s-a infiintat chiar inca unul nou).

De aceea, sunt tot mai serioase pregatirile, atat asupra logisticii cat si asupra psihologiei maselor, in sensul trimiterii de trupe in Ucraina; opinia publica din tarile-catel (Polonia, Lituania, Estonia, Letonia) este permanent biciuita cu amenintarea invaziei ruse.

Care va fi factorul declansator? Nu stiu, dar sunt convins ca se va intampla!

Bun, deci NATO se va afla fata in fata cu Rusia! Si "Articolul 5"? Ala care zice ca "dai intr-unul, sar toti"? Nu inseamna asta ca SUA "automat" va raspunde si va trimite val-vartej viteaza sa armata cu port-avioane, cu cuirasate, cu avioanele F-35 si alte jucarii din astea?

Pai, "Articolul 5" vizeaza situatia cand NATO este atacat. Or, intrarea pe teritoriul Ucrainei, care nu e stat membru (nici macar UE nu e) nu este un act defensiv.

Apoi, reactia membrilor la Articolul 5 nu este una automata ci presupune adoptarea cu unanimitate a unei decizii in sensul reactiei militare. Iar aici vor fi voci din randul membrilor, care se vor opune: Turcia si Ungaria (pentru varii motive pe care nu le dezvolt aici). 

Cel mai probabil insa, pentru a nu da posibilitatea acestui refuz ce ar dauna imaginii de monolit a Aliantei, SUA care este, de facto, conducatorul NATO nici macar nu va permite ridicarea pe ordinea de zi a acestui subiect! 

Situatia devine delicata pentru ca, in mod evident, daca in Ucraina apar in mod deschis trupe ale unor tari europene care vor intra in contact cu trupele ruse si bieloruse, Rusia le va vizita intr-un fel sau altul.

Vrem nu vrem, din februarie 2022 Rusia a preluat initativa in Ucraina si nu numai. 

Timpul pe care SUA l-a castigat folosind Acordurile de la Minsk nu a fost folosit doar de Ucraina ci si de Rusia; in fond, termenul de "maskirovka" a fost inventat in Rusia imperiala. 

Unde se vor opri din "turneul turistic"? 

Daca ar fi sa speculez, oriunde pana la granita cu Franta, putere nucleara si ea, "demilitarizand" tot ce prind in drum. 

Romania? Romania, deja am spus, este insignifianta! Nu conteaza. Nu cred ca o vor vizita...

 

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.