Am negocia dar nu mai avem cu cine, la Rusia suna "ocupat"

Premierul spaniol Pedro Sanchez s-a exprimat miercuri în favoarea începerii negocierilor cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a se pune capăt războiului din Ucraina.


"Este important să menţinem, de asemenea, legătura cu Putin", a spus Sanchez la Davos.

El a apreciat că ar fi fezabil să se revină la discuţiile care implică Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina în Formatul Normandia, creat înaintea izbucnirii războiului. Celelalte state membre UE ar sprijini Parisul şi Berlinul într-o astfel de iniţiativă, a adăugat Pedro Sanchez.

Întrebat dacă preşedintele Vladimir Putin ar putea interpreta disponibilitatea Occidentului de a discuta drept "slăbiciune", premierul Spaniei a răspuns:"Nu, nu cred".

Atat premierul Spaniei cat si presedintele Frantei, Macron (care si el se plange ca nu a mai vorbit de mult cu Putin) fac abstractie de un element extrem de important in ecuatia geopolitica actuala: Rusia nu mai are incredere in vorbele Vestului!

Rusia nu mai crede nici in Franta, nici in Germania, nici in Italia sau oricare alta tara care face parte din junta condusa de SUA ori care se declara adepta a “valorilor democratiei” si, deocamdata, nu isi doreste sa discute cu niciunul din reprezentantii Vestului!

Nu cred ca Rusia a fost atat de proasta incat sa nu isi dea seama ca e trasa pe sfoara cu Acordurile Minsk insa a decis sa joace sceneta pana la capat. A jucat-o iar devoalarea planului a venit tocmai de la “valorori”. Intai a fost Porosenko, fost presedinte al Ucrainei, apoi a fost Merkel, fost cancelar al Germaniei. Rusia a mimat surprinderea si dezamagirea desi, sunt absolut convins, stia cu mult timp inainte exact despre ce este vorba. Dar, jucand potrivit legii si regulilor, a aratat ca asteapta acelasi lucru, simetric, din partea Vestului.

Pana cand linia rosie a fost incalcata grosolan…

Pedro Sanchez traieste o iluzie, la fel si ceilalti conducatori ai UE; au impresia ca anumite nuante in pozitia lor va fi alibiul care, dup ace Rusia isi va termina treaba cu Ucraina ii va pozitiona favorabil pentru reluarea relatiilor “normale” cu Ursul de la Rasarit.

Relatia cu Rusia nu va mai fi insa cea de dinainte de 2022!

Iar daca gresesc si se va reinstaura “normalitatea”, cu siguranta actuala generatie de politicieni vestici  (poate chiar si urmatoarea) nu o vor prinde.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.