Una din recent descoperitele valori este dardaitul demn.
Republica Moldova cumpara energie electrica de la o centrala termo-electrica din Transnistria (Cuciurgan). "Termo-electrica" pentru ca genereaza energie electrica prin efectul termic produs de arderea gazului.
Gazul este livrat de Gazprom Moldovei pentru ca Republica Moldova este subiectul de drept capabil de a incheia contract de livrare cu compania producatoare.
Din cantitatea achizitionata, o parte este distribuita populatiei pentru uz casnic (1.2 mld.mc. anual) iar alta parte (2.2 mld.mc. anual) livrata centralei termo-electrice.
La un moment dat, la inceputul ultimei saptamani din noiembrie 2022 (22 noiembrie 2022), Gazprom a sesizat ca o buna parte din cantitatea livrata ramane in Ucraina.
Considerand ca asta este o incalcare a contractului, Gazprom a anuntat ca are in vedere reducerea livrarilor de gaz cu cantitatea care ramane in Ucraina, de la 28 noiembrie 2022. Reducerea ar fi urmat sa fie consistenta, circa jumatate din gazul livrat fiind oprit de Ucraina. Acuzatiile au zburat de-o parte si de cealalta parte a Nistrului.
Republica Moldova a oferit explicatii; gazul care ramane in Ucraina este stocat pentru necesarul Moldovei, aceasta nedetinand instalatii de stocare.
Intre timp, s-a lasat frig in Moldova, centrala termo-electrica din Transnistria a diminuat productia (din care o parte era folosita si pentru echilibrarea retelei electrice din Ucraina, grav afectata de bombardamentele rusesti) iar Moldova a inceput sa stranute, semn ca guturaiul e aproape.
Mai mult, pretul energiei electrice livrate de Romania este cel putin dublu fata de pretul celei livrate de centrala termo-electrica, cea aflata sub controlul Transnistriei. In perioada de varf de consum, pretul creste la mai mult de cinci ori!
Riscand sa se intample acelasi lucru si cu gazul, Romania sare in ajutor; Transgaz incepe livrarile printr-o noua conducta, Iasi-Ungheni, spre Republica Moldova pe 3 decembrie 2022.
Ca o paranteza, intre Republica Moldova si Gazprom exista o serie de neintelegeri legate de restantele la plata ale Moldovei catre furnizor. Se pare ca Moldova nu prea isi plateste datoriile, nici macar alea catre Romania. Dar, in fine...
Pe 28 noiembrie 2022, la data stabilita pentru o decizie in privinta livrarilor de gaze spre Republica Moldova, Gazprom a anuntat ca nu va diminua liivrarile.
Pe 3 decembrie 2022, ca urmare a unei intelegeri intre operatorul transnistrean si compania de electricitate a Moldovei, se reia furnizarea de energie electrica la un pret convenabil, de 73 USD/MWh.
Pare ca R. Moldova face ce stie ea sa faca, joaca la "doua capete" iar scaderea temperaturii de afara a ajutat-o sa se reconcilieze cu bunul simt: 75 USD/MWh e un pret mai bun decat 450 USD/MWh. Dardaitul euru-atlantic este un sfetnic bun!
Bun, dar unde este "distorsionarea informatiei"?
Uite, presa romaneasca vorbeste despre energia electrica furnizata Republicii Moldova de o HIDROCENTRALA din Transnistria.
Informatia este transmisa catre diverse "organe de presa" de catre RADOR, agentie de presa din Romania; confuzia intre termocentrala si hidrocentrala nu este intamplatoare...
De altfel, pe site-ul RADOR, informatia nici nu apare, dimpotriva sunt prezentate lacramatiile Moldovei cu privire la starea energiei... Un fel de "mana mai uite ca ochiul" sau "nu va uitati spre gaze, priviti la energia hidro"!