Dupa ce maidanul a luat-o razna in Ucraina si au inceput sa le dea foc etnicilor rusi, si-a luat-o armata Ucrainei de la separatistii din Est? Si-a luat-o! La Debaltsevo era cat pe ce sa dispara....
S-a incheiat "Acordul de la Minsk"? S-a incheiat!
A adoptat ONU (rezolutia 2202/2015, adoptata unanim in CS al ONU), care consacra in format de lege internationala acest Acord? A adoptat!
Potrivit Acordului si Rezolutiei, trebuia Ucraina sa ia niste masuri, printre care: permisiunea folosirii limbii materne in zonele locuite de etnici altii decat ucrainieni? Trebuia!
Trebuia Ucraina sa adopte legislatie pentru acordarea unei anumite autonomii administrative regiunilor locuite de etnici altii decat ucrainieni? Trebuia!
Trebuia Ucraina sa prinda masurile (mai multe decat cele de mai sus) intr-o noua Constitutie, pe care sa o adopte pana la finalul lui 2015? Trebuia!
A facut Ucraina ce trebuia sa faca? N-a facut, ba mai mult, chiar si etnicii romani si maghiari au probleme pe tema asta.
Garantau semnatarii Acordurilor (Franta, Germania, Ucraina, Rusia) ca masurile din Acord si Rezolutie (aici garantia venea de la ONU) urmau sa fie implementate? Garantau!
A recunoscut madam Merkel ca au semnat Acordul de la Minsk fara vreo intentie de a-l respecta, doar pentru a castiga timp Ucraina pentru inarmare? A recunoscut!
A recunoscut Porosenko, presedinte la acea data ca a fost incheiat la misto? A recunoscut!
A zis James Burns (fost Director CIA si ambasador la Moscova al SUA) ca Ucraina e o linie rosie extrem de importanta (in cablograma dezvaluita de WikiLeaks "Niet means Niet")? A zis! A zis ca pana si usierii de la Kremlin stiu ca Ucraina in NATO e "no-no"!
A recunoscut Stoltenberg ca NATO a pompat enorm in pregatirea militara a Ucrainei, incepand cu 2014? A recunoscut!
A zis Zelenski ca NATO trebuie sa dea cu nucleara peste Rusia? La cata faina are in cap, a zis! Tot de la faina, a crezut ca poate sa o si dea la intors...
Si-atunci, ce nu e clar?
Later Edit:
Angela Merkel cu privire la acordurile de la Minsk:
5 martie 2015: "În cazul în care acordurile de la Minsk vor fi încălcate grav, liderii europeni și Comisia Europeană sunt gata să pregătească și să impună noi sancțiuni."
20 octombrie 2016: "Am discutat despre un proces de lucru care are multe laturi și care trebuie luat în considerare atunci când se lucrează pe teme precum securitatea, procesul politic. Iar acest lucru ar trebui să continue în cadrul foii de parcurs pentru diferitele etape ale setului de măsuri pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Și acesta este un progres."
18 februarie 2017: Minsk este tot ce avem. Din păcate, nu pot spune că toate punctele acordurilor de la Minsk au fost îndeplinite. Este nevoie de o încetare a focului pe termen lung. Opinia mea este că nu ar trebui să aruncăm singurul lucru pe care îl avem."
17 martie 2017: "Am fost foarte încântat să aflu că administrația SUA și președintele personal sunt angajați în procesul de la Minsk. Trebuie să găsim o soluție la această problemă. Trebuie găsită o soluție sigură și securizată pentru Ucraina, dar și relațiile cu Rusia trebuie îmbunătățite pe măsură ce situația devine mai clară. Acordurile de la Minsk reprezintă o bază bună, dar, din păcate, nu am ajuns încă la procesul la care ne așteptam. Cu toate acestea, în lunile următoare, vom continua să lucrăm la această problemă împreună cu experții noștri."
20 mai 2017: "Chestiunea securității, așa cum este prezentată în acordurile de la Minsk, este o condiție prealabilă pentru continuarea progresului în procesul politic."
2 septembrie 2017: "În domeniul politicii de securitate în Europa, trebuie să facem totul pentru a ne îmbunătăți din nou contactele. Acest lucru include punerea în aplicare a acordurilor de la "Minsk". Dacă acest lucru va funcționa, atunci vom avea un punct de plecare pentru un dialog și mai intens și mai intens."
10 aprilie 2018: "Am discutat despre situația care se dezvoltă în legătură cu punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. În ciuda complexității situației, nu trebuie să relaxăm eforturile, deoarece vorbim despre oameni. Germania și Franța vor continua să caute o cale de ieșire din această situație împreună cu Ucraina și Federația Rusă."
18 august 2018: "Trebuie să lucrăm pentru a găsi o soluție. Acest lucru se referă, în primul rând, la problema Ucrainei. Lucrăm la acest aspect de ceva timp. Baza este și rămâne - sunt acordurile de la Minsk. Deși trebuie precizat că nu avem încă un armistițiu stabil."
1 noiembrie 2018: "Dacă există progrese, atunci putem atenua aceste sancțiuni. Din păcate, acum situația este de așa natură încât "acordurile de la Minsk" nu sunt respectate. Dacă se face ceva, atunci doar un milimetru înainte și imediat înapoi. De asemenea, Germania va pleda pentru continuarea acestor sancțiuni."
10 decembrie 2019: "Există o întrebare, este acest document fixat în piatră sau poate fi schimbat. La urma urmei, există anumite propuneri ale președintelui Zelensky de a-l schimba. <...> Sperăm că acest document va fi din nou flexibil și va fi reactivat."
7 decembrie 2022: "Acordurile de la Minsk din 2014 au fost o încercare de a da timp Ucrainei. Aceasta a folosit acest timp pentru a deveni s
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)