Germania iar o ia razna!

Germania o ia razna din nou.

Pe motiv ca, in urma atacului Rusiei impotriva Ucrainei (zis si "neprovocat"), este necesara intarirea capacitatii de lupta, Germania isi propune sa isi mute atentia de la sarcinile de politie de-a lungul si de-a latul lumii si sa se concentreze pe un viitor foarte posibil razboi cu Rusia.

Der Spiegel scrie despre un document intocmit de comanda Bundeswehr-ului, la care a avut acces. 

Raportul susține că Germania se confruntă cu amenințări "existențiale".

Documentul începe prin a afirma: "Războiul în Europa este din nou o realitate". Acesta prezice că cel mai probabil scenariu ar fi un conflict cu Rusia pe flancul estic al NATO.

Der Spiegel a notat că documentul de strategie subliniază nevoia de "descurajare".

În ultimele decenii, armata germană s-a concentrat pe unități mici, specializate, dar acest raport spune că forțele armate vor acorda acum prioritate antrenării unor unități mari, care să fie mereu pregătite de război.

Documentul mai reafirmă angajamentul Bundeswehr-ului față de alianta NATO condusa de SUA, dar, de asemenea, arată clar că Berlinul începe să ia în considerare propria autonomie strategică independentă de Washington.

Der Spiegel a rezumat documentul ca fiind o schiță pentru o "mega-reformă" a forțelor armate.



Articolul este in spatele unui paywall dar, iata-l in traducere (aproximativa), mai jos:

Cel mai înalt grad militar german consideră că este necesară o schimbare fundamentală a strategiei Bundeswehr-ului din cauza invaziei rusești în Ucraina. 

Într-un document politic confidențial, generalul cu patru stele Eberhard Zorn a ordonat, la sfârșitul lunii septembrie, că Bundeswehr trebuie să se poziționeze mai puternic pentru un conflict iminent cu Rusia.

 "Atacurile asupra Germaniei pot avea loc fără avertisment și pot avea un mare efect dăunător, posibil chiar existențial", avertizează Zorn. *

Capacitatea de apărare și pregătirea operațională a Bundeswehr-ului sunt "vitale" pentru întreaga țară.

Documentul confidențial este disponibil pentru SPIEGEL și cuprinde 68 de pagini. Acesta se intitulează oarecum greoi "Orientări operaționale pentru forțele armate". În el, Zorn schițează nimic mai puțin decât o mega-reformă pentru Bundeswehr. De exemplu, "accentul pus pe misiunile externe" care durează de aproximativ trei decenii, cum ar fi în Afganistan, "nu mai face dreptate situației actuale, cu surprizele sale care amenință sistemul". În schimb, "apărarea alianței, inclusiv capacitatea de descurajare vizibilă și credibilă, va domina acțiunea militară a Germaniei". În termeni concreți, a spus Zorn, Bundeswehr trebuie să se înarmeze "pentru un război impus".

Unități mari pentru NATO în loc de misiuni mici în străinătate

Cuvântul "descurajare" este omniprezent în document. Deoarece un conflict direct pe flancul estic al NATO a devenit "din nou mai probabil", Germania trebuie să își asume un rol de lider în Europa și să își consolideze forțele armate. "Forțele armate dislocabile, orientate și antrenate pentru un scenariu de înaltă intensitate, constituie coloana vertebrală a acestei descurajări", se arată în document. Nu mai este suficient să trimitem unități mai mici și specializate în misiuni în străinătate. În schimb, NATO trebuie să dispună de mari unități gata să se desfășoare și să lupte în orice moment.


Prin aceste linii directoare, cel mai înalt grad militar din Bundeswehr pune în aplicare în mod concret "schimbarea vremurilor" anunțată de cancelarul Olaf Scholz după invazia rusă în Ucraina. "Războiul în Europa este din nou o realitate", se spune chiar la început în document. Prin urmare, Germania trebuie să se pregătească pentru faptul că, în cazul unei agresiuni rusești la frontiera estică a NATO, Bundeswehr va trebui să furnizeze "forțe reactive și pregătite de luptă" și nu poate aștepta sprijinul SUA. Nici UE și nici NATO nu își pot permite, avertizează Zorn, "să înceapă să planifice și să genereze forțe doar după ce a avut loc un atac".

Solicitarea ca Bundeswehr să se concentreze asupra apărării naționale și a alianței nu este complet nouă. NATO și-a adaptat deja conceptele după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Pe flancul estic al NATO au fost instalate mici unități de avansare, ca un fel de fire capcană, iar exerciții ale partenerilor NATO au avut loc mai frecvent decât de obicei la granițele alianței. Totuși, spre deosebire de zilele noastre, aproape toți strategii NATO de la acea vreme erau siguri că Rusia nu va căuta o confruntare directă cu Alianța. Această convingere, cel puțin conform tonului din orientările pentru Bundeswehr, s-a evaporat.

"Dacă nu sărim repede, nici o armată nu se va muta în Europa"

Forțele armate germane vor avea multe de făcut dacă vor dori să pună în aplicare aceste orientări. Este adevărat că trupele asigură deja o mare parte din forțele de intervenție ale NATO, dintre care unele vor fi mobilizate în câteva zile. Cu toate acestea, până în prezent, nu au existat planuri de a avea unități mari pregătite pentru desfășurare, cum ar fi o divizie de aproximativ 10.000 de soldați, cu echipament de luptă și logistică. În schimb, Bundeswehr a trebuit să adune cu greu materialele necesare de urgență pentru unitățile mai mici care urmau să participe la exerciții. Planul actual este ca Bundeswehr să aibă cel puțin o divizie complet echipată până în 2024.


Modul în care Bundeswehr se va poziționa în următorii ani este, potrivit documentului, decisiv și pentru parteneri. Datorită locației sale și a importanței sale militare, Germania este văzută ca o "națiune de frunte". Cu toate acestea, acest lucru implică, de asemenea, "o așteptare din partea aliaților" care trebuie să fie îndeplinită "în ceea ce privește disponibilitatea operațională și disponibilitatea de desfășurare". Un alt general din Bundeswehr spune: "Dacă nu sărim repede și nu ne modernizăm trupele, nicio armată nu va mișca în Europa".

În curând va deveni clar dacă orientările vor fi puse în aplicare în mod consecvent. În vară, de exemplu, cancelarul Scholz a anunțat o decizie politică cu privire la modul în care va continua singura misiune externă majoră a Bundeswehr-ului rămasă în Mali. O bună mie de soldați germani sunt desfășurați în cadrul misiunii de stabilizare a ONU. Cu toate acestea, din cauza certurilor continue cu guvernul din Mali, soldații germani nu părăsesc aproape niciodată tabăra lor din nordul țării. Bundeswehr și ministrul apărării, Christine Lambrecht (SPD), și-ar dori ca misiunea să se încheie, deoarece aceasta necesită multe resurse. 

* - Sub aceasta remarca se poate ascunde intentia de a declansa un atac preventiv sub pretextul "apararii in fata unei amenintari iminente" (art.51 din Carta ONU), metoda preferata de SUA pentru a invada diverse tari de pe Glob.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.