Un concept esential in functionarea societatii umane este "nerectroactivitatea legii".
Adica, o fapta petrecuta inainte de aparitia unei legi care sa o incrimineze nu poate fi numita "infractiune". E orice altceva, putem sa o apreciem calitativ in raport de anumite repere morale si sa spunem ca e imorala sau amorala dar in nici un caz nu poate fi "ilegala".
In acelasi sens, o activitate pentru a carei desfasurare este necesara descrierea ei intr-o lege pentru a se derula intr-un mod corect, echitabil si general aprobat de o societate, nu poate sa fie legala inainte de adoptarea legii respective. De exemplu, nationalizarea sau exproprierea unor bunuri, adica trecerea din proprietatea privata a unei persoane in proprietatea statului nu se poate realiza LEGAL intr-un stat care este cladit pe principiul proprietatii private, pana cand o lege nu stabileste conditiile in care aceasta exceptie de la principiul fundamental poate avea loc. De regula, in sistemele asa zis "de drept", indeplinirea conditiilor este apanajul exclusiv al unui judecator. Fie ca este o expropriere pentru nevoie publica, a statului, fie ca este urmare a savarsirii unei infractiuni de catre posesor/proprietar. Judecatorul este chemat sa decida.
Am mazgalit alea de mai sus ca sa stabilesc contextul urmatoarei situatii:
UE, institutie cladita pe principiul respectului pentru proprietatea privata, alcatuita din state care au in constitutiile proprii acest principiu, in care exista legi clare pentru expropriere, decide sa "imobilizeze" proprietatea privata a unor cetateni, in esenta pentru ca nu aveau basca.
Apoi, se gandesc respectivele "organe" ale UE, sa faca cumva sa le si poata valorifica.
Ca le-au blocat/indisponibilizat/inghetat, sa zicem ca e o limitare a dreptului proprietarului din acte (de drept) de a se folosi de ele si de a le instraina. Ma rog...
Dar sa te apuci sa te gandesti cum sa le faci bani gheata, deja aici este o agravare inadmisibila intr-un sistem care se doreste a fi considerat "de drept". Cu atat mai mult cu cat totul este savarsit la nivel administrativ, fara nicio dorinta de a implica un judecator.
Adaugam le cele de mai sus, apoteotic, faptul ca ei se gandesc sa dea o lege privind imobilizarea respectivelor bunuri, dupa ce deja au facut-o.