SUA, Venezuela, Chevron si OPEC+

Trezoreria SUA a "acordat" permisiunea SA companiei Chevron sa extraga petrol din Venezuela. Daca ati lipsit de pe planeta in ultimii 30 de ani, trebuie sa va spun ca SUA au sanctionat extrem de naspa Venezuela, in principiu pentru ca nu avea basca.
 
Atunci cand Venezuela umbla cu capul dezgolit, petrolul nu era o problema pentru SUA, care voia sa ia Venezuela cu totul, la pachet. Cu munti, ape, paduri si petrol. Si-a facut socoteala ca iese mai bine daca le da una peste ceafa zilnic, pana renunta aia si pupa condurul scos pe usa de la Casa Alba.
 
"Anii au trecut", ca intr-un cantec de tabara zdranganit pe o chitara dezacordata si acum Mos Besina a descoperit ca are ditai gaura in Rezerva Strategica de Petrol asa ca s-a urcat pe un scaun pe peluza din fata Casei Albe, a rotit privirea si laserul i-a cazut in vecini, in Venezuela (ca Pamantul e plat si el vede pana acolo!).
 
Doar ca sunt cateva "dar" intre Chevron si petrolul din Venezuela.
 
Unu' e infrastructura care e praf din cauza, da, unii au ghicit, sanctiunilor. 
Altul e din cauza... ia sa vedem... nimeni? apropierii de Rusia. Care si-a facut niste terenuri de fotbal si joaca pe acolo si mai si planuieste tot felul de exercitii comune. 
 
Un alt "dar", foarte interesant, este ca Venezuela este membra OPEC+. Iar membrii OPEC+ tocmai au descoperit ca pot sa nu raspunda cand vad pe ecran ca ii apeleaza unul cu prefix "+1"...
 
Venezuela scoate acum cam 500.000 barili pe zi desi in anii 90 producea peste 3.000.000 barili/zi asa ca, benzinaria promite! Si mai misto din punctul de vedere al americanilor este ca petrolul venezuelean este apropiat din punct de vedere al compozitiei de petrolul "Sokol" pentru care sunt croite o multime de rafinarii din sudul Americii, care acum cam stau pe bara si pierd bani... 
 
Evolutia importurilor de petrol rusesc in SUA:
 
 
Chevron insa nu se simte prea bine (e mult de investit in repararea infrastructurii de extractie din Venezuela), e cam in scadere pe burse iar afacerea ar veni la pachet pe de-o parte cu cererea SUA ca Venezuela sa creasca productia iar ei, SUA, sa se ocupe de democratia din republica Sud Americana. 
 
Dar OPEC+...
 

 

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.