Spre o noua moneda de rezerva - BRICS

 Rusia și China ar putea crea o nouă monedă cu acoperire  în aur, a relatat Fox Business, subliniind că China a cumpărat cantități uriașe de aur în timp ce Rusia a fost forțată să renunțe la dolarul american din cauza sancțiunilor.

Informal meeting of the BRICS during the 2019 G20 Osaka summit.jpg

Craig Singleton, Senior Fellow la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, a precizat că liderii chinezi vorbesc de două decenii despre reformarea situației financiare globale și slăbirea dominației dolarului.

"Două componente ale acestei strategii se concentrează în jurul dezvoltării unui sistem global de tranzacționare a materiilor prime bazat pe Yuan și eforturile Chinei, în parteneriat cu Rusia și alte țări care gândesc la fel, de a contesta dominația dolarului prin crearea unei noi monede de rezervă", a declarat Craig Singleton, senior fellow la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor și fost diplomat american.

În timpul summitului BRICS* de la începutul lunii iulie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că economiile BRICS intenționează să emită o "nouă monedă de rezervă globală".

Ei bine, nu sunt specialist in finante dar o moneda cu acoperire in aur ar dezavantaja economiile emergente care nu au rezerve importante in aur si le-ar impiedica sa participe in extinderea BRICS.

Evaluarea domnului Singleton este tributara egocentrismului Vestic care priveste lumea prin setul predat in scolile Occidentului.

Ceea ce trebuie inteles este ca BRICS este o platforma de cooperare globala care se doreste a fi complet deosebita de "G"-urile cu care am tot fost obisnuiti.

BRICS va fi locul unde se vor intalni interesele economice si tranzactiile tarilor deopotriva bogate in resurse cu cele bogate in mana de lucru or, in aceste conditii, e dificil sa folosesti o moneda de rezerva cu echivalent aur.

Cu siguranta va fi un simbol de cont, o moneda virtualizata (daca vreti, "digitala", na) asa cum inainte de aparitia Euro a fost "ECU", daca isi mai aduce cineva aminte!

Indraznesc sa cred ca va fi folosit un algoritm care va avea in vedere mai multe aspecte si pot sa banuiesc ca achizitiile masive de aur facute de China in ultimii ani au legatura cu dezvoltarea microelectronicii care este un consumator avid de metal nobil.


* - Națiunile BRICS sunt Rusia, China, India, Brazilia și Africa de Sud.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.