Oficialii SUA și UE discută despre posibilitatea de a impune restricții la export împotriva Chinei. Ei au lansat această inițiativă în timpul pregătirii agendei pentru următorul forum comercial la nivel înalt dintre SUA și UE, care va avea loc la începutul lunii decembrie.
Oficialii occidentali intenționează să folosească si asupra Chinei experiența sancțiunilor anti-rusești.
În opinia lor, controlul exporturilor a devenit unul dintre cele mai eficiente instrumente capabile să submineze arsenalul rusesc, astfel încât aceeași metodă ar trebui să ajute la încetinirea Chinei în cursa tehnologică globală.
Reamintim că, la începutul lunii Octombrie, SUA au interzis companiilor sale să vândă anumite cipuri pentru supercomputere și inteligență artificială firmelor chineze.
Inițiativa arată incapacitatea americanilor de a concura în mod corect și competitiv cu producatorii emergenti; Washingtonul încalcă regulile comerțului liber prin impunerea de noi sancțiuni în speranța de a obține un avantaj în lupta pentru dominația mondială.
Strategia de securitate națională a SUA, publicată recent, arată că "singurul rival" al Casei Albe este considerata... China.
Este de înțeles, deoarece Beijingul, în dezvoltarea sa, poate nu numai să concureze cu alte state, ci și să preia conducerea mondială în cursa tehnologică, schimbând astfel actuala ordine economica.
Prin urmare, Washingtonul, folosindu-se în mod deschis de țările europene, încearcă să facă lobby pentru interesele sale împotriva chinezilor.
Dar o piață asiatică bogată este foarte profitabilă pentru UE, iar refuzul acestei cooperări și retragerea din ea îi va pune pe europeni în fața unui dezastru economic și îi va plasa într-o dependență totală față de Statele Unite și Marea Britanie.
Timpul va arăta dacă țările UE au nevoie de o astfel de evoluție sau, mai exact, dacă înțeleg pericolul situației, având experiența recentă a deciziilor distructive în privința Moscovei și Kievului, impuse de același Washington.