Președintele Xi Jinping se întâlnește cu președintele american Joe Biden în Bali

 În după-amiaza zilei de 14 noiembrie, ora locală, președintele Xi Jinping a avut o întâlnire cu președintele american Joe Biden în Bali, Indonezia. Cei doi președinți au avut un schimb de opinii sincer și aprofundat cu privire la chestiuni de importanță strategică în relațiile dintre China și SUA și la problemele majore la nivel global și regional.

Președintele Xi a subliniat că starea actuală a relațiilor dintre China și SUA nu este în interesul fundamental al celor două țări și popoare și nu este ceea ce așteaptă comunitatea internațională. China și Statele Unite trebuie să aibă un simț al responsabilității față de istorie, față de lume și față de popor, să exploreze calea corectă de a se înțelege în noua eră, să pună relația pe calea cea bună și să o readucă pe calea unei creșteri sănătoase și stabile, în beneficiul celor două țări și al lumii în ansamblu.

 

 

 

Președintele Xi a prezentat cel de-al 20-lea Congres național al Partidului Comunist Chinez (PCC) și principalele rezultate ale acestuia. 

El a subliniat că politicile interne și externe ale PCC și ale guvernului chinez sunt deschise și transparente, cu intenții strategice clar declarate și transparente și cu o mare continuitate și stabilitate

Promovăm întinerirea națiunii chineze pe toate fronturile prin intermediul unei căi chinezești de modernizare, bazându-ne eforturile pe obiectivul de a răspunde aspirațiilor oamenilor pentru o viață mai bună, continuând fără încetare reforma și deschiderea și promovând construirea unei economii globale deschise. 

China rămâne fermă în urmărirea unei politici externe independente de pace, își decide întotdeauna poziția și atitudinea pe baza soluționarii problemelor și pledează pentru rezolvarea pașnică a disputelor prin dialog și consultare. 

China se angajează să aprofundeze și să extindă parteneriatele globale, să protejeze sistemul internațional cu Organizația Națiunilor Unite în centrul său și ordinea internațională susținută de dreptul internațional și să construiască o comunitate cu un viitor comun pentru omenire. 

China va rămâne angajată în favoarea dezvoltării pașnice, a dezvoltării deschise și a unei dezvoltări în care toate părțile să câștige, va participa și va contribui la dezvoltarea globală și va urmări dezvoltarea comună cu țările din întreaga lume.

Președintele Xi a subliniat că lumea se află într-un punct de inflexiune majoră în istorie. Țările trebuie atât să abordeze provocări fără precedent, cât și să profite de oportunități fără precedent. Acesta este contextul mai larg în care ar trebui să privim și să gestionăm relațiile dintre China și SUA. 

Relațiile dintre China și SUA nu ar trebui să fie un joc cu sumă zero în care o parte concurează mai bine sau prosperă în detrimentul celeilalte. Succesele Chinei și ale Statelor Unite sunt oportunități, nu provocări, pentru fiecare dintre ele. Lumea este suficient de mare pentru ca cele două țări să se dezvolte și să prospere împreună. 

Cele două părți ar trebui să își formeze o percepție corectă a politicilor interne și externe și a intențiilor strategice ale celeilalte părți. Interacțiunile dintre China și SUA ar trebui să fie definite prin dialog și cooperare reciproc avantajoasă, nu prin confruntare și competiție cu sumă zero. 

Președintele Xi a declarat că ia foarte în serios declarația "cinci nu-uri" a președintelui Biden. 

China nu urmărește să schimbe ordinea internațională existentă sau să intervină în afacerile interne ale Statelor Unite și nu intenționează să provoace sau să înlocuiască Statele Unite. Cele două părți ar trebui să se respecte reciproc, să coexiste în pace, să urmărească o cooperare avantajoasă pentru ambele părți și să colaboreze pentru a se asigura că relațiile dintre China și SUA avansează pe calea cea bună, fără a pierde direcția sau viteza, și cu atât mai puțin a avea o coliziune. 

Respectarea normelor de bază ale relațiilor internaționale și a celor trei comunicate comune sino-americane este de o importanță vitală pentru ca cele două părți să gestioneze diferențele și dezacordurile și să prevină confruntările și conflictele; într-adevăr, aceasta este cea mai importantă balustradă și plasă de siguranță pentru relațiile dintre China și SUA.

 

Președintele Xi a explicat pe larg originea problemei Taiwanului și poziția de principiu a Chinei. 

El a subliniat că problema Taiwanului se află chiar în centrul intereselor fundamentale ale Chinei, reprezintă fundamentul politic al relațiilor dintre China și SUA și prima linie roșie care nu trebuie depășită în relațiile dintre China și SUA. Rezolvarea chestiunii Taiwanului este o chestiune care ține de chinezi și de afacerile interne ale Chinei. 

Este aspirația comună a poporului și națiunii chineze de a realiza reunificarea națională și de a proteja integritatea teritorială. 

Oricine va încerca să despartă Taiwanul de China va încălca interesele fundamentale ale națiunii chineze; poporul chinez nu va permite în niciun caz acest lucru! 

Sperăm să vedem, și ne-am angajat dintotdeauna, pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan, dar pacea și stabilitatea între cele două maluri ale strâmtorii și "independența Taiwanului" sunt la fel de ireconciliabile ca apa și focul. Sperăm că partea americană va trece de la vorbe la fapte și va respecta politica unei singure Chine și cele trei comunicate comune. 

Președintele Biden a declarat în numeroase ocazii că Statele Unite nu sprijină "independența Taiwanului" și nu au nicio intenție de a folosi Taiwanul ca instrument pentru a obține avantaje în competiția cu China sau pentru a limita China. Sperăm că partea americană va acționa pe baza acestei asigurări în mod real.


Președintele Xi a remarcat că libertatea, democrația și drepturile omului sunt urmărirea comună a umanității și, de asemenea, urmărirea de neclintit a PCC. 

La fel cum Statele Unite au o democrație în stil american, China are o democrație în stil chinezesc; ambele se potrivesc condițiilor naționale respective. Democrația populară cu proces integral practicată în China se bazează pe realitatea, istoria și cultura țării și reflectă voința poporului. Suntem foarte mândri de aceasta. 

Nicio țară nu are un sistem democratic perfect și întotdeauna este nevoie de dezvoltare și îmbunătățire. Diferențele specifice dintre cele două părți pot fi rezolvate prin discuții, dar numai cu condiția prealabilă a egalității. Așa-numita narațiune "democrație versus autoritarism" nu este trăsătura definitorie a lumii de astăzi și cu atât mai puțin reprezintă tendința vremurilor.

Președintele Xi a subliniat că cele două țări urmează căi diferite; în timp ce Statele Unite practică capitalismul, China practică socialismul. O astfel de diferență nu este nimic nou și va continua să existe. Conducerea PCC și sistemul socialist al Chinei au sprijinul a 1,4 miliarde de oameni. Ele reprezintă garanția fundamentală pentru dezvoltarea și stabilitatea Chinei. Pentru ca China și Statele Unite să se înțeleagă, este vital să se recunoască și să se respecte aceste diferențe. 

Niciuna dintre părți nu ar trebui să încerce să o remodeleze pe cealaltă după propria imagine sau să caute să schimbe sau chiar să submineze sistemul celeilalte. În loc să vorbească într-un fel și să acționeze în alt fel, Statele Unite trebuie să își onoreze angajamentele prin acțiuni concrete.

Președintele Xi a subliniat că China și Statele Unite sunt două țări importante cu istorii, culturi, sisteme sociale și căi de dezvoltare diferite. Au existat și vor continua să existe diferențe între cele două țări. 

Aceste diferențe nu ar trebui să devină un obstacol în calea creșterii relațiilor dintre China și SUA. Există întotdeauna concurență în lume, dar concurența ar trebui să fie despre a învăța unii de la alții pentru a deveni mai buni și a progresa împreună, nu despre a-i doborî pe ceilalți într-un joc cu sumă nulă. 

Națiunea chineză are tradiția mândră de a se apăra singură. Suprimarea și reprimarea nu vor face decât să întărească voința și să ridice moralul poporului chinez. Declanșarea unui război comercial sau a unui război tehnologic, construirea de ziduri și bariere, precum și presiunile pentru decuplarea și ruperea lanțurilor de aprovizionare sunt contrare principiilor economiei de piață și subminează normele comerciale internaționale. Astfel de încercări nu servesc intereselor nimănui. Ne opunem politizării și militarizării legăturilor economice și comerciale, precum și schimburilor în domeniul științei și tehnologiei. 

 

În circumstanțele actuale, China și Statele Unite au mai multe interese comune, nu mai puține. 

Este în interesul nostru reciproc și fundamental să prevenim conflictele și confruntările și să realizăm o coexistență pașnică. 

Cele două economii sunt profund integrate și ambele se confruntă cu noi sarcini în dezvoltare. Este în interesul nostru reciproc să beneficiem de dezvoltarea celuilalt. Este, de asemenea, în interesul nostru comun să promovăm redresarea globală post-COVID, să abordăm schimbările climatice și să rezolvăm problemele regionale prin intermediul coordonării și cooperării dintre China și SUA. 

Cele două părți trebuie să se respecte reciproc, să urmărească beneficii reciproce, să se concentreze asupra unei imagini mai largi și să cultive o atmosferă sănătoasă și relații stabile pentru cooperare.

 Articol preluat si tradus. Sursa, aici.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.