Praf de stele frate...

Where the Nuclear Football Come From and Why It Follows Presidents 

Din 1961 pana in 2003 cand a fost inlocuit cu o schema mai complexa dar in esenta, cu aceeasi finalitate, SIOP (Single Integrated Operational Plan) - Planul operațional integrat unic a fost planul general al Statelor Unite pentru războiul nuclear.

Rolul SIOP a fost de a oferi președintelui Statelor Unite o serie de opțiuni de atac nuclear si a cuprins si descris procedurile de lansare și seturile de ținte împotriva cărora ar fi fost lansate armele nucleare. Planul a integrat capacitățile triadei nucleare formate din bombardiere strategice, rachete balistice intercontinentale terestre (ICBM) și rachete balistice lansate de pe submarine (SLBM) de pe mare.

SIOP a fost un document extrem de clasificat, fiind una dintre cele mai secrete și sensibile probleme din politica de securitate națională a SUA.

Totusi, informatii despre plan si despre modul in care acesta se executa au scapat in public.

Acum se stie ca Presedintele SUA, in calitate de Comandant Suprem al Fortelor Armate ale SUA (nu, nu e o gluma, e “Seful”), transmite catre Seful Marelui Stat Major (Chairman of the Joint Chiefs of Staff) ordinul de activare a armelor nucleare in vederea lansarii. Acesta din urma verifica daca ordinul vine intr-adevar de la Presedintele SUA prin parola si raspuns (“Valiza Nucleara” are mijlocul de comunicatie si setul de coduri de validare a identitatii Presedintelui in exercitiu).

Daca parola si raspunsul se coreleaza la fiecare cu ce au pe un carnetel (“Biscuitele”), atunci lumea se poate duce dracului caci se lanseaza rachetele nucleare.

In cartea publicatain 2011 “How the End Begins: The Road to a Nuclear World War III”, jurnalistul Ron Rosenbaum a subliniat că SIOP este în întregime preocupat de identitatea comandantului și de autenticitatea ordinului, neexistând nicio garanție pentru a verifica dacă persoana care emite ordinul este într-adevăr sănătoasă la cap.

Intr-un articol publicat la lansarea cartii ,Rosenbaum revine asupra unui incident petrecut la jumatatea anilor ‘70 cand, un ofiter aflat la comanda unui regiment de ICBM si-a pus intrebari tabu despre asta si, mai mult, le-a inaintat superiorilor in speranta unor lamuriri. In schimb, a fost inlaturat din armata, ceea ce spune mult despre modul in care se face selectia si verificarea celor aflati pe lantul de executie al ordinului de lansare nucleara.

De altfel, in acel moment, problema era una reala caci Richard Nixon (in perioada scandalului Watergate) in timpul unei cine la Casa Alba a spus ca "Aș putea părăsi această cameră și, în 25 de minute, 70 de milioane de oameni ar fi morți".

Deranjamentele lui Nixon, de altfel, erau atat de grave incat James Schlesinger, secretarul Apărării la acea vreme, numarul doi în lanțul de comandă nucleară, a fost atât de îngrijorat incat a trimis vorbă în josul lanțului de comandă că, dacă cineva primește vreun "ordin neobișnuit" de la președinte, ar trebui să verifice de două ori cu el înainte de a-l executa.

Asadar, cine il verifica pe verificator este o problema solida si reala; lantul de lansare nucleara este guvernat de principiul “doi oameni” dar la varf, este una singura care initiaza decizia, POTUS. Degeaba cei care verifica ordinul sunt cate doi, ei nu se pronunta asupra ratiunii comenzii ci doar asupra sursei de la care vine.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, dupa 2003 SIOP a fost inlocuit cu CONPLAN, noua strategie de lovituri nucleare a Statelor Unite.

Planul implică utilizarea preventivă a loviturilor nucleare tactice (mini-nukes) asupra instalațiilor de rachete/bombă de adâncime, a virușilor informatici și a tehnologiei de întrerupere a radarelor.

America se afla la o cumpana cum nu a mai fost de multa vreme; este lovita de o criza majora in domeniul energiei datorita ideologizarii ei, aproape si-a epuizat rezerva strategica de petrol in incercarea de a influenta pretul petrolului, inflatia loveste multi americani in confortul cu care s-au obisnuit, politica de sanctiuni a condus la o perturbare grava a lanturilor de productie si comert la nivel global, fortele armate sufera de lipsa personalului necesar si face rabat la nivelul de pregatire si cel intelectual in favoarea deschiderii “de gen”, POTUS urmeaza sa aiba doi ani un Congres ostil, ce mai, e furtuna perfecta, gata sa ia cu asalt continentul Nord-American!

Recentele scandaluri in care a fost implicata familia Biden, deciziile absolut irationale luate in exercitarea atributiilor de presedinte al propriilor cetateni, gravele simptome de dementa dar si incapacitatea societatii americane de a-l opri chiar si cu forta si a pune astfel capat spiralei mortii in care incepe sa se invarta o buna parte din populatia mondiala aseaza lucrurile pe un traseu deosebit de riscant si periculos la capatul caruia ne putem afla cu totii in drum spre stele doar ca nu intr-o nava fabricata de Musk ci sub forma de praf radioactiv.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.