Nu, nu negociaza nimeni!

Se tot agita stiri si pseudo-informatii despre niste pretinse negocieri ce ar avea loc intre SUA si Rusia prin mijlocirea unui actor din Orientul MIjlociu, zic multi ca e vorba despre Arabia Saudita. 
 
Side-note, ar putea fi Arabia Saudita un mediator de il de incredere dupa acuzele SUA in urma miscarilor pe piata petrolului? 
Revenind, nu, nu cred ca au loc astfel de negocieri. 
 
Si iata de ce:

1. Atunci cand negociezi, mai ales in secret, nu iesi in public sa pretinzi conditii imposibile. Zelenski e ca o trompeta sparta care cere pur si simplu, ceva absolut imposibil de obtinut de la Rusia.

2. Sa spunem ca Ucraina ar fi ignorata si negocierile s-ar purta intre SUA si Rusia fara sa participe Ucraina. In public insa, SUA permanent a pretins ca "nimic despre Ucraina fara Ucraina". Sa isi contrazica pozitia expusa atata timp public dauneaza la credibilitate. Mai ales acea credibilitate care sta in spatele unor negocieri confidentiale. In plus, SUA a sustinut solicitarile Ucrainei. Alea absolut absurde.

3.Operatiunea Militara Speciala nu si-a atins inca obiectivele urmarite insa a generat costuri enorme in termeni de bani, tehnica militara si mai ales, militari morti si raniti. Pretul pentru o negociere in acest moment pentru conducerea politica a Rusiei ar fi devastator.

4. Rusia este pe un trend de castig din punct de vedere tactic si pe termen mediu. Este o regula derivata din practica: nu negocia nimic din ce ai putea castiga pe campul de lupta. Daca vi se pare ca Rusia dimpotriva, pierde, atunci priviti din perspectiva Ucrainei ce conditii pune si aplicati regula. Daca nici asa nu va iese, ori stergeti din argumente punctul asta ori mergeti sa vedeti un film din Universul Marvel, pentru ca acolo se petrec victoriile uluitoare care v-au facut sa vedeti realitatea deformat.

5. Semnalele transmise de SUA pe diverse canale au caracter exploratoriu si nu  explicativ. Nu ne spun ca "incepem sa negociem" ci se doreste o testare a reactiilor Rusiei precum si a opiniei publice. Sunt ca un "studiu de piata". 
SUA si-a atins o parte din obiectivele pentru care a "investit" in Ucraina, anume distrugerea economiei europene si inlaturarea acesteia ca un potential competitor precum si un rezultat confortabil in Mid-Terms; UE nu va mai multa vreme un partener al Rusiei. 
Ramane deschis jocul schimbarii de regim la Moscova, cel de-al doilea scop in existenta efemera a Ucrainei.

6. Desi intre SUA, UK, cateva tari din UE si Ucraina exista o oarecare simbioza, SUA nu are un control absolut asupra Ucrainei. Odata declansat, razboiul capata o viata a lui si devine mai putin efect si mai mult cauza. Vestul nu poate miza pe Ucraina pentru incheierea unei intelegeri. 

7. Declaratiile date de diplomatia Rusiei sunt fara echivoc: Rusia nu mai are incredere in Vest. De altfel recent si presedintele Chinei a declarat in acelasi sens afirmand in "Invataturile Unui Chinez Intelept catre Invatacelul Uituc Biden" ca "increderea se pierde usor dar se recastiga greu". Reluam punctul 3 si 4 si punem asa: ce se poate oferi Rusiei pentru a stopa un sir de evenimente planificate in sensul mobilizarii de resurse pentru a castiga acest conflict si a le trece la "si altele"? Ce garantii pot fi oferite de Vestul care nu a reusit sa implementeze acordurile de la Minsk, mult mai simple si cu un compromis posibil mai usor, la vremea lor?

8. Ucraina, cu siguranta, nu a uitat lectia oferita de SUA acum un an, prin retragerea precipitata din Afganistan si se poate observa ca are propriile planuri de agitatie propagandistica, inclusiv a "pietei" americane, care sustine financiar conflictul. Apoi, parandaraturile sunt pe placul tuturor si, cat timp tine conducta deschisa spre Washington, hora continua.

La incheiere, sa revenim asupra pretinsilor mediatori ai sugeratei negocieri secrete: 
Alaturi de Arabia Saudita s-a vehiculat si Turcia ca mediator din umbra. Nu cred ca Turcia este dispusa sa ofere astfel de servicii de negociere, mai ales dupa atentatul ala mizerabil din Istanbul! 
Vedeti si voi daca inceteaza brusc zvonurile sau daca sunt in continuare periate si frumos ambalate...

Cam astea sunt o parte din argumentele mele pentru care consider ca tratativele sunt niste bazaconii... 

Mai am dar despre celelalte veti zice ca sunt cam subtiri.

Later edit:
Zelenski tocmai a declarat ca "un Minsk 3 este imposibil", ceea ce clarifica cele de mai sus in sensul ca orice intelegeri s-ar face, Ucraina nu are de gand sa le accepte.
 
Later later edit:
La intalnirea G20 din Indonezia, un incident a iesit in presa. 
 
O intalnire impromptu intre Trudeau si Xi a fost surprinsa de camere. Xi i-a reprosat lui Trudeau ca o conversatie telefonica intre cei doi, privata prin insasi esenta ei, a ajuns integral in presa. Trudeau, in loc sa isi ceara scuze, a balmajit niste prostii scoase din raft iar replica finala a lui Xi, inainte sa ii stranga mana si sa plece, asa, ostentativ ca si cum si-ar fi adus aminte ca Trudeau are o mana a fost: "Intai creeaza conditiile si apoi dialogam". Dupa replica lui Xi, Trudeau a plecat de parca l-a palit un autobuz!



Mai demult, o conversatie telefonica intre Macron si Putin a avut aceeasi soarta: considerata privata, langa Macron era intreaga presa franceza, gata sa surprinda eroul pacii dandu-i palmute peste fund lui Putin.
Absolut mizerabil comportament, sablon elocvent despre atitudinea liderilor Occidentali.
 
In aceste conditii, se pot oare duce negocieri "secrete"? Nu stiu, intreb si eu, mai negociaza cineva ceva cu parteneri care nu isi pot tine gura pana la finalizarea intelegerilor?

Later edit, 22 nov. 2022:

Intre timp, s-a aflat pe surse discrete si analitice si de ce s-au intalnit sefii serviciilor de informatii din State si din Rusia... 
Subiectul nu a fost Ucraina, aia e ceva ce nu se poate negocia, acolo e loc doar de capitulare si infrangere totala, nu a fost nici baschetbalista aia pe care o banuiesc barbat, Griner si nici abureala cu nucleara tactica. 
 
S-au intalnit pentru ca idiotii de americani au sanctionat inspectorii pe armament nuclear si tratatul START e suspendat din cauza asta de Rusia. Adica, ca sa intelegeti, americanii au interzis intrarea pe teritoriul lor a inspectorilor si, cu tupeu, s-au dus sa inspecteze in Rusia. Moscova le-a dat insa un pic de flit si a zis, "pardon, tratatul presupune inspectii reciproce, ce faceti voi e unilateral asa ca nu mersi".
Faza e ca ar trebui sa se prelungeasca dar in conditiile asta, nexam sanse. Or, pentru SUA, START este vital intrucat exista un decalaj destul de mare intre ce are Rusia si ce au ei, dupa cum a aratat Simpozionul Expo-Ucraina 2022. Asa ca au tot interesul. 
 
Si-au dat cu Tesla in c*** ar zice romanasii...

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.