Na, tu, că se terminară armele!

CNN "trage un semnal de alarma" despre epuizarea stocurilor la arme si munitii in tabara NATO ca urmare a livrarilor masive catre Ucraina iar unele publicatii deja au inceput sa sublinieze ca sumele cheltuite pana acum de SUA cu Ucraina le depasesc pe cele cu aventura din Afganistan, ceea ce este enorm!



Problema este profunda si are repercursiuni la nivelul intregului bloc NATO caci membrii europeni si-au cam golit si ei rafturile trimitand stocurile de armament si munitie ex-sovietica, ramanand majoritatea cu amagirea si promisiunea livrarii de inlocuitori vestici.


Chiar si asa, numarul pieselor care vor inlocui tehnica militara deja livrata este mult inferior; Occidentul s-a bazat mult, mult prea mult pe o iluzorie calitate derivata din "tehnologiile inovatoare".


Frontul din Ucraina a demonstrat insa ca tehnologia e una iar cantitatea e alta.
Este inca o trimitere la istorie, o rusinoasa sanctiune a celor care au ignorat cu desavarsire lectia livrata in al Doilea Razboi Mondial de rusi germanilor.
Atunci, uratul, nefinisatul si simplul T34 a reusit sa copleseasca ultra-modernul si minunatul Tiger. Cum spunea un dictator sovietic, un georgian, nu il stiti voi, "cantitatea este o calitate in sine".


Iar cand este vorba despre cantitate, industria de aparare capitalista are o problema: este orientata spre maximizarea profitului, cu toate consecintele ce decurg din asta. Inca o hiba este externalizarea. Prin contrast, industria "comunista", rusa, tributara inca conceptului de integrare pe verticala si pe orizontala mostenit de la sovietici face fata mai bine. Pur si simplu, este construita in jurul livrarii si nu al profitului (desi il are in vedere) astfel ca "productia pe stoc" nu o deranjeaza.


Revenind si sintetizand, NATO are o mare problema de resurse iar elanul SUA de a sustine in "foc continuu" consumul ucrainian ameninta puternic planurile de viitor apropiat ale Aliantei, acelea de a infrange Rusia.


Masina de tiparit bani si aplicatiile "smart" nu sunt suficiente cand gloantele incep sa suiere.


Iar Stoltenberg parca a slabit, are cearcane si o paloare usor nesanatoasa, ati observat?


Va pup!

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.