Cauza-efect, dar numai cand ne convine

 Va amintiti argumentul invocat de Rusia cand a pornit Operatiunea Militara Speciala impotriva Ucrainei?

Ca a fost o consecinta a 8 ani de zile de razboi pornit impotriva populatiei ruse din Ucraina iar Federatia Rusa a fost nevoita sa intervina alaturi de regiunile locuite de etnici rusi care au decis pentru secesiune.

Cauza: genocidul cultural si fizic impotriva populatiei ruse; fortele armate incadrate cu extremisti nationalisti ucid nediscriminatoriu civilii rusi.

Efectul: interventia militara a Federatiei Ruse in Ucraina in sustinerea militiilor separatise.

Asta este ceea ce sustinea Rusia.

Occidentul a dat la o parte ca fiind absolut neserioasa argumentatia si a "stabilit" ca Rusia a atacat "neprovocat" Ucraina. Teza este in mod continuu prezentata ca atare, fara drept de contra-argumentatie.

In acest caz, Occidentul inlatura cauza care ar putea furniza o explicatie rationala pentru efect si ar stabili vinovatia in sarcina Ucrainei, transformand atacul Rusiei intr-o lovitura preventiva permisa de Carta Natiunilor Unite (art.51, daca nu ma insel). Acelasi articol a fost invocat de SUA in atacarea Irakului.

Arc peste timp...

Ucraina lanseaza o racheta care ucide doi agricultori aflati intr-un orasel de granita, pe teritoriul Poloniei.

Racheta este una antiaeriana. Ucraina sustine initial ca e vorba despre un atac al Rusiei impotriva Poloniei ce confirma ceea ce sustine de mult timp, anume ca Rusia va ataca NATO.

 


 

Presedintele Zelenski cheama NATO la lupta cea mare! 



Presedintele Joe Biden zice ca nu a fost racheta ruseasca, NATO zice ca nu a fost racheta ruseasca, comandantul Armatei Ucrainei recunoaste ca a fost vorba despre o racheta ucraineana,  Podoliak, consilier al Presedintelui Zelenski zice ca Rusia e de vina.

Prezentarea facuta de Ucraina si preluata de NATO si Occident:

Cauza: Rusia a inceput un razboi neprovocat impotriva Ucrainei si a lansat un val de rachete impotriva unor obiective pe teritoriul Ucrainei.

Efect: Ucraina a lansat o racheta antiaeriana, tintind rachetele ruse dar aceasta s-a dus in Polonia.

Occidentul imbratiseaza cu entuziasm aceast rationament, dand greutate si importanta unei cauze care, desi ne-esentiala, favorizeaza opinia necesara pentru a motiva actiunile de sustinere a razboiului din Ucraina.


 

Cu mai putin de o luna in urma, comandantul fortelor armate declara ca apararea antiaeriana e cea mai dintre cele si minunata si mai perfecta ca ea nimic altceva.



Aceasta jonglerie cu relatia cauza-efect este de natura patologicului si reflecta perfect manipularea "regulilor" dupa care are loc analiza unor evenimente.
Daca ar fi fost vorba despre un accident auto, daunele ar fi fost limitate la vietile a trei, patru cetateni.

Dar giumbuslucurile pe care le practica la nivel de sefi de state niste incompetenti iresponsabili provoaca victime in numar urias si au potentialul de a provoca o adevarata catastrofa mondiala!


Va propun ca exercitiu de analizat relatia cauza-efect in stabilirea vinovatiei cuiva. Analizati cele trei  asertiuni trecand incet si rational de la prima spre urmatoarea, incercand sa decideti cu privire la vinovatie:

1. Soferul a accidentat usor un pieton care circula neregulamentar.




2. Soferul a accidentat usor un pieton care circula neregulamentar; alcooltestul a aratat o alcoolemie in sangele soferului de 0.3.

 

 

 

3. Trebuind sa transporte de urgenta la spital un bolnav in pericol de moarte, un barbat s-a urcat la volan desi bause doua pahare de vin. Soferul a accidentat un pieton care circula neregulamentar; alcooltestul a aratat o alcoolemie in sangele soferului de 0.3.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.