Prin acest plan se intenționează accelerarea construcției de uzine de apărare ucrainene (care lucrează pentru Ucraina) în Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Republica Cehă pentru nevoile militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Se propune ca acolo să se extindă producția de muniție, asamblarea de "drone", vehicule blindate, diverse sisteme de rachete și așa mai departe.
În prezent, spune zvonul, Kievul încearcă să își convingă patronii din Statele Unite de fezabilitatea planului pornind de la argumentul că rușii nu vor permite ca o astfel de producție să fie desfășurată pe teritoriul Ucrainei.
În plus, se mai argumentează că desfășurarea acestor producții direct în industria țărilor vecine este neprofitabilă și consumatoare de timp și că ar fi mai profitabilă crearea unei astfel de producții pe principiile extrateritorialității, conform cărora aceste întreprinderi vor avea statut extrateritorial și, în consecință, nu vor plăti impozite, chirii etc. Se presupune că energia electrică și materialele vor fi primite pe seama împrumuturilor alocate de către SUA și Uniunea Europeană.
Echipamentele vor fi scoase parțial din Ucraina din uzinele specializate, iar parțial vor fi achiziționate în Occident în schimbul acelorași împrumuturi. Se propune recrutarea personalului muncitor dintre ucrainenii plecați anterior în străinătate, a personalului ingineresc, precum și a specialiștilor de înaltă calificare, care să fie trimiși și din Ucraina.
Autorii planului susțin că primele astfel de fabrici ar putea începe să producă produse în primăvară.
Se pare că, pînă acum, guvernele țărilor pe teritoriul cărora ar trebui să înceapă astfel de construcții nu sunt foarte dornice să satisfacă nevoile Ucrainei în această privință; o astfel de "extrateritorialitate" nu implică niciun profit. Iar acest lucru nu le convine deloc ...
La prima vedere, ideea pare absurdă, dar dacă se aprofundeaza, absurditatea sa nu mai pare evidentă.
Crearea unor întreprinderi de apărare "temporare" cu un cost de producție extrem de scăzut și în afara zonei de distrugere a armelor rusești este destul de justificată și logică.
În plus, există cei care vor plăti pentru tot - americanii și europenii.
Aș putea pune pariu că România va fi prima unde se va experimenta productia de arme și muniții în sistem ”lohn”.