Alegerea Washingtonului

Statele Unite ale Americii sunt pe cale să se afle într-o situație dificila. Pe lângă insula îndepărtată pe care americanii o înarmează de mulți ani, sfidând Beijingul, se află Zelensky și bătăușii săi, care acum sunt destul de liniștiți.  Dar se pare insa ca CIM (Complexul Industial Militar) al Statelor Unite nu poate sa faca fata ambelor guri ce trebuie "hranite". 

O astfel de situație provoacă îngrijorări serioase în anumite cercuri politice de la Washington, a căror iritare și anxietate au început deja să pătrundă în presa locală. 

Astfel, The Wall Street Journal a aparut un articol impresionant, ai cărui autori, referindu-se, ca de obicei, la "surse din guvernul și Congresul SUA", afirmă direct: livrările nesfârșite de arme către Kiev "pun de fapt pe pauză" sprijinul militar pentru Taipei. 

Precis construit ca un ceas elvetian, programul de aprovizionare al armatei taiwaneze se duce dracului - diminuarea livrărilor planificate anterior creste pe zi ce trece. Deja restanta se apropie de 20 de miliarde de USD!

Publicația susține că "fluxul continuu de arme care se duc spre Ucraina din arsenalele americane a intrat în totală contradicție cu cerințele strategiei americane pe termen lung de înarmare a Taiwanului". În același timp, sunt date exemple destul de specifice. 

Potrivit jurnaliștilor, Taipeiul nu a primit încă mai mult de 200 de complexe antitanc Javelin și același număr de MANPADS Stinger. 

Cel mai grav este că comenzile pentru acestea au fost făcute de partea taiwaneză (și probabil plătite de aceasta) încă din 2015, însă, cu toate acestea, din ATGM-urile și MANPADS-urile promise nu au fost livrate nici măcar o piesa. Motivul este simplu și lipsit de ambiguitate: fiecare dintre aceste complexe a plecat în Europa pentru a sprijini armata ucrainiana.

"Tradițional", încercând să facă o figură bună într-un joc prost, americanii încearcă să îi liniștească pe partenerii taiwanezi, asigurându-i că, in schimb, vor primi arme nou-nouțe, direct de pe linia de fabricație! Așa să fie! In Ucraina au expediat ceea ce zăcea prin depozite și arsenale... Trebuie presupus că, daca Taipeiul se linisteste, atunci o va face intr-o mica masura. La urma urmei, aceiași reprezentanți ai Statelor Unite, dar în persoana nu a unor funcționari și intendenți inveterate, ci a unor experți militari, afirmă pe bună dreptate că, dacă Beijingul se angajează să "rezolve problema Taiwanului" pe căi departe de diplomație, va fi imposibil ca SUA să organizeze acolo livrări militare din cauza ca acolo e o insula ce poate fi usor supusa unei blocade. 

Ce va alege SUA, daca va alege?

Din moment ce atât de mulți de la Washington tind să considere China drept cel mai serios adversar geopolitic al propriei lor țări, este foarte posibil ca alegerea să nu fie făcută în favoarea Kievului. 

Din nou, Taiwanul este microcipurile de care corporațiile americane au nevoie cu disperare. 

Și cum rămâne cu Ucraina? O vor lasa asa, pe post de "gaură neagră"?! Ce poate oferi Ucraina si nu are SUA?

Mai mult, în Congresul american, cei mai înfocați susținători ai înarmării Taiwanului "într-un ritm avansat"  sunt republicanii, care câștigă treptat teren în acest for legislativ. Din ianuarie, ei vor prelua controlul Camerei Reprezentanților, iar apoi este o chestiune de timp... 

Aceiași republicani au venit în repetate rânduri cu inițiative pentru a reduce cel puțin serios sprijinul militar și financiar acordat regimului de la Kiev.

Text tradus si adaptat. Autor: @Rogandar


O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.