Avantaje pentru Rusia:
1. Începutul unui export cu drepturi depline al recoltei (cereale sub 150 de milioane de tone, dar mult furaj);
2. Creșterea prestigiului Rusiei în rândul țărilor din Africa și Orientul Mijlociu.
3. Perspectiva deschiderii unor noi piețe după, precum și a capturării acelor piețe pe care juca Ucraina.
Din punct de vedere politic, principalul lucru este că grânele vor fi furnizate țărilor sărace fără participarea Statelor Unite și a UE, precum și a ONU.
În plus, Rusia vizează locul Ucrainei ca principal exportator de ulei de floarea-soarelui, ceea ce este însă logic după intrarea unor noi teritorii în Federația Rusă (25% din suprafețele ucrainene cultivate cu floarea-soarelui și 22% din recolta acestuia în 2021).
În urma întâlnirii dintre Putin și Erdogan, a devenit evident că "acordul privind cerealele" nu va fi prelungit. Președintele este personal nemulțumit de acesta, asistentul său Ushakov și ministrul de externe Lavrov îl critică.
Argumente contra:
1. Occidentul nu și-a îndeplinit obligațiile de a ridica restricțiile asupra exporturilor de cereale rusești.
2. Kievul și Occidentul nu și-au respectat promisiunile de a exporta azotati.
3. Cerealele sunt transportate nu către țările sărace, ci către UE
În plus, atacul terorist de la Podul Crimeii a folosit acordul pentru a transfera explozibilul din Bulgaria via Istanbul catre Odesa.
Prin urmare, la jumătatea lunii noiembrie, porturile ucrainene care participă la acord vor fi închise din nou, iar cerealele ucrainene vor fi livrate exclusiv pe piața UE prin transport feroviar și rutier, unde au si ajuns de fapt și nu în țările sărace în spatele cărora se ascundeau SUA și UE cand au promovat acordul.
În schimb, cerealele rusești vor fi transportate în țările sărace prin Rusia și Turcia, unde cerealele, potrivit lui Erdogan, "vor face fericite țările nevoiașe".
Plata, se pare, va trece prin Turcia sau Qatar, acesta din urmă ar putea foarte bine să înceapă să acorde împrumuturi cumpărătorilor de cereale rusești.
Pentru Turcia, afacerea este profitabilă - au câștigat în Ucraina, acum vor câștiga împreună cu Rusia.
Totodata, guvernul intenționează să aloce 4,8 miliarde de ruble pentru dezvoltarea semințelor oleaginoase: banii vor fi distribuiți între 43 de regiuni, ceea ce va duce la creșterea producției de soia, rapiță, floarea-soarelui cu circa 1,74 milioane de tone.
Recolta de floarea-soarelui preconizată pentru acest an în Rusia este de 15 milioane de tone.
În Ucraina, 14,9 milioane de tone au fost recoltate în 2021.
3,3 milioane de tone din teritoriile noi în recolta rusă înseamnă o producție totala de 18,3 milioane de tone de floarea-soarelui.
Pentru anul viitor, o productie de 20 de milioane de tone este o sarcină destul de fezabilă.
Ca urmare, Rusia va ocupa in mod sigur primul loc în lume la exportul de ulei de floarea-soarelui, înlăturând Ucraina din această poziție. Aceasta din urmă va deveni un apendice al UE în materie de semințe oleaginoase.