Reconfigurarea securitatii in Orientul Mijlociu

In Yemen are loc un conflict "prin proxy" intre Arabia Saudita si Iran. De la ce s-au luat nici nu conteaza, americanii au fost cei care au pus chibritul pe benzina.
Datorita acestui conflict, mai mult ca oricand Arabia Saudita are nevoie de tehnica militara americana pentru a-si proteja strategic instalatiile petroliere.

 
Rusia a achizitionat o cantitate importanta de drone de la iranieni si mai mult, le-a pus la lucru intr-un mod inovativ.
Iranul nu a folosit niciodata amplul sau arsenal in lovituri decizive asa cum a facut-o Rusia care, in doua zile a afectat puternic sistemul energetic al Ucrainei.

 
Un efect colateral al acestui val de drone trimise la sute de km este ca arata tarilor arabe aliniate cu SUA si Israel ce poate face tehnologia Iranului; anihilarea totala a capacitatilor de extractie a petrolului in cel mult 48 de ore si asta folosind doar unul din multele modele de drone aflate la dispozitie!

 
Recenta miscare OPEC+ de ignorare a cererii americanilor de a mentine productia de petrol pentru a da bine la alegerile "mid-term" din noiembrie a atras dupa sine amenintarea SUA ca va retrage sprijinul militar, lasandu-i astfel expusi pe sauditi la amenintarea strategica a Iranului in cazul extinderii conflictului din Yemen.

 
Obisnuiti cu metoda americana a pumnului in masa, chiar si noua ne poate scapa baletul diplomatic facut de Rusia in ultimele 6 luni. Iar aici sunt rezultate factuale capabile sa convinga sauditii ca Rusia poate dezamorsa politic situatia din Yemen. A facut-o in Siria unde, daca ne aducem aminte, Turcia a fost la un minut de a actiona militar cu o invazie in Nord. 

 
Axa Rusia-Turcia-Iran deja se anunta a produce schimbari majore in arhitectura de securitate a zonei iar retragerea sprijinului american acordat Arabiei Saudite poate fi privita ori ca o recunoastere a infrangerii ori pur si simplu, ca un rezultat al inevitabilului.

 
Iranul este si el in OPEC+ iar recenta intalnire de acum nici o luna este posibil sa fi marcat nu numai un consens asupra diminuarii cantitatii de petrol livrat dar si asupra acestei noi arhitecturi de securitate, in care rolul de mediator al Rusiei va produce niste rezultate surprinzatoare. 

Zilele acestea are loc la Astana, in Kazahstan, o importanta intalnire a actorilor regionali (Conference on Interaction and Confidence-Building Measures in Asia, Council of heads of the Commonwealth of Independent States (CIS) and the Russia-Central Asia summit) unde, pe langa Putin, participa liderii si reprezentanti ai Kazakhstan, Azerbaijan, Belarus, Iran, Qatar, Kyrgyzstan, Pakistan, Palestine, Tajikistan, Turcia, Uzbekistan, China si Vietnam.

 Putin arrives in Astana to meet with counterparts from CIS and other  associations - Russian Politics & Diplomacy - TASS

 

Este de asteptat ca la aceasta intalnire sa fie continuata si extinsa  arhitectura de securitate in ceea ce va deveni  Noua Lume post USA.

 

Mai vorbim despre asta.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.