Astana 2022. Turcia se aliniaza Rusiei.

La Astana tocmai s-a incheiat conferinta tarilor CIS.

Cel mai important eveniment este alinierea Turciei, membru NATO, la Rusia cu care acelasi NATO considera ca se afla in razboi dar nu e chiar in razboi dar in orice caz nu se inteleg...

Iata declaratiile celor doi presedinti, Erdogan si Putin la intalnirea lordin 13 octombrie 2022 de la Astana:

Meeting with President of Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin:

Domnule președinte Erdogan,

În pofida provocărilor cauzate de restricțiile epidemiologice și politice, găsim în continuare oportunități de a ne întâlni și de a comunica în mod regulat, obținând rezultate bune.

Trebuie să remarc faptul că toate acordurile la care s-a ajuns în timpul vizitei dvs. la Soci, în august, sunt puse în aplicare. Colegii noștri, guvernele și companiile implicate în acțiuni practice lucrează pentru a îndeplini planurile, inclusiv în ceea ce privește activitatea de investiții și construcția centralei nucleare de la Akkuyu. Lucrările se desfășoară conform planului și implică 20.000 de persoane pe șantier. Respectăm calendarul și se pare că vom fi capabili să îndeplinim acordurile și să lansăm prima unitate energetică până la centenarul Republicii Turce. În jurul lunii mai 2023, intenționăm să livrăm combustibilul nuclear, finalizând astfel o altă etapă a acestui proiect comun.

În ceea ce privește energia din hidrocarburi, livrăm hidrocarburile noastre, inclusiv gazele, în totalitate și în conformitate cu solicitările dumneavoastră. 

Utilizăm rutele de tranzit prin Turcia pentru a livra gaz către țările europene. Turcia este în prezent cea mai fiabilă țară de tranzit pentru livrările de gaze către Europa, datorită poziției dumneavoastră, domnule președinte, poziției dumneavoastră ferme privind construcția TurkStream. Deși, după cum probabil ați auzit, au existat tentative de a arunca în aer acest gazoduct pe teritoriul rusesc. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat, iar conducta continuă să funcționeze.

La Săptămâna Energiei din Rusia de ieri, după consultări cu ministrul turc al energiei și cu directorul executiv al Botas, s-a ajuns la un acord cu Gazprom. Am vorbit despre acest lucru în mod public: dacă Turcia și potențialii cumpărători din alte țări sunt interesați, putem lua în considerare construirea unui alt gazoduct și înființarea unui hub de gaze în Turcia pentru comerțul cu țări terțe, în primul rând cu țările europene, desigur, dar numai dacă acestea sunt interesate.

Acest hub, construit de Rusia și Turcia împreună, ar servi drept platformă atât pentru livrări, cât și pentru stabilirea prețurilor, deoarece stabilirea prețurilor este o problemă critică în aceste zile. Prețurile actuale sunt exorbitante.

Am putea să le reglementăm în mod corespunzător la nivelul pieței, fără implicații politice.

De asemenea, lucrăm activ și în alte domenii, lucru demonstrat de creșterea încrezătoare a comerțului - atât anul trecut, cât și anul acesta. Datorită eforturilor dvs., dle președinte, realizăm un acord privind exporturile de cereale ucrainene pe piețele externe.

Cred că destinatarii produsului ar trebui să fie recunoscători pentru acest lucru. Este adevărat, este regretabil că națiunile în curs de dezvoltare, cele mai sărace, primesc o mică parte din acesta în cadrul programelor alimentare, dar, cu toate acestea, Organizația Națiunilor Unite reglementează ceea ce este disponibil.

În principiu, punem în aplicare toate acordurile noastre provizorii din alte domenii.

Mă bucur să vă văd din nou în marja evenimentelor de astăzi.

Președintele Republicii Turce, Recep Tayyip Erdogan:

Domnule președinte, și eu mă bucur să vă văd din nou aici. Profitând de această ocazie, aș dori să vă felicit încă o dată cu ocazia împlinirii a 70 de ani și să vă doresc o viață lungă.

De la Soci, ne-am întâlnit aici de mai multe ori. Dacă veți merge la Samarkand data viitoare, vom mai avea încă o ocazie să ne întâlnim, la Samarkand.

Dezvoltarea transporturilor de mărfuri Ro-Ro și începerea transporturilor Ro-Pax, în primul rând în portul Novorossiisk, vor impulsiona cu siguranță relațiile noastre.

După cum ați remarcat, prima unitate a centralei nucleare de la Akkuyu se va deschide în prima jumătate a anului viitor. Aceasta va deschide o nouă eră și aceasta va fi o veste foarte bună pentru întreaga lume.

Voi repeta că, dacă vom face și alți pași, vom primi un efect multiplicat.

În ceea ce privește cooperarea turco-rusă, producția de energie de la Akkuyu va acoperi 10 la sută din necesarul nostru. Dacă va fi construită o a doua centrală nucleară, aceasta va acoperi alte 10 procente din necesarul nostru. În total, aceste două centrale nucleare vor acoperi 20 la sută din necesarul nostru de energie.

În ceea ce privește o altă problemă - cereale și îngrășăminte - este necesar să consolidăm acordul de la Istanbul și să îl extindem din nou prin Turcia pentru a ne asigura, așa cum ați spus, că îngrășămintele rusești sunt livrate în cele mai sărace țări din lume. Suntem pe deplin hotărâți să asigurăm livrarea de cereale și îngrășăminte către țările mai puțin dezvoltate.

Putem lucra împreună, deoarece suntem mai preocupați de țările sărace decât de statele bogate. De aceea, ar trebui să avem în vedere acest lucru și, dacă o facem, vom putea schimba multe, vom putea schimba echilibrul în favoarea țărilor sărace.

Turcia și Rusia sunt împreună.

Sunt sigur că pașii noștri vor îngrijora unele cercuri și unele țări, dar noi suntem plini de hotărâre. Organismele noastre relevante, colegii noștri vor stabili contacte și vor organiza reuniuni. Mă refer la miniștrii noștri de externe, precum și la miniștrii agriculturii și energiei.

Întâlnirile lor sunt importante și vor consolida relațiile noastre.

__________________________________________________________________________________

Practic, Erdogan are acum ocazia sa plateasca o polita Europei si Statelor Unite.

Anii de umilinta la care a fost supus prin refuzul UE de a primi Turcia (si care au culminat cu intrarea Ucrainei pe un parcurs de aderare accelerat) isi vor gasi acum rasplata intr-un mare fel. Turcia va deveni furnizorul de energie al Europei.





O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.