... fara sa excludem adoptarea unor decizii dificile...

Pe 18 octombrie 2022 RT a luat un interviu Generalului Surovikin, numit la comanda trupelor aliate ale Federatiei Ruse din zona Operatiunii Militare Speciale.

Interviul a fost prompt, foarte prompt, tradus in limba engleza si publicat pe pagina oficiala a Ministerului Apararii al Federatiei Ruse, parca dinadins spre a fi studiat si "mestecat" de Occident.

Ceea ce atrage atentia in mod deosebit este ultima propozitie.

O sumedenie de analisti si specialisti s-au repezit asupra ei decodand-o ca anuntand o posibila retragere in cazul in care confruntarea cu fortele armate ucrainene (NATO, daca vreti) ar putea risca sa duca la pierderi masive in randul militarilor rusi.

Eu o inteleg altfel.

"Deciziile dificile" pe care un conducator militar le poate lua sunt mai mult decat o retragere tactica sau strategica. 

O decizie dificila, de exemplu, poate fi planificarea unei actiuni astfel incat sa nu fie avuta in vedere luarea de prizonieri. Pana acum, fortele ruse au avut in vedere capturarea in primul rand si abia apoi uciderea inamicului. 

Alta decizie dificila este distrugerea infrastructurii cu utilizare duala militar-civila sau pur civila. Sa nu omitem ca o multime de obiective de acest gen au fost ocolite de actiunile militare ale Federatiei Ruse. Poduri, centre administrative, ateliere s.a.m.d.

Surovikin este cunoscut pentru multe alte lucruri decat pentru retrageri iar interviul a aratat un conducator militar decis si care stie sa manevreze perfect si cuvintele

.Chi è il generale Surovikin, a cui Putin «ha dato la guida ...

Iata interviul cu Generalul Surovikin, astfel cum este publicat  pe pagina Ministerului Apararii al Federatiei Ruse.

Bună ziua, domnule Surovikin! Ați fost numit comandant al Grupului mixt de trupe în zona operațiunii militare speciale printr-un decret al ministrului apărării al Federației Ruse. O mulțime de cetățeni ruși sunt îngrijorați de situația actuală.

Situația din zona operațiunii militare speciale poate fi descrisă, în general, ca fiind tensionată.

Inamicul nu se lasă de încercări de a ataca pozițiile trupelor rusești. În primul rând, este vorba despre direcția Kupyansk, Krasny Liman și Nikolayev-Krivoy Rog. Inamicul nostru este regimul criminal care împinge la moarte cetățenii ucraineni. Ucrainenii și noi suntem un singur popor și ne dorim ca Ucraina să fie un stat prieten pentru Rusia, independent de Occident și NATO.

Regimul ucrainean intenționează să ne rupă apărarea. În acest scop, Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) își aduc toate forțele de rezervă disponibile pe linia frontului. Acestea sunt, de obicei, unități de apărare teritorială care nu au fost complet antrenate.

Conducerea ucraineană le condamnă, de fapt, la moarte. Acest tip de unități au, de obicei, un moral scăzut. Pentru a preveni dezertările de pe linia frontului, autoritățile ucrainene implică detașamente de blocare conduse de naționaliști care împușcă pe toți cei care încearcă să abandoneze câmpul de luptă.

Inamicul suferă în fiecare zi pierderi între 600 și 1.000 de oameni.

Noi urmăm o strategie diferită. Aceasta a fost deja menționată de comandantul suprem suprem în funcție. Nu căutăm rate mari de înaintare, ci salvăm fiecare soldat și "măcinăm" metodic inamicul care atacă. În acest fel, nu numai că reducem la minimum pierderile noastre, dar reducem considerabil numărul victimelor în rândul civililor.

În prezent, Grupul Întrunit de Trupe ia măsuri pentru a crește forța de luptă și numerică în unități și formațiuni, pentru a crea forțe de rezervă suplimentare și pentru a pregăti linii și poziții de apărare de-a lungul întregii linii de contact.

Continuăm să lansăm atacuri cu armament de înaltă precizie asupra facilităților militare și de infrastructură care influențează eficiența de luptă a trupelor ucrainene.

În afară de faptul că ați fost numit comandantul Grupului mixt de trupe (forțe) în zona operațiunii militare speciale, rămâneți comandantul-șef al forțelor aerospațiale. Cum ați descrie eficiența aviației și a forțelor de apărare aeriană rusești?

Operațiunea militară specială a demonstrat eficiența sistemelor aeriene și a facilităților de apărare aeriană disponibile.

Echipajele aviației operativ-tactice, ale armatei și ale aviației cu rază lungă de acțiune au efectuat peste 34.000 de zboruri de luptă în timpul operațiunii. Acestea au lansat peste 7.000 de muniții aeriene ghidate. Rachetele aeriene de ultimă generație Kinzhal cu ultrasunete s-au dovedit a fi bune în neutralizarea instalațiilor. Nu există niciun sistem de apărare aeriană inamic care să ne sperie. Cea mai mare precizie a fost demonstrată și de rachetele de croazieră strategice aeriene.

În ceea ce privește calitatea operațională, vreau să disting avionul multifuncțional de generația a 5-a Su-57. Echipat cu o gamă largă de armament, acesta îndeplinește sarcini multifațetate legate de neutralizarea țintelor aeriene și terestre.

Aviația fără pilot a efectuat peste 8.000 de zboruri, în timp ce dronele de atac au distrus peste 600 de instalații AFU.

Cu câteva zile în urmă, guvernatorul interimar al regiunii Kherson, Vladimir Saldo, a declarat că autoritățile au decis să organizeze posibilitatea de a părăsi regiunea în alte părți ale Federației Ruse pentru recreere sau studii. Este vorba, în primul rând, de malul drept. Șeful regiunii a declarat că aceste măsuri au fost luate pentru a asigura siguranța civililor pe fondul atacurilor frecvente ale AFU. Cum comentați această decizie?

Există o situație dificilă în direcția menționată mai sus. Inamicul lansează atacuri deliberate asupra facilităților de infrastructură și a clădirilor rezidențiale situate în Kherson. Impacturile rachetelor HIMARS au avariat podul Antonovka și digul centralei hidroelectrice Kakhovka, unde traficul este în prezent oprit.

Aceasta a dus la împiedicarea livrărilor de alimente; au fost înregistrate anumite probleme în furnizarea de apă și electricitate. Toate acestea nu numai că complică viața de zi cu zi a locuitorilor, dar reprezintă și o amenințare directă la adresa vieții lor.

Conducerea NATO, care conduce Forțele Armate ale Ucrainei, a cerut de mult timp regimului de la Kiev să desfășoare operațiuni ofensive spre Kherson, fără a ține cont de eventuale victime: nici în cadrul AFU, nici în rândul populației civile.

Avem date despre posibila utilizare de către regimul de la Kiev a unor metode de război interzise în apropierea Khersonului, despre pregătirea unui atac masiv cu rachete asupra barajului centralei hidroelectrice Kakhovka, precum și despre lansarea unui atac masiv și nediscriminatoriu cu rachete și artilerie asupra orașului.

Această acțiune poate duce la distrugerea infrastructurii unui mare centru industrial și la pierderi ridicate în rândul civililor.

În aceste condiții, sarcina noastră principală este de a salva viețile și sănătatea civililor. De aceea, în primul rând, armata rusă va asigura plecarea în siguranță a populației, în conformitate cu programul de relocare care este în curs de pregătire de către guvernul rus.

Planurile și acțiunile noastre ulterioare în ceea ce privește orașul Kherson în sine vor depinde de situația militară și tactică.

Repet: a devenit deja foarte dificilă.

Oricum, așa cum am spus deja, vom proceda din necesitatea de a salva la maximum viețile civililor și ale personalului nostru.

Vom opera în mod conștient, prompt, fără a exclude luarea unor decizii dificile.


Interviul in format video.

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.