Probabilitatea ca Rusia să lanseze un "atac" nu este prevăzută în documentele legale care specifică condițiile în care trebuie folosite armele nucleare.
Rusia este un stat foarte birocratic și fiecare pas privind utilizarea forței militare trebuie să treacă prin verificările instituțiilor interne și trebuie să fie validat în raport cu normele juridice, adică cu "legile".
La fel ca în orice alt lanț de comandă militar al unei țări, ordinul trebuie să fie, de asemenea, "legal" pentru a putea fi executat.
Cea mai importantă reglementare în acest domeniu este "Principiul politicii de stat în Federația Rusă în domeniul descurajării nucleare".
Desi documentul este oficial si public din 2020, o multime de "analisti" se invart in jurul unor vorbe in loc sa mearga la cuvantul scris.
Tot ceea ce trebuie să știe cineva despre cazurile în care Federația Rusă își va folosi arsenalul nuclear este scris aici.
Documentul, pe scurt, stabilește condițiile legale de utilizare a armelor nucleare:
1. Vorbeste despre "escurajarea nucleară", ceea ce înseamnă că este o poziție defensivă și nu una ofensivă, prin urmare, nu există "atac".
2. Atunci când "descurajarea" (care este "factorul frică") eșuează, există doar 4 cazuri specifice în care armele nucleare vor fi lansate/utilizate:
a. Atunci când Rusia se află în posesia unor informații fiabile privind lansarea de rachete balistice pentru a ataca teritoriul rus și/sau aliații săi.
b. Folosirea armelor nucleare sau a altor arme de distrugere în masă de către un adversar împotriva teritoriului rusesc și/sau a aliaților săi.
c. Acțiuni întreprinse de un adversar împotriva unor instalații guvernamentale sau militare critice ale Rusiei care ar avea ca efect perturbarea capacității de ripostă nucleară a Rusiei.
d. În cazul unei agresiuni împotriva Rusiei cu ajutorul armelor convenționale care amenință însăși existența statului.
Așadar, utilizarea armelor nucleare este o acțiune defensivă fundamentală din partea Federației Ruse.
Acum, acest lucru înseamnă că celelalte părți TREBUIE să încerce să privească situația din perspectiva Federației Ruse, deoarece, fiind o poziție defensivă, nu poți ignora interesul acesteia și să faci ce vrei tu pretinzând că orice acțiune TREBUIE să fie interpretată de Federația Rusă ca fiind făcută cu bună credință.
Cel puțin pentru mine, probabilitatea ca Federația Rusă să lanseze rachete nucleare este zero dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite.
Aș sublinia alte două lucruri:
Nu se face nicio mențiune despre utilizarea "tactică" a armelor nucleare. Nu există așa ceva in doctrina rusa, "arme nucleare tactice".
Îmi amintesc (dar nu pot indica un anumit document) că acest tip de arme nucleare "low yeld" au fost distruse undeva la începutul anilor '90.
Potrivit documentului de mai sus, arsenalul nuclear al Federației Ruse urmează să fie folosit "tot odată".
Ceea ce înseamnă că miile de rachete nucleare vor fi lansate deodată. Toate.
Fiecare dintre ele are o țintă prestabilită si sunt mai multe decât acele 3-4 mii de rachete cunoscute public, cu siguranță.
De asemenea, Federația Rusă dispune de un declansator de tip "dead-hand" (numit "Perimetru") care asigură că lumea va dispărea dacă Federația Rusă este atacată...
Oricum, chiar și în cazul d, înainte de a fi folosite armele nucleare, va exista o escaladare masivă a armelor convenționale din partea Federației Ruse, ceea ce va face ca lovitura nucleară să fie o binecuvântare.