Ca la apasarea unui buton!

Reteaua electrica a Ucrainei a fost supusa vreo doua saptamani la lovituri sistematice pe echipamente cheie, transformatoare de inalta tensiune.
Astea nu se pot cumpara de pe ebay sau Aliexpress, se fac la comanda fiind scumpe si customizate.
In acest moment, reteaua este la limita si functioneaza cu restrictii.
 
Aparent, armata rusa nu doreste aruncarea Ucrainei in Evul mediu ci creeaza doar conditiile pentru oprirea rapida la momentul considerat de ea ca fiind oportun.
 
Efortul urias intins pe atatea zile de lovituri precise si incapatanate, as zice, demonstreaza dificultatea distrugerii unui sistem energetic national, acuratetea informatiilor si capacitatea de a lovi cu o precizie extrema ceea ce trebuie lovit!
 
E clar, se pregateste ceva nemaivazut, Surovikin e cunoscut pentru combinatiile operationale sinergice!
 
Ce are putea fi?

Ei, aici sunt mai multe posibile dar dintre evenimentele posibile, cel care ar putea fi un "game changer" este doar retezarea coridorului de aprovizionare cu arme din Vest.
O "retezare" a drumurilor principale pe care are loc transferul de material ar echivala cu decapitarea Kiev-ului.
 
Datele recente ale FMI arata ca, in acest moment, PIB-ul Ucrainei este realizat 100% din ajutoarele Vestului.

Practic, Ucraina este o tara care a incetat sa mai existe autonom, o blocare a fluxului de bani sau produse dinspre Occident ar avea ca efect prabusirea, ca piesele de domino.
 
Si atunci, in mod logic, o interventie la Vest de Kiev pentru blocarea acestuia pe directia occidentala ar avea ratiune si ar putea fi pusa in opera prin intrarea masiva dinspre Bielorusia.
Unde anume se va petrece e greu de spus; practic toatea partea Vestica a Ucrainei este lipsita de resursele necesare pentru aparare. Ramane de apreciat care va fi reactia Vestului Colectiv (cum este denumit in Rusia ansamblul de tari care sustin Ucraina); un avans spre granita cu Polonia ar avea avantajul tactic ca ar etanseiza ruta de transfer insa ar putea fi "servit" cetatenilor vestici ca o incercare de a ataca Polonia si ar putea da startul unor evenimente neplacute.
 
Totodata, indiferent unde se va produce retezarea rutei vestice de transport, raman doua rute  sudice majore. 
Una prin Izmail catre Odesa, rutier, si una direct maritim, tot Odesa pe unde ar putea, convenabil, intra fortele SUA stabilite deja in Dobrogea.
 
O potentiala problema ramane granita de Nord a Romaniei care, daca blocarea se face in apropiere de Lvov va ramane "transparenta" pentru transporturi prin cele doua rute majore, Sighetu-Marmatiei si Siret (care are si transfer feroviar).
 
Apare ca mai avantajoasa o blocada instituita pe directia Nord-Sud pe axa Korosten-Jitomir-Vinitsa cu o ocupare a spatiului estic pe axa Nord-Sud Transnistria-Odesa.
 
Daca in ceea ce priveste spatiul vestic, de la Jitomir spre Lvov, este de asteptat ca acesta sa poata fi reinventat ca o noua "Ucraina", la Est de Odesa va ramane un spatiu-tampon, al nimanui. Un astfel de spatiu ar fi convenabil Rusiei care astfel va avea o zona tampon cu Romania-NATO si ar elimina un jucator ostil (Ucraina) de la Marea Neagra.

Este clar ca Romania nu il poate revendica si apropia datorita apartenentei (deocamdata) la NATO si UE insa Republica Moldova va putea beneficia de acest spatiu cu iesire la mare.

Asta inseamna insa ca Moldova sa iasa din influenta UE si a NATO si sa isi pastreze neutralitatea. 
 
O Moldova neutra ar profita chiar scenariului de mai sus in sensul ca nu ar permite transferul de ajutor militar direct in zona "fierbinte". Acum, singurul factor care pune pe ganduri conducerea politica si impiedica trecerea cu arme si bagaje de partea Vestului aventurier este Transnistria, "protectorat" rusesc de care nu are nimeni curajul sa se apropie! 
 
In Moldova insa, regimul Maia Sandu incepe deja (24 octombrie 2022) sa fie puternic contestat de un numar impresionant de cetateni; trebuie avut in vedere si ca cetatenii Republicii Moldova care au afinitati vestice deja au pasaport romanesc asa ca, e de presupus ca au optiunea de a pleca in cazul in care noua orientare nu le convine, ramanand cei mai decisi in revenirea spre o orientare filo-rusa si care cu siguranta vor inclina balanta la un eventual vot.
 
Sa nu uitam ca acolo deja exista un referendum care declara independenta si alipirea la Federatia Rusa care inca nu a fost supus procedurilor legale de recunoastere!

Deocamdata, piesele sunt in miscare spre pozitiile prestabilite in planul Moscovei dar, la un moment dat, se vor pune in miscare cu viteza si implacabil!
 

O rugaminte...

Desi s-a inradacinat ideea ca internetul e gratis si fara obligatii, am rugamintea ca, in cazul in care preluati un text de pe aceasta pagina sa o faceti integral, cu mentionarea locatiei de unde provine. In acelasi fel va rog sa procedati si cu imaginile cu continut original. Textele se doresc a fi pamflete. In cazul in care considerati ca sunt altceva, treaba dvs.