Conform cercetărilor mele precum și opiniilor analiștilor din Occident și din Rusia, cu toții suntem de acord că aceasta este prima dată în ceea ce Rusia numește "operațiunea militară specială" când conducerea rusă şi-a încălcat propriul cadru legal al războiului (sau al "operațiunii militare speciale"-OpMS)
Încă din prima zi a operațiunii, Rusia a spus clar că nu va viza infrastructura civilă și că operațiunea vizează exclusiv obiective militare ucrainene.
Cu toate acestea, situația s-a schimbat în 11 septembrie 2022, când Rusia a lovit dupa lasarea serii ținte care reprezintă însăși definiția infrastructurii civile; centralele electrice.
Membrii Dumei ruse au cerut desemnarea armatei ucrainene ca organizație teroristă. Acest lucru vine pe fondul devierii Rusiei de la cadrul/regulile inițiale ale OpMS.
Dacă ne amintim, operațiunile din Cecenia și Siria au fost etichetate oficial drept "operațiuni antiteroriste" - ceea ce schimbă regulile de angajare pentru forțele rusești.
Etichetarea armatei ucrainene drept organizație teroristă la nivel politic oferă forțelor armate ruse o putere mult mai mare decât cea la care sunt limitate în prezent în cadrul "operațiunii militare speciale".
Forțele armate ruse sunt foarte limitate în ceea ce privește forța aplicată din cauza acestui cadru pe care Putin l-a stabilit în februarie.
Dacă Forțele Armate ucrainene sunt desemnate ca organizație teroristă, acest lucru îi face pe comandanții lor și întreaga conducere ucraineană ținte ale armatei ruse.
Pentru ca Rusia să poată lovi centrele de decizie ucrainene - adică ținte guvernamentale, OpMS trebuie să fie rebranduită și restructurată din punct de vedere birocratic.
În opinia mea, dacă Rusia va lovi ceea ce este în mod inconfundabil infrastructura civilă - toate indiciile sunt în sensul că Putin va rebrandui misiunea Forțelor Armate Ruse în Ucraina în zilele următoare - atunci, și numai atunci, se va dezlănțui iadul pe câmpul de luptă din partea Rusiei.
Rusia este o țară incredibil de birocratică, nu o republică bananieră în care deciziile se iau peste noapte și nu au nevoie de sprijinul guvernului.
Totul se face în cadrul unei structuri cu reguli complexe. Este nevoie de sprijin și de aportul oamenilor care se ocupă de economie, de armată și de relațiile internaționale - în fundal.
Faptul că a fost lovită infrastructura civilă, dacă opinia mea este corectă - indică faptul că restructurarea menționată mai sus a OpMS a fost deja decisă și este acum în curs de a deveni oficială în zilele următoare.
Mai există o posibilitate, dar cu şanse mici, aceea ca in dosarul de țintă sa fie argumente pentru caracterul dual, civil-militar al respectivelor centrale energetice.
Totuşi, argumentele în favoarea primei ipoteze sunt mai multe şi mai puternice şi au legătură, printre altele, cu implicarea majoră a NATO în organizarea, aprovizionarea şi conducerea "ofensivei" ucrainene.
Faza a treia a intervenției Rusiei în Ucraina este pe cale să înceapă!